Patvirtintos vandenviečių sanitarinės zonos

Nuo šiol visi norintys pradėti vykdyti bet kokią ūkinę veiklą turės pasitikrinti, ar ji nepatenka į vandenviečių sanitarinę zoną. Jei taip atsitiktų, reikėtų atlikti numatomos veiklos poveikio aplinkai vertinimą.
 
Tiesa, tiems ūkiniams subjektams, kurie jau veikia sanitarinėse zonose poveikio aplinkai vertinimo atlikti nereikės ir jos galės veikti kaip iki šiol, nebent sugalvotų plėsti veiklą. Nuo 2015 metų viešas vandens teikėjas galės vykdyti veiklą tik turėdamas licenciją, o vandenviečių sanitarinių zonų nenustatymas ir neaprobavimas būtų trukdis šiai licencijai gauti.

Iki šiol Šakių rajono vandenvietės buvo eksploatuojamos neturint aprobuotų sanitarinių zonų, dėl to iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos jau buvo gauta įspėjimų. Šiai tarybai pristatyta ir patvirtinta vandenviečių sanitarinių apsaugos zonų plano koncepcija. Dirbant šį darbą vyko derinimas su Lietuvos geologine tarnyba.

Sanitarinių zonų nustatymas vyksta siekiant išsaugoti geros kokybės požeminį vandenį, tačiau vandens kokybė nepasikeis, nes bus ribojama ne senų, o tik naujų verslo subjektų veikla. Numatomos trys sanitarinės apsaugos juostos. Pirmoji juosta bus skirta griežto režimo apsaugai – ta teritorija turės būti aptverta ir naudojama tik vandenvietės tikslams, antroji juosta bus didesnė – apie 50 metrų, o trečioji apsaugos juosta bus statoma tik didžiausioms vandenvietėms, kuriose yra virš 100 kubinių metrų vandens per dieną ir ji bus didžiausia. Sanitarinių zonų kontrole rūpinsis Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir Visuomenės sveikatos centras. Šiose zonose bus draudžiamas laukų tręšimas srutomis ir augalininkystės ūkių apsauga cheminėmis priemonėmis. Pavienių tvartų, kolektyvinių sodų veikla bus neribojama. Pastatų paskirties keitimas taip pat nebus ribojamas, nes tai nenurodo, kokia konkrečiai veikla bus vykdoma, galbūt pastatas atliks tik sandėliavimo funkcijas.

Vandenviečių sanitarinių apsaugos zonų planas buvo parengtas pasinaudojus Europos Sąjungos finansavimu, kurį gavo Regioninės plėtros skyrius. Pasak skyriaus vedėjo Vito Girdausko, planas atsiėjo virš 200 tūkst., aprobavimas kainuos 80 tūkst. litų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.