Renovuotų daugiabučių gyventojų sąskaitose už šilumą – „mistiški“ skaičiai

sildymasVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šakių miesto Vytauto, Šaulių ir V. Kudirkos gatvių daugiabučių namų, dalyvaujančių renovacijos programoje, gyventojai praėjusį ketvirtadienį, gruodžio 18 -ąją, sugužėjo į kultūros centro salę. Rankose laikydami sąskaitas už lapkričio mėnesį suteiktas šildymo paslaugas, pasipiktinę žmonės norėjo sužinoti tiesą,- kodėl apšiltinus pastatus, sąskaitos už šildymą kai kurių butų šeimininkams ne tik nesumažėjo, bet dar ir padidėjo.
 
Nuotr. Daugiabučių namų renovacijos darbus vykdžiusių rangovų atstovus klausimais apipylė pasipiktinę gyventojai.
 
Susitikime su gyventojais dalyvavęs rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius neslėpė savo nerimo, mat jį užplūdo daugiabučių namų gyventojų skundai dėl nenormalios situacijos. „Oras nešaltas, o sąskaitos didžiulės. Po renovacijos kainos už šilumą turėjo sumažėti bent 30 procentų. Šilumos ūkis renovuotas, o perėjus prie biokuro, šildymo kaina net sumažėjo, tačiau žmonėms mokesčiai už šilumą kažkodėl nesumažėjo. Situacija tikrai nenormali, todėl būtina viską išsiaiškinti, kas kaltas dėl tokios padėties“, - savo nerimo neslėpė rajono vadovas. Už renovacijos eigą rajone atsakingi UAB „Šakių vandenys“ administratorius Darius Mikelionis ir inžinierius Giedrius Pulokas į susitikimą su gyventojais pakvietė renovacijos darbus vykdžiusių ir už šilumos paskirstymą atsakingus rangovų įmonių  „Statybų vizija“ ir „Elsis“ atstovus, UAB „Šakių šilumos tinklai“  generalinį direktorių Laimutį Kasparavičių, bendrovės atsakingą darbuotoją Henriką Zarembą.
 
Pernai šiluma kainavo mažiau

Vienas po kito žmonės vardijo įspūdingus skaičius, surašytus sąskaitose už šilumą. Štai renovuotame Vytauto g. 21 name gyvenanti Elena Morozienė rodė dvi „Šakių šilumos tinklų“ išrašytas sąskaitas,- pernai už lapkričio mėnesį ji mokėjo 171 litą, o už šių metų tik 20 lapkričio dienų gauta sąskaita irgi beveik tokia pati - 170 litų.  Kitas namo gyventojas žėrė dar įspūdingesnius skaičius,- šiemet už 20 dienų šildymo sąskaita siekė 243 litus, o pernai už visą lapkričio mėnesį jis mokėjo tik 204 litus. „Vadinasi, už visą mėnesį šiemet būčiau turėjęs sumokėti 360 litų. O juk orai pernai ir šiemet buvo labai panašūs. Tai kaip visa tai suprasti?“- klausė pasipiktinęs vyriškis. „Aš visą laiką taupiau, bute buvo tik apie 16 laipsnių šilumos. Be to, namo sienos ir stogas jau apšiltinti, o sąskaita išaugo kaip ant mielių. Kam tada mums reikėjo tos renovacijos, kam mums aiškino, kad sutaupysime, o yra atvirkščiai“,- savo nusivylimo neslėpė V. Kudirkos gatvės namo gyventoja. Skundai visoje salėje tiesiog liete liejosi, kadangi tos pačios problemos užgriuvo visų penkių mieste renovuojamų namų, esančių Vytauto, Šaulių ir V. Kudirkos gatvėse, gyventojus.
 
Šilumininkai atsakomybės kratosi

Susitikimo metu diskutuota daug ir karštai. Specialistai žmonėms detaliai aiškino, kokios sudėtingos ir modernios sistemos sumontuotos, ką reiškia šilumos paskirstymas ir kaip veikia šilumos davikliai, kaip naudotis butuose prie radiatorių esančiais termoreguliatoriais ir kita.  Atsakyti į gyventojų klausimus bandė tiek rangovų atstovai, tiek „Šakių šilumos tinklų“ vadovas L. Kasparavičius, kuriam teko išklausyti bene daugiausia priekaištų. Jis demonstravo grafikus, kreives, kurie susirinkusiems žmonės tikrai mažiausiai rūpėjo. Į konkrečius klausimus gyventojai atsakymų taip ir neišgirdo. Bendrovės generalinis direktorius nenorėjo prisiimti atsakomybės dėl tokios nenormalios situacijos, tvirtindamas, kad tiekiamos šilumos apskaita įmonėje yra itin tiksli ir nekelianti jokių abejonių. Žinoma, vadovas pripažino, kad daugiabučių namų sunaudojamos šilumos kiekis lyginant su praėjusiais metais akivaizdžiai padidėjo. Kaip tai paaiškinti, neaišku. Gyventojai siūlė šilumininkams mažinti paduodamos šilumos kiekį ir temperatūrą, - žiūrėti ne tik į savo pajamų kreivę, bet ir į gyventojų interesus.

Šakiai - mistinis miestas

Pasak rangovų bendrovės „Statybų vizija“ atstovo Vilmanto Šmigelskio, renovacijos darbus įmonė vykdo visoje Lietuvoje. Neseniai renovuoti analogiški daugiabučiai Jurbarke,  tačiau panašių problemų ten nekyla,- gyventojams sąskaitos už šildymą sumažėjo 30-50 procentų. „Šakiai - kažkoks mistinis miestas. Niekur kitur panašių problemų mes neturime, tad ar neatrodo visa tai kiek keistokai, ką čia visiems aiškina „Šilumos tinklų“ atstovai“,- sakė V. Šmigelskis. Juo toliau, tuo labiau kaito atmosfera. Deja, konkrečias priežastis, dėl kurių susidarė sveiku protu nepaaiškinama situacija šildymo sistemoje, niekas taip ir negalėjo įvardinti. Beje, kai kurių specialistų manymu, kalti ir patys gyventojai,- vieni taupo, o kiti netaupo šilumos, dar kiti nemoka naudotis termoreguliatoriais, o gal dar ko nors nesupranta.

Belieka laukti

Susirinkusiems žmonėms beliko paklausyti renovacijos darbus vykdžiusios  rangovų įmonės „Elsis“ atstovo Edmundo Gruzdžio patarimo. Pasak jo, reikėtų palaukti, kol atkeliaus sąskaitos už gruodžio mėnesį ir įsitikinti, ar išties situacija yra beviltiška. Anot jo, šilumos punktas reikalauja geresnės priežiūros, tiksliau turi būti sureguliuoti visi eksploataciniai  dalykai. „ Reikia suprasti, kad kiekviena pradžia yra nelengva. Pradėjus šildymo sezoną, naujosiose sistemose vyko bandomieji darbai, galbūt buvo padaryta tam tikrų klaidų, tad dabar, iš naujo viską peržiūrėjus ir sureguliavus, reikėtų tikėtis, kad padėtis tikrai pagerės. Mes iš savo pusės padarėme viską, ką galėjome,- atlikome analizes, viską patikrinome, todėl gruodžio mėnesį reikalai turėtų būti kitokie. Kitu atveju, jeigu padėtis nepasikeis, teks ieškoti kitokių paaiškinimų, daryti kokius nors eksperimentus“,- aiškino „Elsis“ atstovas. Be to, žmonės paraginti akylai sekti situaciją, stebėti, ar visi kaimynai teisingai elgiasi ir tinkamai taupo šilumos energiją.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.