Ten, kur prasti keliai - geri ūkininkai..?

kuncaitisVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Prasidėjus darbymečiui, kasmet vienoje ar kitoje seniūnijoje kyla gyventojų nepasitenkinimas dėl galingą techniką naudojančių ūkininkų gadinamų vietinių kelių. Būna, kad kaimo gyventojams, ypač po lietaus pažliugus keliams, net neįmanoma išvažiuoti iš namų lengvaisiais automobiliais ir pasiekti miestą.
 
Nuotr. „Būtų galima diskutuoti ir apie tam tikrą savanorišką nedidelį papildomą įnašą už sugadintus vietinius kelius“,- sakė savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas K. Kuncaitis.
 
Prieštaringai vertinamas sprendimo projektas dėl vietinės reikšmės keliais važinėjančio didžiagabaričio ir sunkiasvorio transporto savininkų apmokestinimo iš sausio 29 dieną vykusio savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkės buvo netikėtai pašalintas. Rajono politikai, ko gero, suprato, kad priimti nepopuliarų, su mokesčių didinimu susijusį sprendimą prieš pat savivaldybių rinkimus visiems būtų tikrai nenaudinga. Juolab, kad ūkininkų apmokestinimo idėjai nepritaria ir pats rajono meras. Visgi, šio problemiško klausimo sprendimo projektą nežadama ilgam padėti į stalčių. Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis, kurio skyriaus specialistai rengė sprendimo projektą, pastebi, kad norint įvesti papildomą ūkininkų apmokestinimą, labai svarbu neprasilenkti su galiojančiais įstatymais. Tuo tarpu Lietuvos ūkininkų sąjungos Šakių skyriaus pirmininko, rajono Žemdirbių asociacijos atstovo Rimanto Valiuko teigimu, nemažai rajono žemdirbių tokiems siūlymams nepritaria. „Ūkininkai yra prieš bet kokius papildomus mokesčius. Mano nuomone, tiems ūkininkams, kurie turi po kelis šimtus hektarų dirbamos žemės, toks mokestis gal ir nieko nereiškia, tačiau smulkiems, besikuriantiems ūkininkas brangus kiekvienas euras. Be to, neaišku, ar tikrai surinkti pinigai nukeliaus sugadintiems keliams taisyti. Geriau būtų įrengiami specialūs apvažiavimai, kaip yra daroma užsienyje. Ką daryti ūkininkui, jei jam reikia patekti į savo žemę?“,- svarstė R. Valiukas. Jo teigimu, Šakių rajono ūkininkų sąjunga dėl šio klausimo susilaiko ir pasisako prieš mokesčių naštos didinimą ūkininkams.
 
Reikėtų prisiimti atsakomybę

Šakių rajono ūkininkas Sigitas Stanaitis nemato nieko baisaus, jei ūkininkai prisiims atsakomybę už sugadintus kelius ir tam tikras nedidelis mokestis nukeliaus būtent jų pačių sugadintų kelių remontui. Svarbiausia priimti tinkamus sprendimus dėl mokesčio administravimo, kad surinktos lėšos „nepasiklystų“, o būtų panaudojamos pagal tikslinę paskirtį. Beje, šakiečiai yra tikri pionieriai,- nei valstybės mastu, nei jokiame kitame rajone iki šiol tokios iniciatyvos dar nebuvo pareikšta, todėl šakiečiai sprendimą dėl mokesčio taikymo už vietinius kelius gali priimti rajono savivaldybės tarybos kompetencijos ribose. Ūkininko S. Stanaičio manymu, pavyzdžiui, tam tikras mokestis galėtų būti skaičiuojamas už kiekvieną traktorių pagal jo arklio galias. „Padarykime pagaliau  bent vienoje vietoje tikrą savivaldą“, - savo nuomonę Šakiuose vykusio susitikimo su susisiekimo ministru Rimantu Sinkevičiumi metu atvirai išsakė ūkininkas S. Stanaitis. Ministras tokiai šakiečių iniciatyvai pritarė. Beje, kai kurie ūkininkai, pasibaigus darbymečiui,  savo iniciatyva sutvarko traktorių bei kombainų apgadintus, netoli kaimo sodybų esančius kelius.
 
Negalima prasilenkti su galiojančiais įstatymais

Kokios pagrindinės įplaukos yra į rajono savivaldybės biudžetą? Tai - fizinių pajamų mokestis, žemės ir žemės nuomos mokestis. Yra pasiūlymų, kad klausimą sprendžiant savivaldos rėmuose, ūkininkus būtų galima apmokestinti, padidinant keliais procentais žemės mokestį. Tokiu atveju turėtų būti nustatyta tam tikra riba, nuo kokio turimos žemės ploto tektų ūkininkams mokėti už vietinius kelius, - gal nuo 200 ar 300 hektarų? „Mano žiniomis, rajone priskaičiuojama apie 60 ūkininkų, kurie turi 300 ha ir daugiau dirbamos žemės. Būtent su jais, potencialiais mokesčio mokėtojais, reikėtų susitikti ir išklausyti jų nuomonę bei pasiūlymus. Iš kitos pusės, ir vėl susidaro tam tikros problemos dėl mokesčio mokėtojo statuso. Žemės mokesčius pagal Registrų centro duomenis moka žemės savininkai, tačiau ši žemė yra išnuomojama ją dirbantiems ūkininkams. Žemės pasėliai yra deklaruojami, už juos ūkininkams mokamos ES išmokos.  Vadinasi, mokestį už vietos kelius turėtų mokėti tie, kurie dirba žemę ir naudoja sunkiasvorę techniką“,- svarstė K. Kuncaitis. Pasak jo, jeigu bandome mokestį sieti su ūkininkų turima technika, susiduriame su valstybės mastu jau galiojančiais nutarimais, kurie vieningai taikomi visoje Lietuvoje. Jų koreguoti savivalda negali. „Būtų galima diskutuoti ir apie tam tikrą savanorišką nedidelį papildomą įnašą už sugadintus vietinius kelius“,- pastebėjo K. Kuncaitis. Jo manymu, ūkininko S. Stanaičio pasiūlymas dėl technikos apmokestinimo pagal technikos galingumą yra gana racionalus, tačiau svarbu, kaip tai reikėtų teisiškai įforminti. Tik visoms suinteresuotoms pusėms susėdus prie bendro derybų stalo, ko gero, būtų galima priimti geriausią sprendimą. Beje, nuo praėjusių metų lapkričio 1 dienos Kelių įstatyme įtvirtinta nuostata, kad kelių savininkas, šiuo atveju savivaldybė, turi teisę tam tikrais nustatytais atvejais apriboti vietinės reikšmės kelio eksploatavimą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.