„Auksinei“ gatvei per laukus – tikslinės lėšos

gatve laukuoseGintarė MARTINAITIENĖ

Yra Šakiuose tokia Šiaurės gatvė, kuri praminta „auksine“. Kol kas ten kuriasi naujakuriai, tačiau svarbiausia ne tai. Esmė, kad net mieste yra ne viena gatvė, kurią reikia tvarkyti, kur trūksta ar visai nėra net apšvietimo, o čia bus visiškai sutvarkyta gatvė su visa infrastruktūra. Ir tam skirtos didžiulės lėšos. Tiesa, gatvė yra... laukuose.

Nuotr. Per laukus einantis keliukas keisis kardinaliai. Čia bus ne tik išasfaltuota gatvė, bet ir nukloti šaligatviai, įrengtas apšvietimas. Metro kaina – daugiau nei 1 tūkst. eurų.

Vienas metras – 1048 eurų

Klausimas dėl Šiaurės gatvės ne vienam tarybos nariui kilo dar vasario mėnesį, kai buvo tvirtinama Vietinės reikšmės kelių priežiūros ir plėtros 2016–2018 m. programa. Tuomet Irena Haase teiravosi, kodėl numatyta asfalto dangą pakloti 375 m atkarpoje už 393 tūkst. eurų.

„Apskaičiavus vieno metro kaina – 1048 eurų. Anksčiau, kai buvo svarstyti aplinkkelio darbai, Vitas Girdauskas nurodė, jog 1 km autostrados Kaunas–Klaipėda kelio dangos darbai kainavo apie 1 mln. litų, t.y. 1 metras – 1000 Lt. Lyginant su kitų gatvių darbais normali kaina – 200–300 eurų už 1 metrą“, – kalbėjo tarybos narė.

Jai Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis aiškino, kad tiesiog yra parengtas šios gatvės techninis projektas, o kaina skaičiuojama pagal Automobilių kelių direkcijai pateiktą investicinį projektą. Negana to, kad tikriausiai ne vienas apskritai nežino, kur ta Šiaurės gatvės yra, ten bus atlikti drenažo darbai, nutiesta drenažo linija, įrengti pėsčiųjų takai, gatvės apšvietimas.

„Šioje gatvėje yra numatyta daug darbų, kurie nėra susiję su paties kelio darbais“, – tuomet aiškino K. Kuncaitis.  

Įdomumo dėlei paminėsime, kad toji „auksine“ praminta gatvė yra už Maisto ir veterinarijos tarnybos kairėje pusėje. Bet ne taip lengva ją rasti, nes ji nenurodyta ir eina tiesiog per laukus. Čia vienur kitur jau išlieti namų pamatai, kitur tik susmaigstyti sklypų ribas ženklinantys kuoliukai – tiesiog naujakurių kvartalas.

Lėšos atsirado

Tvirtinant trimetę programą Ūkio skyriaus vedėjas kai kuriuos tarybos narius ramino, kad ta gatvė bus tvarkoma tik tuo atveju, jei bus gautos tikslinės lėšos. Ir bingo! Jos gautos buvo. Kovo 31 d. susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus įsakymu skirta 250 tūkst. eurų suma. Tad gegužės pabaigoje posėdžiavusi taryba papildė Švarios, sveikos aplinkos ir energijos taupymo programą ir minėtą sumą įtraukė į biudžetą kaip tikslines lėšas.

Tačiau kodėl projektas negalėjo būti parengtas kuriai nors kitai gatvei ir tikslinės lėšos nukreiptos ten? Pasirodo, paaiškinimą rasti sunku. Akcentuojama tik tai, kad jei šių lėšų rajonas atsisakys, tai atsisakys visai. Alternatyvų nėra. Visgi galima paminėti, kad tikriausiai neatsitiktinai ten sklypus turi „dideli dėdės“, galbūt laiku su kitais „dėdėmis“ sukirtę rankomis. Tad, kaip toj patarlėj, ranka ranką plauna. O tų dėdžių privatumą saugo ir įstatymas.

Parengė, bet nesupažindino

I. Haase dar vasarį prašė K. Kuncaičio pateikti Šiaurės gatvės darbų sąmatą ir perengti aiškinamąjį raštą, kodėl darbai numatyti būtent šioje gatvėje ir kodėl šią gatvę reikia įrengti su visa infrastruktūra. Pasirodo, iki paskutinio tarybos posėdžio tokio atsakymo nebuvo gavęs nė vienas tarybos narys. Apie tai posėdyje priminė Mindaugas Tarnauskas. Jis apskritai kėlė klausimą, kaip savivaldybėje vykdomi protokoliniai sprendimai ir ar išvis vykdomi bei kas už tai atsakingas. Administracijos direktorius Evaldas Sniečkus žadėjo išsiaiškinti. Nors ne iš karto, bet atsakymą šiuo klausimu pateikė ir Ūkio skyriaus vedėjas. Jis tikino, kad į I. Haase paklausimą buvo sureaguota ir atsakymas buvo parengtas. Parengtas, bet tarybos nariai nesupažindinti. Paaiškėjo, kad K. Kuncaitis pamanė, jog pakanka atsakymą įkelti į dokumentų valdymo sistemą (DVS), tačiau tarybos nariai prie jos neprieina. Ja naudojasi tik savivaldybės administracijos darbuotojai. Buvo bandyta atsakomybės strėles nukreipti į savivaldybės tarybos sekretorę Ingą Kanapeckienę, bet jeigu ji negauna nurodymo raštą kam nors persiųsti, ji to ir nedaro. O tokio nurodymo ji nebuvo gavusi. Visgi K. Kuncaičio pasiaiškinimas ne vienam tarybos nariui sukėlė juoką.

„O gal galite pasakyti, koks tarybos narių santykis su DVS?“ – teiravosi vedėjo Rima Rauktienė.

Vedėjas sakė nesantis kompiuteristas, tad ir nežino. Tada padėties gelbėti stojo E. Sniečkus, paaiškinęs, kad DVS ir tarybos nariai neturi nieko bendro ir dėl atsakymo negavimo tiesiog įsivėlė klaida bei nesusipratimas. Kita vertus, tarybos narių supažindinimas su prašyta informacija jau nieko nekeis, nes Šiaurės gatvei uždegta žalia šviesa.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.