Lankyti artimųjų kapus bus patogiau

kapu sargas
Nuotr. Kapų prižiūrėtojas Romualdas Gaidys sako: pavasarį Šakių naujosiose kapinėse atsiras daugiau trinkelėmis grįstų takų.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šakių miesto naujosiose civilinėse kapinėse darbai atliekami ir problemos sprendžiamos po truputį. Rėmėjų dėka trinkelėmis iškloti takai, planuojama pradėti centralizuoto vandentiekio įrengimo darbus. Kapinių prižiūrėtojas Romualdas Gaidys sako, kad rūpintis kapinėmis ir jų prieigomis reikia ištisus metus.

Nebeliko vietos

Daugiau nei prieš dvidešimtmetį Šakių miesto kapinėse V. Kudirkos gatvėje ėmė trūkti vietos. Buvo pasirinkta nauja vieta už 3 km šiauriau miesto, prie kelio Jurbarkas–Kaunas. Šakių miesto naujosios kapinės užima 3,2 ha žemės sklypą (žemė valstybinė).

Nors pirmasis rajono gyventojas amžino poilsio šiose kapinėse atgulė 1993 m., tik nuo 1997 m. gruodžio mėnesio kapinės perduotos administruoti Šakių seniūnijai. Šakių seniūnijos duomenimis, iki šių metų lapkričio 25 d. naujosiose kapinėse yra paskirtos 193 kapavietės, per metus čia palaidojama iki 40 mirusiųjų. Esamos kapavietės užima tik ketvirtadalį kapinių teritorijos, todėl manoma, kad kapaviečių užteks ilgam. Vienas kapinių kvartalas jau užlaidotas – čia 162 kapavietės, gretimai pradėtas antras kvartalas. Kapavietės išdėstytos tvarkingomis eilėmis, dauguma kapaviečių ir antkapinių paminklų pagrindinių fasadų atgręžti į pietų pusę. Naujosiose kapinėse laikomasi Kapinių tvarkymo taisyklių, todėl skiriamos kapavietės dydis vienam kapui – 3,75 kv. m, šeimos kapavietės – 7 kv. m.

Dovanojo trinkeles

Dar spalio mėnesį naujosiose kapinėse takai iškloti trinkelėmis, kurias dovanojo UAB „Dojus agro“ valdybos pirmininkas, mūsų kraštietis Pranas Dailidė. Ligi šiol kapinėse takai buvo išpilti žvyru ir skalda, dabar centrinis 95 m ilgio takas ir dar vienas apie 50 m takas išgrįsti trinkelėmis, jie yra ne tik patogūs vaikščioti, bet tarnaus ilgus metus. Pasak Šakių seniūno Daliaus Jasevičiaus, iš rėmėjų gauta apie 800 kv. m trinkelių, todėl takai kapinėse bus klojami ir toliau, tiesa, jau pavasarį. Darbai buvo atlikti seniūnijos ir UAB „Hidrokesta“ bendromis pajėgomis.

Dar viena opi problema – norint palaistyti ant kapų pasodintas gėles ar nusiplauti po kapų tvarkymo rankas, tenka eiti iki už kapinių teritorijos iškasto vandens telkinio.

„Vienas iš svarbiausių planuojamų darbų yra į kapines atvesti vandentiekį. Galbūt darbus pradėsime dar šiemet. Pirmiausia reikia atvesti vamzdžius iš greta einančių trasų. Kaip išvedžiosime vandentiekį pačiose kapinėse, kiek čiaupų įrengsime ir kiek mums tai atsieis, dar negaliu pasakyti“, – teigė seniūnas.

Tiesa, kapinėse sutikti žmonės patikino, kad pavasarį ar rudenį kapinėse būna šlapia, dažnai iškastose kapavietėse telkšo vanduo. Dauguma įsitikinę, kad vieta naujoms kapinėms buvo pasirinkta neįvertinus gamtinių veiksnių, gyventojai mano, kad naujame kvartale būtinai reikėtų gruntu pakelti kapinių reljefą.

Drausmins ženklas

Šalia kapinių įrengtos dvi asfaltuotos automobilių stovėjimo aikštelės, kapinių viduje stovinčio pastato paskirtis, pasak Šakių seniūno pavaduotojo Alvydo Balaševičiaus, buvo numatyta žmonėms pasislėpti nuo lietaus, užėjus į vidų sušilti, tačiau žmonės, anot pavaduotojo, pastatu nesinaudoja. Todėl jame laikomi darbininkų darbo įrankiai ir priemonės, statybinės medžiagos.

Kapinės yra rimties, artimųjų prisiminimo vieta. Todėl, pasak seniūno D. Jasevičiaus, prieš mėnesį buvo pastatytas ženklas, draudžiantis 22–6 val. įvažiuoti automobiliams į prie kapinių esančias aikšteles, nes čia nuolatos vakarais suvažiuodavo asmenys tikrai ne mirusiųjų pagerbti, po jų pasibuvimo, anot seniūno, likdavo krūvos šiukšlių.

Kapinių prižiūrėtojas

Dėl leidimo laidoti kapinėse reikia kreiptis į Šakių seniūniją. Šakių miesto kapinių prižiūrėtojas Romualdas Gaidys šias pareigas eina tik metai, jis ne tik išduoda laidojimo leidimus (laidojimo vieta skiriama nemokamai), bet nuolatos rūpinasi bendra kapinių tvarka ir švara. Vyriškis rodo kruopščiai pildomus laidojamų asmenų registracijos žurnalus, o nuvykus į naująsias kapines parodo jau kuoleliais pažymėtas naujas kapavietes.

„Darbo dieną pradedu apvažiuodamas abejas miesto kapines, apžiūriu, ar viskas tvarkoje, surenku šiukšles, tuomet planuoju, kokius darbus reikia atlikti kapinėse. Vasarą reikia apšienauti vejų žolę, o žiemą valau sniegą. Gerai, kad kapinių teritorijoje nėra medžių, takai apsodinti tujomis, užtenka takus nušluoti“, – pasakoja R. Gaidys ir priduria, kad sunkesnius darbus nudirbti pasitelkia seniūnijos darbininkus. R. Gaidys patikino, kad į jį žmonės kreipiasi ir švenčių dienomis, ir savaitgaliais, priminė, kad be seniūnijos leidimo laidoti neleidžiama.

Pašnekovo teigimu, naujosiose kapinėse laidojami neturintys artimųjų arba neatpažinti lavonai, pastarųjų, patikino pašnekovas, būna retai. Seniūnijai tenka prižiūrėti jų kapus.

Šiuo metu Šakių miesto kapinėse V. Kudirkos gatvėje naujų kapaviečių beveik nelikę, mirusieji laidojami tik šeimos kapavietėse.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.