Griškabūdiečių netenkina vėjo jėgainių statymo vieta

vejo jegaines2
Nuotr. Nors į du organizuotus susirinkimus dėl vėjo jėgainių statybų susirinko itin maža dalis griškabūdiečių, surinkti 285 parašai, kad jos būtų statomos toliau nuo miestelio.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ  

Griškabūdžio miestelio gyventojai lapkričio 21 d. rajono savivaldybės tarybai pateikė prašymą dėl miestelio teritorijoje planuojamų vėjo jėgainių statybų. Pasirodo, gyventojų netenkina ne pačios statybos, bet tai, kad vėjo jėgaines planuojama statyti labai arti miestelio.

Pateikė prašymą

Reikėtų priminti, kad lapkričio 8 d. Griškabūdžio gyventojams buvo pristatyta ataskaita, kurioje nurodyta, koks įrengus vėjo jėgaines bus poveikis visuomenės sveikatai. Dar vienas susirinkimas po kelių dienų buvo surengtas miestelio kultūros centre.
Deja, į abu susirinkimus atėjo tik maža dalis gyventojų. Pateiktame rašte teigiama, kad apie planuojamas statybas ir apie tai, kad artimiausi namai nuo vėjo jėgainių bus nutolę 200 m atstumu, gyventojai sužinojo perskaitę rajono spaudoje pasirodžiusius straipsnius.

„Mes prieštaraujame, kad taip arti miestelio būtų statomas šešių „Vestas V66“ 1650 kW modelio vėjo jėgainių parkas“, – teigiama rašte.

Taip pat rajono savivaldybės tarybai adresuotame prašyme akcentuojama, kad planuojamos statyti vėjo jėgainės yra dėvėtos. „Vadinasi, kurioje nors šalyje buvo išmontuotos kaip nenaudotinos, o teikiant vėjo jėgainių poveikio vertinimo išvadą į tai nebuvo atsižvelgta“, – rašoma prašyme.

Surinkti parašai

Toliau pateiktame rašte dėstoma, kad mūsų kaimynai lenkų mokslininkai mano, kad vėjo jėgainės prie gyvenamųjų vietovių negali būti arčiau negu trys kilometrai: „Jos turėtų būti statomos toli nuo gyvenamų vietų, prie autostradų, taip pat jūroje, toliau nuo paplūdimių.“

Griškabūdiečiai prašyme pateikė psichiatrijos gydytojo Bogdan Wieczorek citatą iš žurnalo „Aušra“. Gydytojai teigia, kad vėjo jėgainės yra kenksmingos žmogui.

„Nesu vėjo jėgainių priešininkas apskritai. Mane baugina tai, kad jos statomos taip arti gyvenamų vietų, nepaisoma žmonių, gyvūnų ir gamtovaizdžio. Nuo vėjo jėgainių sklinda infragarsai, kurie labai kenksmingi žmogaus sveikatai <...> gyvenimas šalia vėjo jėgainių fermų visų pirma paveikia žmonių gyvenimo kokybę. Sutrinka socialiniai ryšiai, žmonės tampa pikti, irzlūs, viskuo nepatenkinti, gyvena nuolatiniam strese“, – cituojamos gydytojos mintys.

Baigiamajame prašymo žodyje išsakoma pozicija, kad miestelio gyventojai nėra prieš vėjo jėgainių statybą:  jie tik reikalauja, kad jos būtų statomos nuo gyvenvietės saugiu 1 km atstumu. Prie prašymo taip pat pridėti 285 griškabūdiečių parašai.

Apie planus nežinojo

Rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė teigė, kad savivaldybės teritorijos bendrajame plane yra numatytos teritorijos, kuriose galimos vėjo jėgainių parkų statybos, tarp jų ir Griškabūdžio. Bet, kaip kalbėjo vedėja, į bendrąjį planą įtraukta teritorija, kurioje būtų galima statyti vėjo jėgaines, yra gan didelė – nuo miestelio nutolusi 2 km atstumu. Tiesa, anot V. Valaitienės, jos vadovaujamas skyrius apie UAB „Dalvaja“ planus statyti vėjo jėgaines, kai bus patvirtintas bendrasis planas, nebuvo informuotas.

„Mes neturime nei jokių raštų, nei prašymų dėl šių statybų. Kai bus patvirtintas teritorijos bendrasis planas, įmonė galės pradėti procedūras dėl vėjo jėgainių, bet tikrai ne pačias statybas. Mūsų skyrius visiškai neinformuotas ir aš nieko negaliu apie tai pasakyti“, – atvirai kalbėjo V. Valaitienė.

Anot vedėjos, į gyventojų norus ir prašymus reikia atsižvelgti. Ar bus imtasi kokių priemonių, kol kas neaišku.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.