Verslumą skatinanti Gerdžiūnų bendruomenė pripažinta aktyviausia

bendruomenes gerdziunai
Nuotr. Šakių bendruomenių centrų asociacijos pirmininkė Grina Šnirpūnienė (kairėje) aktyviausiai Gerdžiūnų bendruomenei, vadovaujamai pirmininkės Jolantos Puidokienės, įteikė ir 250 eurų piniginį prizą.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Besibaigiant Bendruomenių metams, rajono bendruomenių pirmininkai ir atstovai rinkosi aptarti nuveiktus darbus, pasidžiaugti įvykdytais projektais ir kitomis veiklomis. Aktyviausia išrinkta Gerdžiūnų bendruomenė.

„Kaimo bendruomenės ne atsitiktinumas, o reiškinys, sugebėjęs tai patvirtinti jau pačioje savo kūrimosi pradžioje. Jos savanoriškumo pagrindais subūrė žmones, pačios iškėlė savo lyderius, patikėdamos jiems visai nelengvas užduotis. Ar visoms joms labai gerai sekasi? Atsakymas paprastas: gerai sekasi toms, kurių vadovai ir valdybos ar tarybos atsakingai sugeba sukurti kūrybingą kolektyvinį veiksmą – bendruomenėje tik taip judama į priekį ir tik taip pasiekiamas rezultatas“, – kalbėjo 41 bendruomenės centrą jungiančios Šakių bendruomenių centrų asociacijos (BCA) pirmininkė Grina Šnirpūnienė.

Apžvelgdama prabėgusius metus pirmininkė prisiminė sausio mėnesį, kuris vietos bendruomenėms buvo ypač produktyvus: kalbėtasi su rajono savivaldybės atstovais apie 2016 m. bendruomenių poreikius, vyko BCA tarybos posėdžiai, kurių metu aptartas Vietos bendruomenių metų pagrindinių veiklų planas. G. Šnirpūnienė pasidžiaugė, kad daug bendruomenių įsijungė į projektą „Saugus eismas bendruomenėse“.

Balandis buvo džiaugsmingas aštuonioms rajono bendruomenėms, kurios gavo finansavimą iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) bendruomeninės veiklos stiprinimui (53 tūkst. 304 eurai). Birželį dar keturios bendruomenės gavo apie 27 tūkst. 430 eurų finansavimą iš Žemės ūkio ministerijos programos „Parama kaimo bendruomenėms“.

Pasak G. Šnirpūnienės, vienas svarbiausių šių metų įvykių – patvirtinta Šakių krašto vietos veiklos grupės 2016–2023 m. vietos plėtros strategija, gauta 2,6 mln. eurų. Ją rengiant daug bendrauta, konsultuotasi su Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininke Guoda Burokiene.

Vasaros pradžioje visos bendruomenės aktyviai dalyvavo bendruomenių dienoje Gelgaudiškyje bei Respublikiniame Lietuvos bendruomenių sąskrydyje Karklėje, taip pat 40 bendruomeniečių dalyvavo Vilniaus „Litexpo“ parodų ir kongresų centre vykusioje I tarptautinėje vietos bendruomenių šventėje-mugėje.

Per metus nemažai keliauta, aplankyta Baltarusija, Pamario kraštas ir kitos Lietuvos bendruomenės, dalyvauta įvairiose sporto varžybose bei kitų kultūros ir nevyriausybinių organizacijų renginiuose.

Pasak G. Šnirpūnienės, visi didžiuojasi, kad Sudargo bendruomenė buvo atrinkta „Spindulys 2016“ nominacijai. Baigdama ataskaitą pirmininkė pripažino, kad rajono bendruomenės per savo gyvavimo laiką daug nuveikė, daug pasiekė, pasak jos, jau įrodinėti nereikia, nes darbai kalba patys už save.

Šiais metais buvo nuspręsta nominuoti vieną bendruomenę. Įvairios organizacijos, seniūnijos nominacijai pasiūlė aštuonias bendruomenes: Kriūkų, Gerdžiūnų, Briedžių, Griškabūdžio, Sudargo, Baltrušių, Girėnų bei Slavikų.

Išvardintos bendruomenės trumpai prisistatė, kuo jos gyvena. Griškabūdžio bendruomenės centro pirmininkė Agnė Paškauskienė kaip vieną iš bendruomenės svarbiausių veiklų įvardijo 0,76 ha sklypo su vandens telkiniu įsigijimą, šiame sklype planuoja ateityje įruošti rekreacinę poilsio zoną. Kriūkiečių pagrindinis tikslas, kad Kriūkai taptų modernus, europietiškas ir patrauklus kraštas. Jie kvietė įsigyti Kriūkuose gaminamų keraminių bei tekstilės gaminių. Baltrušių bendruomenė pasidžiaugė jau įrengtais jaukiais bendruomenės namais, tačiau apgailestavo, kad kaime neliko nei mokyklos, nei bažnyčios, nei pašto, neturi net kultūrinių renginių organizatoriaus. Kalbėjusi Briedžių BC pirmininkė Dalija Černevičienė pasidžiaugė rankdarbius kuriančiomis moterimis bei iš medžio gaminamais dirbiniais. Girėniškiai prie bendruomenės namų įrengtoje karčemoje kepa duoną ir zanavykišką kugelį, ten pat netyla audimo staklės. Sudargo BC pirmininkė Alberta Dragūnaitienė pristatė ir visiems išdalino tik ką pasirodžiusią knygelę „Sudargas“.

Išklausę vieni kitų, bendruomeniečiai balsavo ir daugiausiai balsų skyrė Gerdžiūnų bendruomenei, kurios veiklą pristačiusi pirmininkė Jolanta Puidokienė pabrėžė, kad gerdžiūniečiai jau dabar yra nužengę pirmuosius verslumo žingsnius.

„Parengtas ir įgyvendintas projektas „Gerdžiūnų bendruomenės telkimas ir verslumo stiprinimas“, pagal kurį už projekto lėšas įsigijom technikos: vejos pjovimo traktorių, sniego valytuvą, šakų smulkintuvą, žoliapjovę, aukštapjovę, kultivatorių su priedais, vejos aeratorių, motorinį pjūklą“, – vardijo techniką pirmininkė ir pridūrė, kad bendruomenė pradėjo nuomoti ir teikti paslaugas gyventojams bei tvarkyti bendruomenės teritoriją.

Dešimt metų gyvuojanti bendruomenė taip pat didžiulį dėmesį skiria kultūros išsaugojimui – įamžinamos etnokultūrinių elementų turinčios sodybos.

G. Šnirpūnienė visoms bendruomenėms padėkojo už gerą veiklą, gėlėmis atsidėkojo Šakių BCA internetinio puslapio redaktorei A. Dragūnaitienei bei Šakių BCA sekretorei Onutei Rakauskienei.

Bendruomenių metai eina į pabaigą. 2018-ieji paskelbti Piliakalnių metais, o bendruomenininkai jau kuria naujus sumanymus ir veiklas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.