Apie investicijas Šakių rajone – dvejus metus brandintoje knygoje

girdauskas maksvytiene
Nuotr. Knygą „Investicijos Šakių rajone 2003–2016“ sudarė rajono savivaldybės administracijos Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas bei skyriaus vyriausioji specialistė Ingrida Maksvytienė.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Praėjusį ketvirtadienį rajono savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus darbuotojai bei skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas rajono spaudos atstovams pristatė dvejus metus brandintą knygą – „Investicijos Šakių rajone 2003–2016“.

Dvejų metų darbas

Nors prie to, kad knyga išvystų dienos šviesą, prisidėjo visi skyriaus darbuotojai, vis tik bene didžiausia darbo dalis atiteko V. Girdauskui ir vyriausiajai specialistei Ingridai Maksvytienei. Kaip pasakojo skyriaus darbuotoja, knyga, vis atidedant, vėl prisėdant ruošti, vėl atidedant, išleista per maždaug dvejus metus laiko.

„Į knygą sugulė visa tai, ką mūsų Regioninės plėtros skyrius darė daugiau nei dešimt metų. Tačiau tai yra ne tik mūsų skyriaus darbas. Labai daug prisidėjo projektų vadovai bei kiti savivaldybės administracijos skyrių darbuotojai. Didelis indėlis knygoje yra bendruomenės centrų. Knygoje pateikiami 94 projektai, kuriuos įgyvendino 31 bendruomenės centras. Šiems projektams vadovavo 50 vadovų “, – papildydamas kalbėjo V. Girdauskas.

Atrodo, į knygą norėtųsi sutalpinti viską, visus projektus, kurie buvo įgyvendinti per 2003–2016 m., tačiau, anot V. Girdausko, tai padaryti būtų buvę praktiškai neįmanoma, todėl atsirinkti didesnieji projektai.

„Į knygą pateksiančius projektus ypač apribojome dėl jos apimties. Jeigu būtume pasirinkę aprašyti visus projektus, jų būtų beprotiškai daug. Knyga yra 288 puslapių, manyčiau, kad tai yra jau pakankamai solidus leidinys“, – pasakojo vedėjas.

Tiesa, leidinys neatspindi absoliučiai visų per 14 metų laikotarpį investicijų rajone. Knygoje paskelbtos tos investicijos, kurias investuotojai norėjo paviešinti, mat atsirado ir tokių (daugiau nei dešimt), kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių nenorėjo, kad projektų įgyvendinimas ir jų metu skirtos investicijos atsidurtų šioje knygoje.

I. Maksvytienė, kalbėdama apie tai, kaip sekėsi ruošti šį leidinį, pasakojo, jog ypač sudėtinga buvo sukurti vienodą, visiems tinkančią struktūrą, pagal kurią būtent ir būtų paruošta informacija, nugulsianti į knygos puslapius.

„Ypač sudėtinga situacija buvo su nuotraukomis. Vykdant projektus, jų vadovai, kiti atsakingi asmenys viską fiksuoja fotografijose. Kai jų reikėjo susirinkti šiam leidiniui, paaiškėjo, kad tai bus sudėtingiau nei įsivaizdavome. Vienos mažos raiškos, todėl paprasčiausiai negalėjo atsidurti knygoje, kitose neatsispindi įgyvendintas projektas ir panašiai. Todėl vėliau prašėme visų, kieno tik galėjome, kad mums pagelbėtų šiuo klausimu“, – pasakojo I. Maksvytienė.

100 mln. eurų

Viešajame sektoriuje, įgyvendinant daugiau kaip 350 projektų, investuota per 100 mln. eurų. Verslo (gamybinio, paslaugų, prekybos bei miškų ūkio) ir žemės ūkio investicijos, kurių leidinyje pristatoma tik mažoji dalis, kiekviena sritis viršija 25 mln. eurų.

Pagal Regioninės plėtros skyriaus pateiktus duomenis, daugiausiai investicijų per pastaruosius 14 m. skirta vandentvarkos (daugiau kaip 29 mln. eurų), kultūros, paveldo ir turizmo (daugiau kaip 14 mln. eurų), susisiekimo (daugiau kaip 14 mln. eurų), aplinkosaugos (daugiau kaip 11 mln. eurų) srityse.

Taip pat nemažai investicijų švietimo (daugiau kaip 7 mln. eurų), kitų organizacijų bei nevyriausybinių organizacijų (5,8 mln. eurų), sporto (5,5 mln. eurų), socialinės atskirties mažinimo (4,9 mln. eurų), sveikatos apsaugos (4,7 mln. eurų) ir kitose srityse. Mažiausiai – 1,9 mln. eurų investicijų – bendruomenių centruose.

Žvelgiant į pastarųjų 14 m. investicijas į viešąjį sektorių pagal seniūnijas galima pastebėti, kad daugiausiai jų atiteko Šakiams (39502,51 euro), Griškabūdžiui (14189,12 euro) ir Kudirkos Naumiesčiui (13438,35 euro). Mažiausiai – Barzdų (1407,10 euro), Žvirgždaičių (1422,75 euro) ir Slavikų (2340,80 euro) seniūnijoms.

Knyga „Investicijos Šakių rajone 2003–2016“ išleista 500 egzempliorių tiražu. Jei bus matomas poreikis ir tam atsiras lėšų, bus spausdinamas papildymas. Tiesa, knygos išleidimui iš rajono savivaldybės biudžeto lėšų skirta 6,5 tūkst. eurų. Knygą spaudai paruošė UAB „Meno žvaigždė“. Leidinio viršelį papuošė kompiuterinė grafika, sukurta Regioninės plėtros skyriaus projektų koordinatoriaus Manto Paketurio.

Knygos egzemplioriai jau iškeliavo ar dar iškeliaus į Kultūros, Ūkio ministerijų, Kultūros paveldo departamento atstovų, Seimo vicepirmininkės Rimos Baškienės, rajono savivaldybės tarybos narių, seniūnų, mokyklų vadovų, bibliotekų, kultūros centrų, bendruomenių centrų, kitų organizacijų rankas.

„Knyga yra skirta parodyti, kad verta rajonui skirti lėšų, kad mes mokame su jomis elgtis, kad mes galime įgyvendinti projektus“, – teigė V. Girdauskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.