Kraštiečiai Seimo nariai šviečia ryškiai

bastys smirnovas
Nuotr. Vienmandatėje Zanavykų apygardoje išrinktam Mindaugui Basčiui (kairėje) jau pradėta apkaltos procedūra, o pirmadienį paviešinta informacija ir apie šakietį Kęstutį Smirnovą.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Šimtadienį triukšmingai švenčia ne tik abiturientai – šimtą dienų jau dirba ir naujasis Seimas. Jame gana ryškiai šviečia ir mūsų kraštiečiai. Vienmandatėje Zanavykų apygardoje išrinktam Mindaugui Basčiui jau pradėta apkaltos procedūra, o pirmadienį paviešinta informacija ir apie šakietį Kęstutį Smirnovą, į Seimą patekusį pelnius Vilkaviškio rinkimų apygardos rinkėjų balsus. Jį, kaip ir M. Bastį, Valstybės saugumo departamento (VSD) informacija liečia dėl tų pačių neskaidrių ryšių.  

Nors pats socialdemokratas M. Bastys įsitikinęs, kad apkaltai pagrindo nėra, jam pradėta apkaltos procedūra – Seimo opozicija surinko parašus, kad būtų inicijuotas tyrimas dėl M. Basčio ryšių. Atlikus parlamentinį tyrimą ir sulaukus nepalankių išvadų, M. Bastys gali netekti parlamentaro mandato. Tuomet Šakiuose turėtų būti organizuojami dar vieni rinkimai.

Antradienį savivaldybės tarybos neeilinio posėdžio metu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnė Irena Haase viešai perskaitė pranešimą dėl M. Basčio situacijos, ragino nediskredituoti Seimo bei Zanavykų rinkimų apygardos rinkėjų ir pačiam atsisakyti Seimo nario mandato. Ji ragino tarybos narius pasirašyti po pareiškimu, kurį ketinama perduoti M. Basčiui.

Prisiminusi M. Basčio VSD informacijoje aprašomus ryšius su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu, I. Haase sakė, jog ši žinia nebuvo netikėta, nes „dar 2013 m. po slapto M. Basčio proteguojamo „Rosatom“ generalinio direktoriaus pavaduotojo Aleksandro Merteno vizito pas tuometinį LR Seimo pirmininką Vydą Gedvilą Šakių savivaldybės taryboje buvo paskelbtas TS-LKD frakcijos pareiškimas, kuriame buvo prašoma, kad M. Bastys atvyktų į Šakių savivaldybės tarybos posėdį ir paaiškintų tokio savo elgesio motyvus. Tai nebuvo padaryta ir abejonės dėl Seimo nario veiklos skaidrumo neišsklaidytos“.

Į pareiškimą reaguodama tarybos narė socialdemokratė Eglė Dragūnaitytė ragino nepamiršti nekaltumo prezumpcijos.

„Suprantame, gerbiamieji, jūsų susirūpinimą, bet manome, kad skubėti nėra ko. Interpeliacijos siekimas šiandien, kol visi kaltinimai tėra „galimai galėjo“ formoje, manome, yra tik rinkimų šou pradžia“, – sakė tarybos narė.

Antradienį respublikinėje žiniasklaidoje paskelbta ir apie tai, kad VSD informacijoje pažymima, jog M. Bastys „Dujotekanos“ viceprezidento P. Vojeikos prašė suteikti paramą K. Smirnovo sporto klubui, siekdamas, kad M. Smirnovas jį palaikytų rinkimų kampanijos metu. Kaip rodo VSD pateikta informacija, paaiškinimų metu M. Bastys pripažino, kad, jo žiniomis, parama suteikta buvo. Kad prašydavo įvairių kompanijų, tarp jų ir „Dujotekanos“, paramos, pripažįsta ir pats K. Smirnovas. M. Bastys portalui „Delfi“ pasakojo, kad K. Smirnovo paramos vienmandatėje Šakių apygardoje jis siekė 2008 m., kai dėl mandato Seime kovojo su konservatoriumi Jonu Šimėnu. Tuo metu K. Smirnovas priklausė Liberalų ir centro sąjungai, buvo Šakių rajono savivaldybės tarybos narys.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas K. Smirnovas, kitaip nei M. Bastys, portalui „Delfi“ sakė, kad piniginės paramos sporto klubui prašė tiesiai iš „Dujotekanos“, o ne per M. Bastį. P. Vojeikos pavardę sakė girdintis pirmą kartą. Prašyti paramos sportui, kaip traktuoja K. Smirnovas, yra normalu ir rėmėjų ieškoma nuolat – kitaip sportas neišsilaikytų. Dėl susiklosčiusios situacijos jis jokių politinių niuansų neįžvelgia.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.