Pasiesartyje esančius daržus prašo palikti ramybėje

darzai siesartis
Nuotr. Antradienį vykusiame rajono savivaldybės Ūkio ir verslo komiteto posėdyje buvo diskutuojama pasiesartyje esančių
daržų klausimu.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Į rajono savivaldybės tarybos narius raštu kreipėsi Šakių gyventojai, kurie turi daržus pasiesartyje. Kadangi palei Siesarties pakrantę yra numatyta įrengti dviračių taką, tad minėtųjų daržų, kurie esą yra nelegalūs, ateityje turės nelikti.

Mokėjo ar ne?

Antradienį vykusiame rajono savivaldybės Ūkio ir verslo komiteto posėdyje buvo diskutuojama pasiesartyje esančių daržų klausimu. Tiesa, ne tik apie daržus, bet ir apie pasiesartyje esančius sandėliukus bei garažus kalbėta jau ne vieną kartą. Pristatinėjant miesto parką, paežerę ir pasiesartį apimančius projektus šios diskusijos, rodos, įsisiūbuodavo labiausiai. Tačiau vieningas sprendimas, kaip elgtis su šiais pastatais ir daržais, kol kas nepriimtas. Gyventojai buvo raginami nusigriauti statinius, kurie stovi valstybinėje žemėje, tačiau iki šiol nugriautas, ko gero, tik vienas iš jų.

Pateiktame rašte pasirašę penkiolika pensinio amžiaus gyventojų, kurie kreipiasi į rajono savivaldybės tarybos narius ir prašo, kad lysvės, esančios valstybinėje žemėje, būtų nepanaikintos. Priėmus kitokį sprendimą ir vis tik nesudarius galimybės šioje vietoje toliau auginti daržoves, gyventojai prašo, kad jiems žemės būtų skirta kitoje vietoje, „kad nebūtų toli nueiti“.

Už projektą, kurio metu pasiesartyje bus įrengtas dviračių takas, atsakingas Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas komiteto posėdyje teigė, kad žemėje, kuri būtų ne valstybinė, niekas dviračių takų netiestų.

„Bediskutuodami kaip tik įsikalbėjome, jog žmonės turėtų džiaugtis, kad galėjo tiek metų, taip sakant, neteisėtai naudotis žeme“, – kalbėjo V. Girdauskas.

Jį pertraukęs rajono savivaldybės tarybos narys Mindaugas Tarnauskas teigė girdėjęs, jog kai kurie žmonės už šią žemę mokėjo mokesčius. Tačiau tiek komiteto pirmininkas Valdas Stankūnas, tiek V. Girdauskas ir kiti komiteto nariai teigė nesuprantantys, kaip galima mokėti už žemę, kuri jiems net nepriklauso.

„Ar gali žmonės mokėti žemės nuomos mokestį, jei nėra suformuotas sklypas? Negali“, – komentavo V. Stankūnas.

Ragino išsiaiškinti situaciją

Tarybos narys Romas Pukinskas kolegas ragino „nesuabsoliutinti gauto gyventojų rašto“, parašyti kultūringą atsakymą, kad toje vietoje turi būti įrengtas dviračių takas.

„Yra apsauginės zonos palei tvenkinius. Jeigu palei Siesartį eis takas, ten jokia ūkinė veikla negalima. Kita vertus, jei gyventojai tą žemę nuomojo ir buvo sudarę sutartis su žemėtvarka, tokia informacija turi būti pateikta ir viskas išsiaiškinta iki galo“, – pastebėjimais dalijosi R. Pukinskas.

Į diskusiją įsiterpęs rajono savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius visų pirma ragino nedaryti iš musės dramblio ir išsiaiškinti, kokia iš tikrųjų yra situacija – žemės nuomos mokestis buvo mokėtas ar ne, priklauso gyventojams ta žemė ar ne.

M. Tarnauskas teigė suprantantis, kad projektas dėl tokių priežasčių nebus stabdomas, tačiau pasiūlė ieškoti kompromiso su žmonėmis, kurie toje vietoje turi daržus.

Rajono meras Edgaras Pilypaitis taip pat išsakė savo nuomonę. Projektas keturis kartus buvo derintas su visuomene ir buvo pristatinėjamas viešai, tad jis nesupranta, kodėl gyventojai kreipėsi tik dabar. Jam pritardamas V. Stankūnas retoriškai klausė, ar pensinio amžiaus žmonės neturėjo laiko ateiti į projekto svarstymus ir ten išreikšti savo nuomonę...

„Toks jausmas, kad kažkas, kažkur, kažko laukia, išsiuntinėja kažkokius dokumentus ir pakiša mums. Ir tai jau ne pirmas kartas“, – teigė rajono meras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.