Už gera atlyginama geru

labdara rubai
Nuotr. Nebedėvimus drabužius, avalynę ar kitus daiktus žmonės vis dažniau atneša į labdaros organizacijas, kuriose jų pasirinkti gali vargingiau gyvenantys asmenys.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Sunkiau besiverčiančios šeimos dažnai pagalbos kreipiasi į labdaringas organizacijas, kuriose randa jiems taip reikalingų daiktų. Džiugu, jog Šakių krašto žmonės vis dažniau dalijasi savo gerumu.

Daug aukojančių

Giedrės ir Juliaus Šedbarų įkurtoje labdaros valgykloje sunkiau besiverčiantys žmonės ne tik pamaitinami, tačiau sulaukia ir materialinės pagalbos – gali pasirinkti geros valios žmonių atneštų nebenešiojamų drabužių, batų, žaislų vaikams, baldų ir kitų daiktų, kurie kažkam nebereikalingi, tačiau antrą gyvenimą kuo puikiausiai gali gyventi kitų šeimininkų rankose. G. Šedbarienė pasakojo, kad labdarai savo daiktus aukojančių žmonių kuo toliau, tuo daugiau. Moteris pasidžiaugė, kad žmonės atiduoda ir taip jauniems tėvams reikalingus vežimėlius, drabužius.

„Ko konkrečiai žmonėms labiausiai trūksta, pasakyti sunku, nes viskas priklauso nuo aplinkybių. Būna, kad labiau reikia kažkokių baldų, kitą kartą trūksta drabužėlių vaikams. Ko gero, mažiesiems drabužių dažniausiai ir trūksta“, – kalbėjo labdaros valgyklos įkūrėja.

Į labdaros valgyklą žmonės atveža įvairiausius dalykus – nuo drabužių iki baldų ar, kaip jau buvo minėta, žaislų. Tiesa, G. Šedbarienė pasakojo, kad jiems pristatomi gan geros būklės daiktai, o ir patys gyventojai atėję dažniausiai papasakoja, jog atiduoda geros būklės, tačiau nebereikalingus daiktus. Gyventojų padovanoti daiktai labdaros valgykloje ilgai neužsibūna ir greitai suranda naujus namus.

Nedrįsta

Šakių „Caritui“ vadovaujanti Vilija Matulaitienė taip pat teigė, kad į Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios klebonijos ūkiniame pastate įkurtą labdaros surinktuvą-dalintuvę žmonės atneša labai daug nebenešiojamų ar tiesiog nebereikalingų drabužių ir avalynės.

„Nors įprastai žmones raginame drabužius atiduoti ar ateiti jų pasirinkti trečiadieniais ir penktadieniais, būna ir taip, jog ateina ir kitomis savaitės dienomis“, – komentavo V. Matulaitienė.

 Moters pasiteiravus, ar daugiau tų žmonių, kurie atiduoda nebereikalingus daiktus ir drabužius, ar tų, kuriems jų reikia, ši atsakė, kad vis tik labai daug atiduodamų daiktų, tačiau ir ateinančių ieškoti reikalingų daiktų labai daug.

„Atneštus drabužius ir daiktus atrinkti ir surūšiuoti yra juodas darbas, tuo užsiimu aš ir dar kelios moterys. Labai smagu, kai pas mus ateina gimnazijos moksleiviai pasavanoriauti, nes pagalbininkų labai trūksta, šiuo metu taip pat labai praverstų keletas žmonių, kurie mums padėtų“, – pasakojo vadovė.

Tęsiant pokalbį moteris papasakojo, kad labiausiai trūksta batų ir sportinių kelnių, ypač reikia vyriškų drabužių ir kasdien nešioti tinkamos avalynės.

„Naujai atnešti ar geresnės būklės daiktai ir drabužiai pas mus ilgai neužsibūna. Dažniausiai sau tinkamų daiktų pasirinkti ateina tie patys žmonės, tačiau kartais atsiveda ir naujų. Visur, kur tik einu, raginu žmones, kurie, kad ir dirbantys, bet, pavyzdžiui, augina studentus vaikus, ateiti pasirinkti jiems tinkamų drabužių. Labai dažnai nutinka ir taip, kad žmonės teiraujasi dėl konkrečių daiktų – lovelių, vežimėlių“, – pasakojo V. Matulaitienė.

Tiesa, nors daugėja ir tų, kurie ateina ieškoti jiems tinkamų daiktų, yra ir tokių, kuriems labdarą imti yra nejauku ir į „Caritą“ ateiti jie paprasčiausiai nedrįsta. Tada V. Matulaitienė tokius asmenis į patalpas pasiieškoti jiems tinkamų drabužių ir batų įleidžia, kai nebūna kitų asmenų.

Susidomėjimas vis didesnis

Pirmąjį labdaros ir paramos fondą „Gera dalytis“ rajone įsteigusi Inesa Viliūšienė pasakojo, kad pagalbos sulaukia ne tik iš dabartinių rajono gyventojų, bet ir iš užsienyje gyvenančių kraštiečių. Kaip ir kitos pašnekovės, I. Viliūšienė mano, jog gera daryti norinčių žmonių vis daugėja.

„Tačiau situacija būna įvairi: kartais atrodo, jog pagalbos ieškantiems žmonėms tuoj nebeturėsime ko pasiūlyti, o kitąkart – daiktų ir drabužių turime labai daug, o atvykstančių jų pasirinkti būna labai mažai. Tačiau dabar, prieš rugsėjį, tikriausiai sulauksime labai daug norinčių pasiieškoti tinkamų daiktų. Paklausiausi, ko gero, visuomet yra daiktai ir drabužiai, tinkantys mokyklinio amžiaus vaikams“, – pastebėjo pašnekovė.

„Gera dalytis“ neretai pagalbos suteikia ir vienišoms mamoms ar daugiavaikėms šeimoms. Socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Gera dalytis“ ir kitais kanalais I. Viliūšienė ieško galinčių paaukoti, pavyzdžiui, vienišai mamai reikalingų baldų ar buitinės technikos. Tiesa, tokia misija ne visada būna lengvai įkandama.

„Tikrai būna ir taip, kad kokiai nors šeimai reikia pagalbos, ieškai galinčių ją paremti ir labai ilgai užtrunki, kol randi tokių žmonių. Kitą kartą pagalbos sulauki labai greitai. Pavyzdžiui, nėščiai moteriai ieškojome vežimėlio ir tą pačią dieną pasiūlyti buvo net trys“, – mintimis dalijosi fondo įkūrėja.

Rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė komentavo, jog norintys dalytis savo gerumu ar ieškantys pagalbos gali kreiptis ir į seniūnijas, kuriose taip pat priimami nebenešiojami daiktai ar drabužiai.

„Manau, kad labdaringų organizacijų rajone pakanka, juolab žmonės gali kreiptis ir į seniūnijas. Ieškantys ar norintys suteikti pagalbos kreipiasi ir į mūsų skyrių, tuomet mes įprastai nurodome labdarą teikiančių organizacijų kontaktus“, – kalbėjo L. Pocevičiūtė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.