Norintiems spręsti problemas – jau atviros Bendruomeninių šeimos namų durys

bendruomeniai namai
Nuotr. Tiek Bendruomeninių šeimos namų veiklas koordinuosianti Jurga Raškauskienė (stovi), tiek „Gelbėkit vaikus“ Šakių dienos centro vadovė Jūratė Arštikaitienė akcentavo, kad pagalbos prašyti nėra gėda, tačiau pats žmogus turi to norėti, o ne būti atitemptas pas specialistus artimųjų.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Antradienį savivaldybės salėje pristatytas Bendruomeninių šeimos namų (BŠN) projektas, kurį įgyvendinant nemokamas specialistų paslaugas, įvairias konsultacijas, užsiėmimus galės gauti Šakių rajono šeimos. Viliamasi, kad projekto įgyvendinimas bus sėkmingas, o šeimos aktyviai įsijungs į siūlomas veiklas.

Ne paslaptis, kad dažniausiai įvairi pagalba siūloma socialinės rizikos šeimoms, tad šis projektas visai kitoks, nes atsigręžta į visas rajono šeimas. Projektą „Kompleksinių paslaugų šeimai plėtra Šakių rajono savivaldybėje“ vykdo savivaldybės administracija, o partneris VšĮ „Gelbėkit vaikus“ Šakių vaikų dienos centras, vadovaujamas Jūratės Arštikaitienės, atliks BŠN funkcijas ir teiks kompleksines paslaugas šeimai. Prie projekto prisijungė ir 16 m. socialinį darbą dirbusi Jurga Raškauskienė, kuri koordinuos veiklas, socialine darbuotoja dirbs Lidija Mykolaitienė. BŠN būstinė bus tame pačiame pastate, tik antrame aukšte, kur veikia labdaros valgykla ir įsikūrę „Namai visiems“ (Birutės g. 10, Šakiai), o veiklų vietos kis. Visos paslaugos bus nemokamos, nes trejų metų finansavimas numatytas iš Europos Sąjungos fondų lėšų (iš viso apie 250 tūkst. eurų).

J. Arštikaitienė informavo, kad paslaugos bus perkamos, pavyko prisikalbinti ne tik atvykstančių specialistų, bet „aukso grynuolių“ atrasti ir rajone, tad viliamasi, kad šeimos ras tai, ko joms labiausiai reikia. Galima paminėti tokias veiklas kaip Pozityvios tėvystės mokymai, kuriuos ves psichologės Aušra Jakavičienė ir Gintarė Janarauskaitė, psichologines konsultacijas (ir grupėse, ir individualias) teiks psichologė VšĮ „Asmenybės brandos centras“ vadovė Aurelija Lingienė. J. Arštikaitienė sakė, kad nors projektas dar nebuvo itin plačiai pristatytas, o daugiausiai informacijos apie jį galima rasti „Facebook“ tinkle Bendruomeninių šeimos namų paskyroje, vasario mėnesio užsiėmimai faktiškai visi užpildyti.

„Tikėjome, kad tokių paslaugų šeimoms reikia, bet kad tiek... Prašyti pagalbos nėra gėda. Tai aukštos savivertės įrodymas, todėl noriu paskatinti visus pasinaudoti tokia galimybe“, – ragino „Gelbėkit vaikus“ vadovė, pabrėžusi ir tai, kad paslaugų ir pagalbos turi norėti pats žmogus, jei kažkas į užsiėmimus jį tik atitemps, gero rezultato tikėtis nereikėtų.

Taip pat numatytos šeimos įgūdžių ugdymo ir sociokultūrinės paslaugos, o kol tėvai bendraus su specialistais, žadama užtikrinti ir vaikų priežiūros paslaugą. Numatomos ir gana naujos mediacijos paslaugos (taikus ginčo sprendimo būdas), kurias teiks mediatorė Odeta Intė. Planuojama atskirose seniūnijoje burti šeimų klubus, organizuoti bendras veiklas, tarp kurių ne tik paskaitos, bet ir stovyklos, žygiai, kuriuose dalyvautų visa šeima.

„Jei kažkurios veiklos nepasiteisins, bandysime keisti, atsižvelgti į poreikius“, – sakė J. Raškauskienė.

Įvairias praktikas siūlys ir Vytautas Smirnovas, akcentuojantis harmoningą ir sveiką žmogų, prie projekto veiklų jungiasi ir jogos bei juoko jogos sertifikuota instruktorė „Savęs pažinimo studijos“ vadovė Daiva Piečaitytė, pabrėžusi, kad reikia mokytis atsipalaiduoti, išmokti taisyklingai kvėpuoti, atrasti save, sveikatintis ir gerai jaustis. Ji akcentavo sporto svarbą bei sakė: „Nors voliotis namuose ant sofutės tikrai malonu, kartais reikia nugalėti save ir į sporto klubą kad ir atšliaužti, nes iš jo išeini kaip ant sparnų.“

Gana naujas veiklas siūlys ir sertifikuota neuroedukatorė Giedrė Bertašienė. Moteris sakė, kad jos siūlomų užsiėmimų metu svarbu ne tiek rezultatas, kiek procesas. Be to, ji pabrėžė, kad specialistų pagalba reikalinga ne tik su įvairiomis krizėmis susidūrusiems žmonėms, bet ir tiems, kurie turi padėti ar padeda artimiesiems įveikti krizes.

Psichologė A. Jakavičienė taip pat džiaugėsi, kad pagaliau žinos, kur gali nusiųsti žmones, susidūrusius su įvairiomis krizėmis, nes svarbu ne tik psichologo, bet kompleksinė pagalba. Kalbėdama konkrečiais pavyzdžiais psichologė minėjo, kad nėra lengva vaikams pasakyti, kad jie neteko tėvų, susidurti su prievartauta mergaite ir pan., tad tokiais atvejais tiesiog būtina ir kitų specialistų pagalba. Ne kiekvienas, kaip sakė ji, pats gali įveikti sunkumus, ne kiekvienas turi storą odą ar padėti galinčius ir pagalbos ranką tiesiančius artimuosius šalia. Tai ypač svarbu, nes  beviltiškumo jausmas susidūrus su problemomis gali privesti net prie savižudybės, nekalbant apie grimzdimą į psichologinę krizę. J. Jakavičienė taip pat akcentavo būtinybę kelti žmonių savivertę, nes žema savivertė irgi lemia nemažas problemas.

Projekto pradžia džiaugėsi bei sveikinimo žodžius BŠN komandai skyrė administracijos direktoriaus pavaduotoja Ilona Šeflerienė, Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė, meras Edgaras Pilypaitis. Jis linkėjo pozityvumo, entuziazmo darbuose ir ragino BŠN tiesiog užversti darbais ir išnaudoti siūlomas galimybes.

„Užnorinkime žmones spręsti problemas“, – sakė J. Arštikaitienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.