Dėl Seimo nario mandato varžysis šeši kandidatai

rinkimu komisija zanavyku
Nuotr. Zanavykų apylinkės rinkimų komisijos siūlymą registruoti šešis kandidatus, kurie varžysis dėl Seimo nario mandato, ketvirtadienį patvirtino ir Vyriausioji rinkimų komisija.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Pirmadienį posėdžiavusi vienmandatės Zanavykų apygardos rinkimų komisija oficialiai paskelbė kandidatų pavardes, kurias teiks tvirtinti Vyriausiajai rinkimų komisijai. Reikiamą rinkėjų parašų skaičių surinko šeši iš aštuonių pretendentų. Jie ir susirungs rugsėjo 16 d. vyksiančiuose Seimo rinkimuose.  

Primename, kad kandidatas galėtų dalyvauti rinkimuose, jį parašais turi paremti ne mažiau kaip 1 tūkst. apygardos rinkėjų. Rinkėjai savo palaikymą kandidatams galėjo išreikšti pasirašydami tiek popieriniuose rinkėjų parašų rinkimų lapuose, tiek ir elektroniniu būdu portale „Rinkėjo puslapis“.

Kaip informavo Zanavykų apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Rasita Grincevičienė, Vyriausiajai rinkimų komisijai tvirtinti buvo pateikti šeši iš aštuonių kandidatų.

Tai nepriklausomas kandidatas Mindaugas Bastys, surinkęs 1 tūkst. 666 Zanavykų apygardos rinkėjų parašus, juos patikrinus pripažinti tinkamais 1 tūkst. 621, Darbo partijos pretendentas Vigilijus Jukna, komisijai pateikęs 1 tūkst. 363 parašus, tinkamais pripažinti 1 tūkst. 295, Lietuvos socialdemokratų partijos pretendentas Paulius Visockas, pristatęs daugiausiai – 1 tūkst. 674 rinkėjų parašus, tinkamais pripažinti 1 tūkst. 624, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pretendentas Giedrius Surplys, surinkęs 1 tūkst. 422 parašus, tinkamais iš jų pripažinti 1 tūkst. 390. Nepriklausomas kandidatas Mindaugas Tarnauskas, komisijai pateikė 1 tūkst. 447 rinkėjų parašus, tinkamais pripažinti 1 tūkst. 423. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pretendentė Irena Haase, surinko 1 tūkst. 594 parašus, tinkamais pripažinti 1 tūkst. 548.

Antradienį Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdyje jie visi buvo įregistruoti kandidatais į Seimo narius.

Panašu, kad likę du pretendentai dėl Seimo nario mandato nesivaržys. Pasak R. Grincevičienės, Liberalų sąjūdžio atstovas Haroldas Glauzeris Zanavykų apylinkės rinkimų komisijai pats pripažino nesurinkęs reikiamo parašų skaičiaus, o iš Centro partijos pretendentės Lauros Radzevičiūtės surinktų 1 tūkst. 343 parašų komisija įskaitė tik 882. Atmestas 461 parašas. Didžioji jų dalis (net 299) pripažinti netinkamais, nes tai į apygardos rinkėjų sąrašą neįrašyti asmenys arba nenurodyti visi įstatyme numatyti duomenys. Beje, sąrašuose rasti 45 rinkėjai, pasirašę po parašų teikimo termino. Tad šie parašai taip pat neįskaityti.

Zanavykų apygardos rinkimų komisijos pirmininkė pranešė, kad rugpjūčio 7 d. buvo gauta pora signalų, jog Girėnų kaime esančioje ir UAB „Gelvybė“ priklausančioje „Olerex“ degalinėje kandidatė L. Radzevičiūtė rinko parašus iš degalinės klientų nesuderinusi to su degalinės savininkais.

Pasak Zanavykų apygardos rinkimų komisijos narės Jūratės Šneideraitienės, esmė ta, kad buvo trikdomas degalinės darbas, nes kaip sakė „Olerex“ darbuotojai, jų degalinėje buvo įkurtas tikrų tikriausias rinkimų štabas. Kadangi jiems patiems nepavyko susitarti su parašų rinkėjais, jie kvietė savininkus, kurie šiuos gražiuoju paprašė apleisti patalpas.   

Už L. Radzevičiūtę pasirašiusių rinkėjų parašus tikrinusi Zanavykų apygardos rinkimų komisijos narė Eglė Pukinskaitė teigė, kad ilgai sėdėjo prie šių parašų, iš kurių kas trečias parašas yra nežinia kieno ir nežinia iš kur. Ji prisipažino iš pradžių galvojusi, jog „užlūžo“ sistema, nes neranda ir neranda žmogaus, todėl leido sau paskambinti pažįstamiems žmonėms ir paklausti, ar nepasibaigęs dokumento galiojimas, gal žmogus nedeklaravęs gyvenamosios vietos, paaiškėjo, kad rinkėjai pasirašė, bet nepateikė asmens dokumento numerio.

„Tad jie vėliau parašų lapuose galimai įrašinėjo bet kokius skaičius. Radau telefono numerių, radau porą asmens kodų“, – neslėpė komisijos narė, prabilusi ir apie 11 parašų, kurie pagal nurodytus duomenis nesutapo su registro duomenimis.

„Čia yra nepagarba ir pasityčiojimas iš visų mūsų komisijos narių ir iš rinkėjų“, – įsitikinusi Zanavykų apygardos rinkimų komisijos narė Felicita Totoraitienė.

Taip pat posėdyje paaiškėjo, kad Zanavykų apygardos rinkimų komisijai L. Radzevičiūtė negrąžino 32 rinkėjų lapų. Kaip teigė R. Grincevičienė, už tai taip pat gresia administracinė atsakomybė.

„Gautas tos moters, kuri rinko parašus paaiškinimas, kad vienas sudegintas kepant šašlykus. Tai tokia realybė“, – pakomentavo J. Šneideraitienė.

„Kiek žinome, pretendentė ketina skųsti mūsų sprendimą, o galutinį, ar ją registruoti, priims Vyriausioji rinkimų komisija. Mes siūlome registruoti šešis kandidatus“, – pabrėžė komisijos pirmininkė.

Vyriausioji rinkimų komisija, antradienį gavusi L. Radzevičiūtės rašytinį prašymą peržiūrėti įrašus jai išduotuose rinkėjų parašų rinkimų lapuose, jį tenkino ir pavedė dviem Vyriausiosios rinkimų komisijos narėms kartu su Zanavykų apygardos rinkimų komisijos nariais kuo skubiau peržiūrėti dalį abejonių keliančių įrašų.

Ketvirtadienį buvo priimtas galutinis sprendimas, jog Naglio Puteikio remiama L. Radzevičiūtė rinkimuose nedalyvaus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.