Susitikime su Seimo nare – kritikos strėlės politinei sistemai

maldeikiene
Nuotr. Ilgai ir užtikrintai Seimo narė Aušra Maldeikienė kalbėjo apie save ir savo, kaip politikės ir ekonomistės, įdirbį padedant žmonėms susiorientuoti, kas vyksta Lietuvoje.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugpjūčio 13 d. Šakių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje akis į akį pabendrauti su ekonomiste, politike, Seimo nare Aušra Maldeikiene susirinko itin gausus būrys žmonių. Dvi valandas A. Maldeikienė užtikrintai kalbėjo apie save, apie augančias kainas ir norą padėti žmonėms suprasti, kas vyksta Lietuvos politikoje ir ekonomikoje.

A.Maldeikienė priminė, kad jau antrą vasarą ji važinėja po įvairius miestus ir miestelius ir susitikinėja su žmonėmis.

„Labiausiai žmones jaudina kainos. Seimo nariai tuomet pradeda mąstyti, kokiu būdu tas kainas reikia tvarkyti. Štai premjeras praneša, kad gal sekmadieniais prekybos centrai turi nedirbti. Aš nemanau, kad egzistuoja koks nors adekvatus, ekonomiškai sudėliotas būdas, kaip kovoti su vadinamosiomis didelėmis kainomis“, – kalbėjo A. Maldeikienė. Kaip sakė Seimo narė, prekybininkų tikslas yra parduoti savo prekes ir visuomet atsiranda žmonių, kurie jas nusipirks už bet kokią pasiūlytą kainą.

Kai A. Maldeikienė pateikė pavyzdį, jog Vilniuje už plaukų kirpimą ir nudažymą kirpėjas paima 200 eurų, šakiečių eilėmis nuvilnijo nustebimas. Tuomet viešnia paragino nematuoti visko pagal save, o pabandyti suvokti situaciją. Anot jos, kainos dažniausiai neprieinamos žmonėms, gyvenantiems iš socialinių išmokų, arba tiems, kurių darbdavys yra valstybė – mokytojams, gydytojams, socialiniams darbuotojams ar bibliotekininkams.

„Žinot, kaip jus apgauna? Sako, mes jums pakelsime pensijas. Bet niekas nepasako, iš kur tuos pinigus paims. Tuos pinigus turės sunešti jūsų vaikai, kuriems padidins mokesčius, o šie neapsikentę emigruos“, – kalbėjo A. Maldeikienė.

Prisimindama mokytojus politikė kritikavo vieną iš „Idėjų Lietuvai“, kad 2025 metais mokytojo profesija bus prestižinė.

„Kiek mažai reikia turėti smegenų, kad įsivaizduotum, jog mokytojas nėra prestižinė profesija. Visais laikais normaliam žmogui mokytojas buvo prestižas. Manau, kad šalis, kuri nesutvarko švietimo sistemos, eina žlugimo keliu. O mes tai darome sąžiningai ir kasdien“, – sakė Seimo narė.

Jos nuomone, tauta išsirenka Seimo narius, bet tikėtis, kad jie nukirs šaką, ant kurios sėdi, yra naivoka.

„Man kartais lietuviai yra panašūs į... avinus, kurie tiki bet kuo, arba į „šešiolikines“ mergeles, kurios įsimyli ir tiki amžina meile. “

Kalbėdama apie nuo liepos 1 d. įvestą Vaiko teisių apsaugos sistemos centralizaciją, A. Maldeikienė pabrėžė, jog balsavo „prieš“. Anot jos, negalima priimti įstatymo, jeigu tam nėra skirta pinigų.

„Paėmė iš tėvų apie tūkstantį vaikų, o kur juos dėti, neaišku. Nėra tiek globėjų, nėra psichologų. Reikia socialiniams darbuotojams ir automobilio nuvažiuoti į kaimą. Tai kainuoja labai didelius pinigus, o biudžete jų nėra.“

Susirinkusieji teiravosi, ką A. Maldeikienė keistų Lietuvoje, jeigu būtų išrinkta Lietuvos Respublikos Prezidente.

„Aš kalbėčiausi su tauta. Vieną kartą per savaitę būtų spaudos konferencija, kur visi, kas norėtų, galėtų užduoti nesuderintus iš anksto klausimus. Antra, šitai šaliai reikia kažkokios užsienio politikos, o ne tik „susiriekime su rusais“. Niekada nepasirašyčiau įstatymų, kuriems nepaskirta pinigų“, – tikino viešnia. Prezidentūrą ji pavadino „brangiai išlaikoma“, o Prezidentę Dalią Grybauskaitę „moterimi, įkalinta aukso rūmuose“.

Išgirdusi klausimą, ar jai tapus prezidente nenutiks taip, kaip, pavyzdžiui, nutiko prezidentui Rolandui Paksui, Seimo narė atsakė: „Neįžeidinėkite manęs. Už mano nugaros yra 40 metų darbo, daktaro laipsnis, trys aukštojo mokslo diplomai ir 20 parašytų knygų. Nelyginkite manęs su Paksu.“

Politikė atsakė ir į vieną iš dažniausiai užduodamų klausimų, ar Lietuvoje mažėjant gyventojų turėtų mažėti ir Seimo narių skaičius. Šiuo klausimu ji kategoriška – parlamentarų neturi mažėti. Politikė sakė skaitanti tik kokybišką užsienio ir Lietuvos spaudą, bet nepasitiki mokesčių mokėtojų pinigais išlaikomu nacionaliniu transliuotoju (LRT).

Susitikimo pabaigoje A. Maldeikienė dar kartą pabrėžė, kad ji važinėja po Lietuvą, nes nori padėti savo tautai susiorientuoti politiniame gyvenime.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.