Kas žudo ir žlugdo, o kas partiją nuspalvina kita spalva?

konservatoriai balsuoja
Nuotr. Vienas pagrindinių darbotvarkės klausimų – 2019 m. vyksiančių rinkimų į savivaldybės tarybą partijos sąrašo tvirtinimas. Jam pritarta faktiškai vienbalsiai.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį šeštadienį į visuotinį susirinkimą rinkosi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) skyriaus nariai ir partijai prijaučiantys nepartiniai kandidatai. Pagrindinis darbotvarkės klausimas – 2019 m. vyksiančių rinkimų į savivaldybės tarybą partijos sąrašo tvirtinimas. Tradiciškai apžvelgta politinė situacija, mintimis apie darbą Seime dalijosi Seimo narė Irena Haase.

Po tradicinės tarybos bei skyriaus nario Mečislovo Švabo invokacijos apie Dievo Karalystę jis pats sulaukė netikėto ir malonaus įvertinimo. Skyriaus pirmininkas bei rajono meras Edgaras Pilypaitis M. Švabui įteikė TS-LKD atminties ir pagarbos apdovanojimo „Lietuvos ąžuolai“ sidabrinį ženklą TS-LKD 25-mečio proga, skirtą už partijos kūrimą ir stiprinimą. Anksčiau tokiais pačiais ženklais įvertinti Birutė Stašinskienė, Antanas Bajerčius ir Zenonas Rakauskas.

Žudo ir žlugdo iniciatyvos stoka

Po to naujiems nariams įteikti bilietai ir prieita prie politinės situacijos apžvalgos. Čia, kaip pastebėjo E. Pilypaitis, neina kalbėti tik apie rajono politiką, neminint bendros šalies situacijos. Visgi jis siūlė pasižiūrėti tiesiog į bendrą mūsų visų gyvenimą. Apkritai, kaip sakė jis, „daugelis žmonių sako, kokia apskritai gali būti politika savivaldybėje – yra duobė asfalte, yra kažkas nepadaryta, tai einam, darom ir kokią čia gali politiką daryt“. Iš tiesų problemų yra įvairių, skiriasi jų sprendimo būdai ir principai, bet merui vis dar kelia nuostabą, kai elementarias seniūnijose spręstinas problemas norima perkelti į mero kabinetą. Taip daro ne visi seniūnai, tačiau kartais esą susidaro tik darbo imitavimas, bet akivaizdu, kad tikrojo darbo nėra.

„Gal specialiai permetama mums“, – svarstė rajono vadovas.

Kita vertus, kaip pažymėjo jis, gal kartais nepatogu prieš savo darbuotojus priimti nepopuliarius sprendimus. Buvo galima suprasti, kad kalba pasisuko apie neseniai atleistą vieno iš UAB-ų vadovą, nors pavardžių įvardyta nebuvo.

„Sunku suvokti, kad įstaigos vadovas negali sau leisti nusipirkti žoliapjovės ar trimerio. Žema, kai įmonės priemonės naudojamos savo kiemui apsitvarkyti“, – kalbėjo E. Pilypaitis, pabrėždamas, kad ir toliau darbe bus taikomi griežti sąžiningumo ir skaidrumo standartai.

Galų gale, sutinka E. Pilypaitis, jei 16 metų taip dirbai, sunku per naktį persiorientuoti, todėl tam tikrų pokyčių neišvengta ir savivaldybės administracijoje. Kas stengėsi, taikėsi, liko, bet kai nėra elementariausios iniciatyvos bei pastangų, mero žodžiais, išties ir žudo, ir žlugdo.

Su šūkiu – „Mes jūsų pusėje“

Kalbėdamas apie artėjančius rinkimus, į kuriuos partija eina su šūkiu „Mes jūsų pusėje“, E. Pilypaitis sakė besijaučiantis gana ramiai, jo nuomone, rinkimų audros dar neįsisiūbavo. Be to, TS-LKD Šakių skyriaus pirmininkas apgailestavo, kad tokia situacija, kokia yra dabar, kai valdančioji dauguma priklauso būtent TS-LKD, nesusiformavo prieš ketverius metus. E. Pilypaitis pažymėjo, kad būnant meru kai kurios situacijos nusišviečia visai kitomis spalvomis, tad pradėtus darbus norėtų tęsti ir toliau. Tuo labiau, kad tiki ir pasitiki komanda.

„Jei šiai komandai būtų duotas mandatas pratęsti darbus dar ketveriems metams, ji nuveiktų tikrai daug naudingų ir reikalingų darbų“, – kalbėjo meras.

Tačiau rinksis žmonės, o idėjų laukas, kaip sakė jis, išties platus. Jei mandatas ir vėl būtų patikėtas TS-LKD, kalbėtųsi, į koaliciją eitų, E. Pilypaičio žodžiais, tik su tais, kurie išpažįsta tokias pačias vertybes, kaip ir jie. Būtini ir aukščiausi politinės moralės standartai – jie turi būti taikomi tiek sau, tiek kitiems. Tiesa, jis pabrėžė ir tai, kad ne partija ar organizacija padaro žmogų vienokį ar kitokį.

„Tai mes, mūsų supratimas ir mūsų veikimo būdas nuspalvina tą organizaciją viena ar kita spalva“, – sakė E. Pilypaitis, vėliau pridūręs, kad TS-LKD baigiasi laikai, kai vadovautasi griežtai ekonomizuotu, technokratiniu požiūriu į žmogų.

Dabartinis skyriaus pirmininkas sako suprantantis žmonių nusivylimą tradicinėmis partijomis, kai ieškoma naujų gelbėtojų, o šiandien tie naujieji gelbėtojai – komitetai. Tai lyg alternatyva partijoms, kurios neva negali užtikrinti teisingos, žmonių lūkesčius užtikrinančios politikos.

„Deja, tai klaidingas požiūris, kuris dar labiau gilina nusivylimą šalies politika. Tačiau norėdami šį požiūrį keisti, turime ne tiesmukai su juo kovoti, o parodyti, kad partijos ir politikai gali veikti kitaip – geriau, skaidriau ir labiau atliepti žmonių lūkesčius“, – tikino meras.

Žada nepritarti

Apie darbą Seime kalbėjo Seimo narė Irena Haase, pripažinusi, kad darbas ten kardinaliai skiriasi ir ne toks, prie kokio buvo pratusi. Visgi savo kalboje ji didžiausią dėmesį skyrė užderėjusioms reformoms, nes gyvename būtent tokiu laikotarpiu. Ji išskyrė vadinamąją Matuko bei švietimo pertvarkos reformą. Ne tik šios, bet ir bet kurios kitos reformos turėtų būti pamatuotos, pagrįstos, o to nėra. Kilus klausimams, ypač prasidėjus pedagogų streikams, buvo bandoma atsakymus išgirsti iš švietimo ministrės, kuri į susitikimą neatvyko. Kadangi, I. Haase žodžiais, ji bendrauti nenori, jai surašyta interpeliacija.

Žinoma, svarbiausias dokumentas – svarstomas biudžeto projektas, kuris esą nepamatuotai optimistinis, o planuojamas deficitas – 800 mln. eurų. Seimo narė pasakojo, kad ir jį gaubia tarsi paslapties skraistė – nenorima su juo supažindinti, jį pristatyti. Todėl šeštadienį partijos tarybos posėdyje buvo svarstoma rezoliucija ir akcentuojama, kad valstybės gyvenime svarbiausias viešasis sektorius. Jei nebus gauta atsakymų apie šio sektoriaus darbuotojų atlyginimus ir kitus rūpimus klausimus, I. Haase patikino, kad jų frakcija tokio biudžeto projekto tiesiog nepalaikys.

Iš 37 – 12 nepartinių

Galiausiai pritarta pasiūlytam kandidatų 2019m. kovą vyksiančiuose rinkimuose sąrašui į savivaldybės tarybą. E. Pilypaičio kandidatūra į merus iškelta dar vasarį, tad jis automatiškai sąraše pirmasis. Be jo, visuotinio susirinkimo metu buvo pateiktas 36 narių sąrašas. Net 12 vietų skirta nepartiniams. Pavyzdžiui, šeštoje vietoje yra Trečiojo amžiaus universiteto rektorė Margarita Liukaitienė, devintoje vietoje aktyvus jaunimo atstovas, sportininkas Marius Pavalkis, 12-as sąraše partiečio Arvydo Vidžiūno žentas Mantas Ižganaitis ir pan. Pirmajame penketuke po E. Pilypaičio rikiuojasi Violeta Simonavičienė, Vaidas Balčiūnas, Rasita Grincevičienė, Antanas Burkšaitis.

Vienas iš paskutinių į tribūną stojo buvęs skyriaus pirmininkas bei rinkimų štabo vadovas A. Klimaitis, kuris sąrašą vadino subalansuotu ir solidžiu. Su tokiu, jo žodžiais, į rinkimus galima eiti oriai ir pakelta galva, o jų „koziris, šviesalas“, kuriam suklysti negalima, – E. Pilypaitis.

„Esame brandi mūsų visuomenės dalis, į kurią norėtume, kad ir jūs visi lygiuotumėtės ir jungtumėtės“, – sakė A. Klimaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.