Seniūnai ir atliekų vežėjai – apie tas pačias, bet pamirštas problemas

stankevicius cikaniene
Nuotr. Kovo 5 d. savivaldybėje lankęsis ir rajono seniūnams prisistatęs naujas UAB „Ecoservice“ Marijampolės padalinio vadovas Andrius Stankevičius (viduryje) aptarė atliekų vežimo, aikštelių įrengimo ir konteinerių surinkimo klausimus.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kovo 5 d. į rajono savivaldybės salėje vykusį tradicinį seniūnų pasitarimą atvyko naujas UAB „Ecoservice“ Marijampolės padalinio vadovas Andrius Stankevičius, kuris informavo, kaip artimiausiu metu bus dėliojami darbai, susiję su atliekų tvarkymu rajone. Anot naujojo vadovo, radikalių pokyčių atliekų tvarkymo srityje nebus, tačiau kai kuriuos opius klausimus seniūnams reikia išsakyti vežėjui iš anksto.

Pirmiausia svečias aptarė su seniūnais, kaip reikės dėliotis planus dėl stambiagabaričių atliekų aikštelių konteinerių seniūnijose. Anot padalinio vadovo, tokį dalyką kaip konteinerį jie seniūnams mielai suteiks, tačiau pastarieji turės užtikrinti, kad į jį būtų metamos tik tos atliekos, kurios ir priklauso. Aiškėja, kad seniūnijų poreikiai skirtingi – vienoms užtektų tokio konteinerio parai laiko, o kai kuriose reikėtų ir kelias dienas laikyti, kad gyventojai suspėtų atsikratyti stambiagabaritėmis atliekomis. Seniūnai tai pat turėjo klausimų naujam padalinio vadovui, ką daryti su pakelėse arba prie konteinerių nelegaliai atsikratytomis automobilių kėbulų detalėmis arba padangomis. Griškabūdžio seniūnijos seniūnas Saulius Naumavičius sako, kad jų seniūnijoje jau yra į vieną vietą surinktos, susandėliuotos detalės, tik kyla klausimas, kada ir kaip jas priduoti vežėjui. Kartu su A. Stankevičiumi į posėdį atvykęs Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) Rinkliavų skyriaus viršininkas Saulius Šimonėlis sako, kad tokios atliekos yra vadinamos bešeimininkėmis ir už jų utilizavimą savivaldybė apmoka vežėjui. Rinkliavų skyriaus viršininkas S. Šimonėlis siūlo tokias bešeimininkes atliekas laikyti ir priduoti kasmetinės akcijos „Darom“ metu, kada dalį išlaidų dengia rėmėjai.

Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Asta Cikanienė ragino seniūnus informuoti vežėjus apie  individualių atliekų konteinerių poreikį prie privačių namų – ten, kur turi būti nuimti bendrieji atliekų konteineriai. Tačiau, anot seniūnų, tie bendrųjų atliekų konteineriai dar nenuimti nuo pernai rudens, nors vežėjai tą žadėjo padaryti per keletą mėnesių. Taip pat su vežėju buvo sutarta, jog seniūnijose pašalinę nereikalingus buitinių atliekų konteinerius vežėjai apie tai privalės informuoti seniūnus. Pasak S. Šimonėlio, gali būti, kad toks nesusikalbėjimas tarp seniūnų ir vežėjų dėl konteinerių nuėmimo įvyko dėl to, jog paslaugų tiekėjų įmonėje keitėsi darbuotojai, taip pat keitėsi ir pačios paslaugas teikiančios vežėjų įmonės, tačiau viršininkas siūlė seniūnams išsakyti naujam padalinio vadovui savo lūkesčius ir žadėjo, kad į tai bus atsižvelgta. Be bendrųjų atliekų konteinerių, seniūnai dar kelia klausimą, kada bus nuimti paskutiniai „varpai“ seniūnijose, dėl to jau irgi buvo kalbėta su vežėjais ne kartą, tačiau...

Iki kovo 12 d. gyventojai dar gali kreiptis į seniūnus ir informuoti apie tai, kokiu asbestinio seno šiferio kiekiu jie norėtų atsikratyti. Kaip sako Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė A. Cikanienė, MAATC Marijampolės savivaldybės administracija įgyvendina projektą „Asbesto turinčių gaminių atliekų surinkimas apvažiavimo būdu, transportavimas ir šalinimas“, kurio metu bus nemokamai surenkami asbesto turintys gaminiai (šiferio, asbestcementinių vamzdžių ar kitų asbesto turinčių gaminių) iš individualių gyventojų ir visuomeninės paskirties pastatų. Ši dotacija skirta gyventojams, sukaupusiems asbesto turinčių atliekų ir norinčių, kad jos būtų nemokamai surinktos ir saugiai pašalintos. Atkreipiamas dėmesys, kad į šią paramą negali pretenduoti gyventojai, kurie dalyvauja programose paramai gauti asbestinių stogų keitimui naujomis dangomis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.