Pusmetį vadovavusi pirmininkė užkūrė tikrą pirtį

vvg dainelis
Šakių krašto vietos veiklos grupės narių visuotiniame rinkiminiame susirinkime iš pareigų atšaukta tik pusmetį vadovavusi Raminta Jakelaitienė ir išrinktas naujas pirmininkas – Juozas Dainelis.  D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Trečiadienį savivaldybės salėje vyko Šakių krašto vietos veiklos grupės (VVG) narių visuotinis rinkiminis susirinkimas, kurio metu atšaukti du valdybos nariai, atšaukta buvusi pirmininkė, patvirtinti trys nauji nariai, o prie VVG vairo stojo naujai išrinktas pirmininkas.

Visuotiniame narių susirinkime buvo ne mažiau karšta negu tuo pat metu lauke, kur svilino 35 laipsnių karštis – tvyrojo įtampa, liejosi emocijos, skraidė replikos. Tiesa, pirmoji susirinkimo dalis praėjo gan sklandžiai – čia prisimintas ir tylos minute pagerbtas ilgametis VVG valdybos narys, buvęs pirmininkas a. a. Algimantas Damijonaitis.

Vėliau visuotiniu narių sutikimu iš VVG valdybos narių atšaukti Tautvydas Šukys ir Raminta Jakelaitienė. Visiems pritarus, į valdybą išrinkti trys nauji nariai – Redas Juškaitis, Rima Rauktienė ir Egidija Grigaitienė.

Ėmus svarstyti klausimą dėl R. Jakelaitienės pasitraukimo iš pirmininkės pareigų, jai skaitant  pranešimą apie per pusę metų padarytus ar dar nepadarytus darbus, prasiveržė emocijos. R. Jakelaitienė sako, kad kai praėjusių metų gruodžio 10 d. ji buvo išrinkta pirmininke, pareigų ėmėsi su didžiausiu polėkiu, tačiau, nesulaukusi valdybos narių palaikymo, nemato prasmės veiklos tęsti. Apie povandenines sroves ir tai, kas vyksta tarp VVG valdybos narių ir naujosios pirmininkės, esame rašę ankstesniuose „Draugo“ numeriuose. Visa „košė“ užvirė tada, kai valdyba nepraleido įmonės „Atmeta“ teikto projekto, kurį teikė R. Jakelaitienės sutuoktinis Arijus. Anot R. Jakelaitienės, nuo tos istorijos prasidėjo trintis ir įtampa, todėl ji nemato galimybės toliau tęsti darbų, nors kai buvo svarstomas sutuoktinio projektas, ji buvo visiškai nusišalinusi nuo šio klausimo svarstymo. Iš pareigų besitraukianti pirmininkė išvardijo, ir kokios neišnaudotos galimybės Šakių VVG dar yra, ir kur ji mato galimybes. R. Jakelaitienė sako, kad yra didelis lėšų taupymas tiek vietos plėtros strategijos administravimui, tiek viešinimui – tai besitraukianti pirmininkė vertino kaip neišnaudotą potencialą, kurį VVG galėtų panaudoti didesniam organizacijos veiklos viešinimui, seminarams, bendriems projektams su kitomis valstybėmis, nes lėšų, anot R. Jakelaitienės, tikrai yra. Taip pat pirmininkė pastebėjo, kad Šakių VVG turi suskubti su esamų patalpų remontu, jeigu nori tai įgyvendinti, pritraukiant investicijas, nes šie metai paskutiniai, kada galima tam gauti finansavimą.

Balsuodami dėl R. Jakelaitienės pasitraukimo iš pareigų keturi nariai susilaikė, o likusieji šiam siūlymui pritarė. Nauju pirmininku nuo visų valdybos narių bendru sutarimu, prieš tai, anot Aurimo Staugaičio, apsitarus tarpusavyje, buvo pasiūlytas lukšietis verslininkas Juozas Dainelis. Balsuojant už vienintelio naujai teikiamo pirmininko kandidatūrą, susilaikė keturi nariai, kiti pritarė, o prieštaraujančių nebuvo.

Būtent naujai išrinktas pirmininkas J. Dainelis pradėjo kalbą apie povandeninius reikalus, kurie vyksta šioje organizacijoje. Pirmiausia jis per ilgus darbo metus valdyboje pastebėjęs, kad prie ankstesnių VVG vadovų (Aušros Slidziauskienės ar a. a. A. Damijonaičio) buvo įsisavinta daugiau lėšų mūsų rajone, o jo, kaip pirmininko, pareiga informuoti narius, kas vyksta Šakių VVG užkulisiuose. Kalbėdamas apie buvusią pirmininkę A. Slidziauskienę, J. Dainelis sakė, kad jai vadovaujant į rajoną per įvairius projektus buvo pritraukta netgi daugiau lėšų nei buvo Šakiams skiriama. J. Dainelis rajono vadovų tuomet prašė nepolitikuoti ir palikti ją pirmininke, tačiau įvyko taip, kaip įvyko.

„Buvo galvojama, kam užskaityti nuopelnus, negu kas bus padaryta rajonui“, – sakė J. Dainelis.

Jis susirinkusiems pradėjo aiškinti ir apie tai, kokia atmosfera tvyrojo pastaruoju metu tarp valdybos narių ir buvusios pirmininkės R. Jakelaitienės – nepatvirtinus jos sutuoktinio teikto projekto, konsultantai, rašę projektą, esą pradėjo reikalauti iš VVG valdybos narių pasiaiškinimų, kodėl jis nepatvirtintas, ir taip susidarė įtampa tarp pirmininkės bei valdybos narių.

„Tiesiog buvo neįmanoma dirbti – užuot darbus dirbę, turėjom raštus rašinėti, kodėl taip yra. Koks gali būti darbas su kolektyvu, kurio nariams pradėjo skambinėti su projektu tiesiogiai susijusių šeimos narių advokatai?“ – retoriškai klausė J. Dainelis.

Anot naujojo pirmininko, valdybos nariams norisi, kad tie pinigai, kurie ateina per projektus į rajoną, rajone ir liktų, o įmonės „Atmeta“ ketinimai valdybai pasirodė kitokie – per mūsų rajoną Kaune veikianti įmonė norėjo prisitraukti tam tikrą finansavimą, todėl projektas nebuvo praleistas.

„Aš į šias pareigas nesiveržiau, bet situacija buvo tokia, kad mes, valdybos nariai, neturėjome su kuo pasitarti, todėl atėjau dirbti, nes nebuvo kitos išeities“, – sakė naujai išrinktas pirmininkas.

R. Jakelaitienė replikavo, kad dabartinis pirmininkas ir valdybos nariai nesugebėjo jos asmenyje atskirti viešųjų ir privačių interesų.

Pradėjus kalbėti VVG vietos plėtros strategijos (VPS) administravimo vadovei Jurgitai Savickienei, buvusi pirmininkė R. Jakelaitienė sakė, kad jai metami kaltinimai yra nepagrįsti – nepateikiama jokių faktinių įrodymų, todėl juos traktuoja kaip šmeižtą. Buvusi pirmininkė atsistojo ir išėjo iš salės, nenorėdama daugiau komentuoti, pasak jos, šmeižto. Kai kurie nariai prašė jos pasilikti ir išsiaiškinti tarpusavio santykius, paaiškinant situaciją, tačiau ši atsisakė...

Anot J. Savickienės, ji taip pat sulaukė grasinimų iš įmonės „Atmeta“ advokatės. Susirinkusiems J. Savickienė stengėsi paaiškinti visą įvykių seką, kas vyko tarp įmonės konsultantų, advokatų ir VVG valdybos po atmesto A. Jakelaičio projekto iki šios dienos.

Tiek naujojo VVG pirmininko, tiek VPS administravimo vadovės kalbos apie situaciją sukėlė nemenką diskusijų bangą ir tarp likusių VVG narių – kai kurie pritarė tokiam viešam organizacijos purvinų skalbinių skalbimui, o kai kurie liko šokiruoti. Anot dvi kadencijas valdyboje dirbančios Lilijos Liutvinienės, toks viešas purvų apmėtymas nieko neduoda – reikėtų susikaupti ir dirbti, o reikalus spręsti teisiškai.

Kritikos sulaukė ir patys VVG valdybos nariai. Per pastarąjį šaukimą projektą teikusi Brigita Jokūbaitienė sako, kad Nacionalinė mokėjimo agentūra yra patvirtinusi jos projektą, tačiau kol kas niekas iš Šakių VVG valdybos nesiteikė jai suruošti sutarties, o laikas bėga, visur spaudžia terminai.

„Mažiau reikia kalbėti, politikuoti, daugiau reikia dirbti. Dėl kažkokių rietenų aš negaliu pradėti dirbti realių darbų, nes neturiu sutarties“, – konstatavo B. Jokūbaitienė.

Apie susidariusią padėtį rajono meras Edgaras Pilypaitis sakė, jog iš tų skaudulių reikia išspausti pūlius ir žiūrėti, ką daryti toliau, kad būtų patvirtinti projektai, kad jie toliau būtų tęsiami. Valdybos narys Bernardinas Petras Vainius sakė, jog reikia viešinti informaciją, kas vyksta VVG valdyboje, nes galbūt ne visi nariai žinojo, kokia padėtis tarp buvusios pirmininkės R. Jakelaitienės ir valdybos narių.

Išsakę savo nuomones ir atvėrę skaudulius VVG nariai viltingai žiūrėdami į naują pirmininką išsiskirstė, tikėdamiesi, kad audros organizacijoje netrukus nurims ir visi vėl pradės dirbti rajono labui, nors balsuose skambėjo nusivylimas, kad, ko gero, be teismų gaisras nebus užgesintas...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.