Sakurų sodelis – jau ir Šakiuose

sakuros
Medelių sodinime noriai dalyvavo Šakiečių bendruomenės nariai, jų atžalos, prie akcijos prisijungė ir gretimame daugiabutyje gyvenanti šeima. G. Bernotienės nuotr.


Šeštadienį Šakiuose, pasiesartyje nuo Jaunimo kūrybos ir sporto centro pusės, buvo tikras sujudimas – Šakiečių bendruomenės nariai čia paruoštoje vietoje sodino sakuras – įspūdingų žiedų japoniškas vyšnias.
 
Mintis miesto erdves papuošti šiais įspūdingų žiedų medeliais kilo Šakiečių bendruomenės pirmininkei Zitai Jakaitienei, kurios idėjai pritarė ir kiti bendruomenės nariai. Tad nieko nelaukdami jie pateikė paraišką projekto įgyvendinimui ir gavo 1200 eurų paramą. Moteris džiaugėsi, kad medelius pavyko nupirkti gana pigiai – už vieną mokėjo po 45 eurus.

„Kalvarijoj sakė mokėjo po 120“, – teigė Z. Jakaitienė, vildamasi, kad šakiečiai bus supratingi ir medelius saugos.

Moteris tikisi, kad medeliai gerai peržiemos ir jau pavasarį praeivius bei miesto svečius džiugins pirmaisiais žiedais. Galbūt ne tik į Vilnių, bet ir į Šakius plūs norintys įsiamžinti prie šių savo žiedais kerinčių augalų. Bendruomenės centro pirmininkė sako, jog negali žinoti, gal ateityje pavyks parengti dar kokį projektėlį ir sakurų sodelį praplėsti ar šių medelių pasodinti ir kur nors greta.

Buvo svarstymų dėl saugumo ir vaizdo kameras šioje vietoje įrengti, tačiau tam pritrūko lėšų.

Ji dėkinga ne tik idėją palaikiusiems ir šeštadienį medelių sodinime dalyvavusiems bendruomenės nariams, bet ir savivaldybės architektui Mantui Paketuriui, su kuriuo buvo aptarta ne viena galima vieta sakuroms, bet galiausiai pasirinkta būtent ši, kuri yra pakankamai matoma, įsaulėje, bet ir šiek tiek apsaugota nuo vėjo – gretimai gyvena gyventojai, kurių sklypas apželdintas medžiais. Bendruomeniečių žiniomis, ir seniūnija ketina rūpintis šios vietos apželdinimu, tad ateityje teritorija tik gražės.
Neapsieita ir be seniūnijos darbuotojų Lino Balčiaus, Editos Kardauskienės seniūno Daliaus Jasevičiaus pagalbos – teritorija buvo išlyginta, nušienauta, sužymėtos vietos medelių sodinimui. Bendruomeniečiai viliasi – galbūt seniūnija augalus ir palaistys.

Iš viso pasiesartyje pasodinta 20 sakurų. Į darbą mielai kibo bendruomenės nariai, palaikydami gražią iniciatyvą prisijungė ir gretimo daugiabučio gyventojai – Mindaugo, Jurgitos ir Kristupo Simonavičių šeima. Būtent prieš daugiabučio pastatą ir atsivers sakurų sodelio vaizdas.

„Pamatėme, kad veiksmas vyksta, ir atėjome padėti. Labai graži akcija“, – sakė jie.

Tad sutelkę jėgas ir nestokodami geros nuotaikos visi kibo į darbus – vieni iš Siesarties nešė vandenį, kiti ruošė medeliams duobutes. Beje, šis darbas nebuvo itin paprastas, nes kastuvais įveikti gana molingą ir kietą žemę buvo sunku, vyrai atsinešė ir laužtuvų, moterys, norėdamos pagerinti dirvą, pylė atsivežtą juodžemį. Per keletą valandų darbas buvo nudirbtas su viltimi, kad jis, kaip ir investicija, nenueis veltui – medeliai prigis ir nebus niokojami, o žiedai džiugins ir vietinį, ir svečią, ir taku praeinantį ar dviračiu minantį pilietį.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.