Ar Šakių neapstatysim tik draudžiamaisiais ženklais?

saugaus eismo komisija2
Daugiausiai prašymų ir šį kartą Eismo saugumo komisija sulaukė dėl noro vienaip ar kitaip riboti eismą konkrečiose teritorijose, tačiau po diskusijų ne visi prašymai buvo patenkinti. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Po paskutinio rajono savivaldybės Eismo saugumo komisijos posėdžio įvairių draudžiamųjų kelio ženklų gatvėse tik padaugės.

Kudirkos Naumiesčio ugniagesių komandos ugniagesiai gelbėtojai vykdami gesinti gaisrų dažnai negali pravažiuoti Vytauto gatve. Anot rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininko Gintauto Vedegio, ugniagesiams tenka rinktis tolimesnį maršrutą, dėl to vėluojama nuvykti į incidento vietą. Eismo saugumo komisijai pritarus, vienoje gatvės pusėje, atkarpoje tarp Varpo ir Kranto gatvių sankryžų, atsiras kelio ženklas „Stovėti draudžiama“.

Griškabūdiečiai prašo ramybės J. Jablonskio g., todėl prie Griškabūdžio kultūros centro netoli tvenkinio naujai tvarkomoje aikštelėje prašo pastatyti ženklą, draudžiantį stovėti automobiliams nakties metu, t.y. nuo 23 iki 7 valandos ryto. Aptariant šį klausimą ne vienas komisijos narys svarstė, tai kur tam jaunimui pasidėti, juolab kad aikštelė baigiama išasfaltuoti, bus apšviesta. Visgi nuspręsta jaunimėliui riboti laiką aikštelėje būriuotis, nuo šiol centre gyvenantys žmonės turės ramybę.

Jau ne kartą rašyta apie pėsčiųjų ir dviratininkų nesaugumą perėjoje, esančioje Šakiuose ties Kęstučio gatvės 8 numeriu (ties dviračių parduotuve). Buvo nuspręsta kreiptis į Lietuvos automobilių kelių direkciją su prašymu dėl eismo saugumo priemonių įrengimo – papildomų ženklų pastatymo, apšvietimo.

Eismo saugumo komisijos posėdyje pritarta ir rajono seniūnijų eismo saugumo priemonių poreikiui, rajono seniūnijose bus naujai nužymėtos perėjos, atnaujinti kelio ženklai ir kt. Komisijos narys, savivaldybės tarybos narys Artūras Varankevičius pažėrė kritikos Gelgaudiškio seniūnui Vincui Dabravolskiui tvirtindamas, kad visos priemonės skirtos tik Gelgaudiškio miesteliui, tačiau visiškai neinvestuojama į kaimą, nežiūrima į eismo saugumą periferijoje.

Tačiau ne visiems prašymams riboti eismą, transporto judėjimo greitį, uždrausti įvažiavimus į daugiabučių kiemus Eismo saugumo komisija pritarė. Komisijos nariai nepritarė kredito unijos Zanavykų bankelis prašymui, kad prie įstaigos patalpų, esančių Bažnyčios g. 11, automobilių aikštelėje būtų pastatytas ženklas, draudžiantis laikyti automobilius ilgiau kaip valandą (darbo dienomis nuo 8 iki 16 val.). Anot įstaigos atstovų, aikštelėje nuolat laikomi gyventojų automobiliai, kurie trukdo klientams privažiuoti prie unijos patalpų. Pasak Šakių miesto seniūno Daliaus Jasevičiaus, yra plečiama daugiabučio namo kieme automobilių stovėjimo aikštelė, atsiras daugiau vietų automobiliams pastatyti, todėl nuspręsta papildomų ženklų nestatyti. Prie kredito unijos buvo prašoma įrengti ir pėsčiųjų perėją, tačiau šioje Bažnyčios gatvės atkarpoje nutarta jos neįrengti.

Su problema dėl automobilių statymo prie daugiabučių namų Šakiuose gyventojai į Eismo saugumo komisiją kreipiasi ne kartą. Namų bendrijos „Klevas“ pirmininkas Vytas Bilskis taip pat pateikė gyventojų prašymą, kad prie įvažiavimo į V. Kudirkos gatvėje 82, 86, 88 numeriais pažymėtų daugiabučių gyvenamųjų namų kiemus būtų įrengti kelio ženklai „Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas“. Šis ženklas negaliotų čia gyvenantiems ir aptarnaujančiam transportui. Kaip aiškino į posėdį atvykęs šių namų atstovas V. Bilskis, paprasčiausiai į miestą, kirpyklą ar mėsinę atvažiavę žmonės ties įvažiavimu pastato automobilius, tuomet namų gyventojams darosi sudėtinga įvažiuoti arba išvažiuoti iš savo kiemų. Čia nėra įrengtų automobilių stovėjimo aikštelių.

„O jei pas minėtų namų gyventojus atvažiuos artimieji, pasistatys automobilį po ženklu, jiems teks mokėti baudą. Ar gyventojai supranta pasirašydami sutikimą dėl ženklų įrengimo, ar vėliau nekils nepasitenkinimo, piktumų?“ – kėlė klausimą posėdyje dalyvavęs policijos atstovas Romualdas Bagdonas.

A. Varankevičius svarstė, ar neatsitiks taip, kad priėmus komisijai sprendimą pastatyti šiame daugiabučių kvartale draudžiamuosius kelio ženklus, netrukus kreipsis ir kitų daugiabučių gyventojai su panašiomis problemomis.

„Mes pamatysim, kad po dešimt metų visi Šakiai bus tik draudžiami ženklai. Pastačius ženklą, čia sumažinsim parkavimo srautus, tuomet žmonės automobilius statys kituose kiemuose. Mes tų srautų nesuvaldysim, galbūt penkių metų strategijoje turime numatyti, kaip turėtų būti iš šių kiemų išvažiuojama“, – svarstė A. Varankevičius.

Kol kas nebuvo pritarta tokių kelio ženklų įrengimui minėtų daugiabučių kiemuose, V. Bilskis žadėjo prašymą teikti ir kitam posėdžiui.

Posėdyje dalyvavęs Lukšių seniūnas Vidas Cikana kėlė problemą dėl eismo saugumo prie kapinių Lukšiuose. Seniūnas pasakojo, kad čia reikia statyti važiavimo greitį mažinantį kelio ženklą, nes čia gana intensyvus eismas. Pasak seniūno, ypač sunkiasvorė technika atlekia nuo netoliese įsikūrusios žemės ūkio bendrovės, elevatorių, o iš greta kapinių esančio keliuko išsuka automobiliai, dažniausiai senjorų vairuojami, todėl gali atsitikti nelaimė. Komisijos nariai atkreipė dėmesį, kad norint papildomų saugumo priemonių pirmiausiai prašymą turėtų teikti bendruomenė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.