Bendruomenės – apie nuveiktus ir būsimus darbus

kneizeviciene bendruomenes
Šakių bendruomenių centrų asociacijos pirmininkė Grina Šnirpūnienė (kairėje) dėkojo Seimo nario Simono Gentvilo patarėjai Redai Kneizevičienei už nuolatinį bendradarbiavimą, patarimus bendruomenėms, bendras veiklas. D. Pavalkio nuotr.

Gruodžio 10 d. Šakių bendruomenių centrų asociacija rajono bendruomenių centrų aktyvą pakvietė į susitikimą su įstatymų leidėjų Simono Gentvilo ir Giedriaus Siurplio patarėjais Reda Kneizevičiene ir Raimondu Januševičiumi. Apžvelgtos kaimo bendruomenių veiklos kryptys, biudžeto galimybės, mintimis apie būsimus darbus dalijosi bendruomenių pirmininkai.
 
R. Kneizevičienė aptardama per metus Seime nuveiktus darbus paminėjo, kad, deja, iki šiol nepavyko pasiekti, jog 1,2 proc. paramos būtu galima skirti tik nevyriausybinėms organizacijoms  (NVO).

„Pavyko ir Seimas pritarė pateiktiems Viešųjų įstaigų įstatymo pakeitimams, kad VšĮ, turinti NVO statusą, galės su vadovu sudaryti savanoriško darbo sutartį“, – kalbėjo R. Kneizevičienė.

Kas trečia savivaldybė Lietuvoje (22 iš 60) jau įgyvendina dalyvaujamąjį biudžetą – tai būdas kartu su bendruomene spręsti dėl viešųjų lėšų panaudojimo, kai bendruomenės nariai patys siūlo idėjas savivaldybei, mokyklai ar organizacijai ir balsuodami renka labiausiai patikusias.

„Siūlyčiau surengti diskusiją su savivaldos atstovais ir klausti, ar savivaldybė kitąmet planuoja įgyvendinti dalyvaujamąjį biudžetą“, – siūlė R. Kneizevičienė.

Ji pristatė ir drauge su Nacionaliniu socialinės integracijos institutu bei VšĮ Tvari idėja numatomą įgyvendinti Lietuvos kaimo tinklo projektą „Šakių ir Kazlų Rūdos savivaldybių kaimo plėtros veikėjų komunikacijos partnerystė plėtojant regioninį kultūrinį turizmą“, kurio metu bus rengiamas turistinis maršrutas, pristatant įgyvendintus KPP projektus.

Būsimą projektą ir keturių dienų žygį baidarėmis Šešupe nuo Antanavo (Kazlų Rūdos sav.) iki Panovių, skirtą Melno taikos sukakčiai paminėti, pristatė Fondo Šakių bendruomenės centras vadovas Vykintas Augustaitis.

„Džiaugiuosi, kad jūs, bendruomenių pirmininkai, apskritai dar turite tos energijos ir noro kažką daryti. Ko pasigendame? Galbūt – kuruojančio bendruomenes asmens rajono administracijoje“, – kėlė klausimą asociacijos „Zanavykų sąšauka“ pirmininkas R. Januševičius.

Šakių BCA pirmininkė Grina Šnirpūnienė patikslino, kad bendruomenes kuruojantis asmuo administracijoje yra savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Asta Kėvelaitytė.

Diskutuota ir apie įgyvendinamus bendruomenių socialinio verslo projektus. Asociacijos „Naumiestiečių sambūris“ pirmininko Mindaugo Kantauto pastebėjimu, bendruomenei, norinčiai įgyvendinti, pavyzdžiui, projektą per Šakių krašto VVG ir teikti aplinkos tvarkymo paslaugas, rajono savivaldybė, deja, jokių garantijų, kad pirks iš bendruomenės paslaugas, negali užtikrinti. Tokios paslaugos perkamos per viešuosius pirkimus, bendruomenė turi laimėti konkursą.

G. Šnirpūnienė pasidžiaugė aktyvia Gotlybiškių bendruomene bei Ritinių, Išdagų bendruomenėmis, startuojančiomis su naujais pirmininkais.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.