Po trejų metų darbo dienos šviesą išvys pirmoji kraštietės knyga

kajackaite knyga
Iš Šakių kilusi žmogaus elgesio ekonomikos mokslų daktarė Agnė Kajackaitė pripažino, kad knygą parašyti nėra taip lengva, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Kadangi ją rašė anglų kalba, reikėjo ne tik išversti, bet ir sutvarkyti stilių, kad būtų labiau suprantama skaitytojui. Asmeninio archyvo nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Po unikalaus eksperimento apie temperatūros įtaką moterų ir vyrų savijautai pristatymo iš Šakių kilusi žmogaus elgsenos ekonomikos mokslų daktarė Agnė Kajackaitė tapo žinoma visame pasaulyje – apie ją rašė ir ją kalbino prestižinės žiniasklaidos priemonės, o straipsniai su lietuvės pavarde buvo skaitomesni net už naujienas apie Donaldą Trumpą. Netrukus sulauksime dar vieno, ne mažiau įdomaus jos eksperimento – pirmosios knygos.

Bandydama atsakyti į klausimą, ar moterys ir vyrai išties tokie skirtingi, kaip įprasta manyti,  savo knygoje „WO/MEN“ mokslininkė meta iššūkį nusistovėjusiems įsitikinimams ir kviečia skaitytojus į savo ir kitų tyrėjų laboratorijas visame pasaulyje. Remdamasi jų mokslinėmis įžvalgomis, eksperimentais ir kasdiene aplinka, kvestionuoja įsigalėjusius mitus – gal iš tiesų viskas nėra tik juoda ir balta? Jos atlikti tyrimai apie melavimą, temperatūros ir triukšmo įtaką moterų ir vyrų savijautai jai pačiai buvo vieni įdomiausių atradimų.

Pasak A. Kajackaitės, tiek moterys, tiek ir vyrai yra linkę meluoti, tačiau dėl skirtingų dalykų. Dažnai tenka girdėti, kad moterys meluoja geriau nei stipriosios lyties atstovai, tačiau, kaip paaiškėjo iš tyrimų rezultatų, tik tada, kai kalba eina apie „baltus melus“, kai yra sakoma: „Oi, kaip tu gražiai atrodai“ arba „Kokia tavo graži šukuosena“, nors iš tiesų taip nemanai. Susiduriant su reikšmingomis piniginėmis aferomis iš jų estafetę, regis, jau perima vyrai.

Knygos „WO/MEN“ autorė atviravo, kad įdomius rezultatus gavo tirdama moterų ir vyrų reakciją į triukšmą biuruose. Mat šiandien daug darbdavių, norėdami minimizuoti kaštus, darbo vietas kuria ne atskirose patalpose, o vienoje atviroje erdvėje. Dėl triukšmo, kuris atsiranda, pavyzdžiui, kai vienas darbuotojas kalba telefonu, kitas užkandžiauja, trečiam ateina žinutės, sunku susikaupti. Nors, pasak mokslininkės, iš pradžių manyta, kad triukšmingoje aplinkoje bus sunkiau dirbti moterims, tačiau rezultatai parodė, kad labiau nukenčia vyrai.

Žmogaus elgsenos ekonomikos mokslų daktarės teigimu, su lytimi susiję mitai yra be galo gajūs. Pavyzdžiui, kad vyrai ne tokie jautrūs ir empatiški kaip tariamos jų oponentės moterys. Kad jie labiau mėgsta rizikuoti, o moterys visad atsitraukia, linksta į saugesnius pasirinkimus. Šie ir daugelis kitų stereotipų sklinda kosminiu greičiu. Nors dažnai neturime tam tvirtesnio pagrindo ar aiškių įrodymų, vis dėlto jais patikime.

Kaip sako A. Kajackaitė, mintis parašyti knygą apie moterų ir vyrų skirtumus, paremtus ekonomikos ir socialinės psichologijos įžvalgomis, kilo 2019 m., kai jos ir bendraautoriaus Tomo Chango atliktas temperatūros eksperimentas sukėlė didelį rezonansą ir pateko tarp 100 svarbiausių tų metų tyrimų pasaulyje. Šio tyrimo rezultatai parodė, jog moterys jaučiasi ir dirba geriau, kai šilčiau, o vyrai, atvirkščiai, kai vėsiau. Pateiktus įvairius uždavinius moterys išsprendė geriau, kai temperatūra patalpoje siekė daugiau kaip 25, o vyrai – 16 laipsnių šilumos.

Mokslininkė prisiminė, tada šį jos ketinimą tarsi perskaitė leidykla „Baltos lankos“, pasiūliusi jai išleisti savo knygą. Taip ir užsisuko ši karuselė.

„Tiesa, knyga turėjo atsirasti gerokai anksčiau, tačiau ją parašyti nėra taip lengva, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Sutartį su „Baltų lankų“ leidykla pasirašiau 2019 m. vasarą, o rašyti pradėjau tik rudenį, išvykusi į Balį. Per du mėnesius gimė tik pati pradžia. Sunku buvo patikėti, kad tiek laiko užtruks pats susidėliojimas, temos, pirmi skyriai ir klausimai, kuriuos ketinau kelti. Kadangi dirbau maksimaliu krūviu, realiai knygą rašiau vakarais ir savaitgaliais, todėl visas procesas užtruko trejus metus. Knygą baigiau rašyti praėjusių metų pabaigoje“, – pasakojo žmogaus elgsenos ekonomikos mokslų daktarė.

Pasak jos, tai nebuvo aklas rašymas, nes šiame darbe jai labai padėjo šio projekto vadovė Asta Baranauskaitė, nuo pačių pradžių vedusi už rankos. Jai A. Kajackaitė siuntė pirmus sakinius, pirmas pastraipas, pirmus skyrius.

„Ji viską redagavo ir bandė sutvarkyti mano stilių, kad būtų labiau suprantamas skaitytojui, nes aš esu mokslininkė ir rašau sausai, daugiau moksliniams žurnalams, – atviravo pirmosios knygos autorė. – Iš pradžių man nelabai pavyko savo mintis išsakyti taip, kad būtų smagu ir įdomu skaityti. Tad teko mokytis rašyti.“

Šiuo metu „Baltų lankų“ leidykla jau priima išankstinius užsakymus A. Kajackaitės knygos „WO/MEN“ įsigijimui, o pati knyga dienos šviesą, planuojama, išvys gegužės 15 dieną, tad knygynus ir užsakovus, manoma, turėtų pasiekti maždaug per savaitę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.