Nauja bendruomenė veiklą pradėjo šventiškais darbais

kizeliene patasine
Patašinės kaimo bendruomenės centro pirmininkė Sigita Kizelienė norėtų buvusį mokyklos pastatą išsaugoti ir įveiklinti bendruomenės reikmėms. Surinkę gyventojų parašus, jie kreipėsi į savivaldybę, tačiau gavo neigiamą atsakymą, nes pastatas parduodamas aukcione. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rajone toliau plečiasi kaimo bendruomenių judėjimas. Gruodžio 14d. įregistruotas Patašinės kaimo bendruomenės centras, suvienijęs kaimo aktyvius žmones. Dar iki steigimo atlikta nemažai darbų: steigėjai surado ir sutvarkė patalpas, parengė įstatų projektą, įžiebė gyvenvietės centre Kalėdų eglutę. Ambicingi ir bendruomenės siekiai.

Iškart po Naujųjų metų susitinkame su Patašinės kaimo bendruomenės centro pirmininke Sigita Kizeliene bendruomenės patalpose Jovarų g., jas nuomojasi pagal panaudos sutartį iš privataus asmens.

Prie pastato esančios erdvės, aktyvių bendruomeniečių vis dar išpuoštos kalėdiškai, tebestovi ir Kalėdų eglutė.

„Gyvenant Patašinėje jau kuris laikas jautėm, kad trūksta žmonėms bendrų suėjimų, bendravimo, veiklų, kaimas tarsi miręs... Mes vieni kitų net dorai nepažįstam. Bet jaunų šeimų atsikelia gyventi, vien per šiuos metus gal trys. Kirbėjo ta mintis ir susiėjom trys steigėjai: be manęs, dar energingi šio kaimo gyventojai Tomas Kundrotas, seniūnaitė Liveta Navickaitė, ir kibom į darbus“, – sakė S. Kizelienė.

Ji pasakojo, kad pirmiausiai sutvarkė prie bendruomenės patalpų, kurių apačioje įsikūrusi privati parduotuvė, esančią teritoriją ir pakvietė visus į Helovino šventę. O jau lapkričio 19 d. vyko Patašinės kaimo bendruomenės centro steigiamasis susirinkimas, į kurį atvyko nemažas pulkelis įvairaus amžiaus Patašinės kaimo gyventojų. S. Kizelienė pasidžiaugė Šakių bendruomenių centrų asociacijos pirmininkės Grinos Šnirpūnienės apsilankymu ir padrąsinimu steigti bendruomenę. Susirinkimo metu buvo priimti įstatai ir išrinkta kol kas tik pirmininkė, kuri ėmėsi dokumentacijos reikalų. S. Kizelienė pasidžiaugė, kad gyventojai sušokę padėjo sutvarkyti patalpas, atnešė indų, Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius atvežė stalų, kėdžių.

Veiklos sukosi toliau. Artėjant šventėms, kaimo gyventojai susirinkę pynė advento vainikus, gamino kalėdines dekoracijas, mažieji sumeistravo žibintus, kuriuos išdalino kaimo senoliams. Gausų būrį gyventojų pritraukė surengta Kalėdų eglutės įžiebimo šventė.

Pirmininkė aprodo patalpas, jų trys. Viena šiek tiek didesnė, bet, pasak pirmininkės, deja, netalpino po eglutės įžiebimo per šventinį suėjimą susirinkusių žmonių. Pirmininkė svajoja vienoje iš patalpų įrengti virtuvėlę, trečioje jaunimui treniruoklius. Bet reikia sutvarkyti šildymą, įsivesti vandentiekį, kanalizaciją.

„Vyresnio amžiaus žmonės negalėjo užlipti ir stačiais laiptais į antrą aukštą. Mūsų viltis yra išsaugoti mokyklos pastatą bendruomenės veikloms“, – prasitaria pirmininkė.

Ji pasakojo, kad per seniūnaičių rinkimus jau kėlė klausimą: „Jeigu steigiasi bendruomenė, kur jiems pasidėti?“

„Tuomet seniūnas paaiškino, kad savivaldybė paskelbė aukcioną buvusios mokyklos patalpoms, kartu parduodami ir sandėlio, kiemo statiniai, šalia esanti krepšinio aikštelė, žemės sklypas, kuriuos galėtume panaudoti bendruomenės veikloms. Pirkėjas neatsirado, mes surinkome apie 50 parašų, ėjome pas rajono merą, prašydami pastatą išimti iš aukciono ir perleisti bendruomenei, deja, gavome neigiamą rajono vadovo atsakymą“, – apgailestavo S. Kizelienė.

Ji pasakojo, kad Patašinėje neliko kultūros namų, darželio, mokyklos, bibliotekos. Pakviečia pasivaikščioti Alyvų gatve ir rodo į buvusius kultūros namų, darželio pastatus, kuriuos privatizavus, vienas virto garažu, kitas grūdų sandėliu.

Buvusios mokyklos pastatas dviejų aukštų, pirmininkė sako, kad jiems užtektų ir pirmo aukšto patalpų, juolab kad yra įrengtas vandentiekis, šildymo katilas.

„Nežadam nuleisti rankų dėl šio pastato išsaugojimo, – žvelgdama į mokyklos pastatą viliasi pirmininkė. – Svarbiausia, kad mumis ir kiti kaimo gyventojai patikėtų. Patašinėje gyvena apie 200 gyventojų. Sausio viduryje vyks bendruomenės centro narių susirinkimas, tikimės jų pritraukti dar daugiau, nusimatyti ateities darbus.“

Vaikščiojant Alyvų gatve, išties niūru: nedžiugina ne tik stovintys negyvi buvę kultūros namų, darželio, mokyklos pastatai, bet kitoje gatvės pusėje esantys kemsynai, likę iškirtus mišką, apleistas negyvenamas namas. Tad pirmininkė vieną iš bendruomenės siekių įvardija, kad sklypų savininkai teritorijas susitvarkytų.

„Tikimės iš projektinių veiklų įrengti lauke patrauklias erdves veiklai tiek vaikams, jauniems ir vyresnio amžiaus žmonėms. Kadangi neturim didelių patalpų renginiams, galbūt pavyktų pastatyti lauko sceną, kur galėtume rengti įvairias šventes. Artėja Užgavėnės, rinksimės, gaminsime kaukes ir važiuosime per kaimą užgavėniauti“, – prasitaria S. Kizelienė.

Ji pati yra kilusi iš Jankų (Kazlų Rūdos sav.), tačiau aštunti metai su šeima gyvena Patašinėje, iš čia kilę ir jos seneliai, tėvai. Su vyru Nerijumi, kuris didžiuliu ramsčiu tapo jai stojus prie bendruomenės vairo, augina tris vaikus, užsiima gėlių, daržovių daigų auginimu. Tad sako, kad jos darbas labiau sezoninis, todėl yra pasiryžusi eiti tolyn.

Patašinės kaimo bendruomenės centras – jau 40-asis Šakių rajone.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.