Partija pasirinko vieną kandidatą, partietis žvalgosi į du

Kraštietė Seimo narė Irena Haase neabejoja, kad Seimo kolegai Giedriui Surpliui teks aiškiai atsakyti rinkėjams, už kurį kandidatą Prezidento rinkimuose jis vis dėlto balsuos. „Draugo“ archyvo nuotr.

Tradicinės apklausos rodo, kad nemaža dalis rinkėjų iki pat rinkimų dienos nežino, už ką atiduos savo balsą. Prie tokių neapsisprendusiųjų ironiškai galima būtų priskirti ir šakiečių išrinktą Seimo narį Giedrių Surplį. Praėjusią savaitę televizijos laidoje „valstietis“ prasitarė dar nežinąs, už ką balsuotų, jei antrajame Prezidento rinkimų ture varžytųsi Gitanas Nausėda ir Ignas Vėgėlė. Aiškindamas savo poziciją „Draugui“, G. Surplys stebėjosi, kad laida sukėlė tokį atgarsį: esą „valstiečiams“ niekas nedraudžia balsuoti už ką nori, net ir už Ingridą Šimonytę.

Televizijos laidoje, kurioje buvo diskutuojama apie netikėtą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) rokiruotę – atsiimti Aurelijaus Verygos kandidatūrą Prezidento rinkimuose ir palaikyti Igną Vėgėlę, išdėstėte savo poziciją dėl antrojo šių rinkimų turo. Aptariant scenarijų, kad jame varžysis Gitanas Nausėda ir I. Vėgėlė, sakėte dar nežinantis, už kurį iš jų balsuosite. Kodėl dvejojate, juk LVŽS taryba priėmė sprendimą remti I. Vėgėlę besąlygiškai – tiek pirmajame, tiek antrajame rinkimų ture?

Lietuva yra demokratinė valstybė, kurioje žmonės balsuoja slapta ir už ką jie nori. Mūsų partija nusprendė rinkimuose palaikyti I. Vėgėlę, bet iš tiesų mes negalime priversti kitų žmonių, taip pat ir savo partijos narių, balsuoti taip, o ne kitaip. Balso teisė yra demokratijos pagrindas.

Aš, kaip Lietuvos pilietis, analizuoju rinkimų programas, kandidatų pasisakymus ir kol kas negaliu pasakyti, už ką balsuosiu. Taip, mes remiame I. Vėgėlę. Pats jį pažįstu labai seniai, gerbiu ir vertinu jo poziciją, vertybes bei programą, kuri yra labai artima „valstiečiams“. Pritariu partijos sprendimui, bet už ką aš balsuosiu, yra mano teisė nuspręsti.

Demokratinėje valstybėje išties galite balsuoti net ir už priešingos stovyklos kandidatą, tarkim, už I. Šimonytę. Bet kur tada vidinė partijos drausmė, atsakomybė prieš partiją ir savo rinkėjus?

Esu absoliučiai įsitikinęs, kad tarp konservatorių bus labai daug žmonių, kurie balsuos ne už I. Šimonytę. Įsivaizduoju, kad ir mūsų partijoje bus įvairiausių nuomonių – bus balsuojančių už vieną kandidatą, už kitą, galbūt net už trečią. Tik vargu, ar kas balsuos už I. Šimonytę ar už Dainių Žalimą... Vadinamoje kairėje pusėje tiek partijos narių, tiek mūsų rinkėjų balsai tikrai gali pasiskirstyti, bet vėlgi mes, partijos taryba, priėmėme sprendimą remti būtent I. Vėgėlę.

Taigi šis sprendimas priimtas ir jūsų paties valia, nes esate LVŽS tarybos narys, partijos pirmininko Ramūno Karbauskio pavaduotojas. Nemanote, kad, neišsakydamas besąlygiško palaikymo partijos kandidatui, paliekate neatsakytų klausimų, jau nekalbant apie tai, kad nuviliate daugelio lūkesčius?

Gal čia per daug sukelta diskusijų ir dėmesio mano kukliam asmeniui. Aš tik siekiau atkreipti dėmesį į tai, kad automatizmo nei mūsų partijoje, nei Lietuvos demokratinėje sistemoje nėra ir būti negali. Mes, „valstiečiai“, puikiausiai dirbame su dabartiniu Prezidentu ir kartais esame jo gynėjai prieš valdančiuosius. Taip pat puikiai sutariame su I. Vėgėle, jo pozicija, vertybės bei programa yra mums artimos. Kai rinkome parašus, ne kartą girdėjome: „aš remiu „valstiečius“, bet balsuosiu už I. Vėgėlę“. Tad tokiu savo pasakymu labiausiai norėjau akcentuoti tai, kad kiekvienas yra laisvas apsispręsti ir kad mūsų partijoje yra nemažai žmonių, balsuosiančių ir už Nausėdą, ir už Vėgėlę, ir galbūt dar už kitą kandidatą.

Yra pykstančių žmonių, sakančių, kad mes vaikščiojome ir rinkome parašus už mūsų gerbiamą Aurelijų, bet surinkus parašus paaiškėja, kad visa ta parama atitenka I. Vėgėlei. Toks partijos sprendimas buvo nulemtas to, kad mūsų balsai neišsiskaidytų keletui kandidatui, dėl ko I. Vėgėlė nepatektų į antrą turą užleisdamas vietą I. Šimonytei. Natūralu, kad tarp partiečių tai sukėlė tam tikrų emocinių nuoskaudų. Bet tai tik emocijos.

Jūsų asmeninis neapsisprendimas dėl kandidato – tik emocijos ar pasiruošimas kitiems – Seimo rinkimams?

Tikrai per daug dėmesio tam, kas buvo pasakyta toje televizijos laidoje, juk buvo penktadienis, visi šnekėjome, ką norėjome. Tačiau noriu pabrėžti, kad G. Nausėda yra absoliutus šių rinkimų favoritas. Pažįstu jį seniai, dar prieš jam tampant Prezidentu. Tai protingas žmogus, mokantis skaičiuoti tai, kas yra geriausia. Akivaizdu, kad šioje kadencijoje LVŽS buvo ir vis dar yra atraminė G. Nausėdos partija. Mes uoliausiai gynėme Prezidentą, kai konservatoriai bandė išstumti jį iš Europos Vadovų Tarybos. Yra ne vienas vertybinis klausimas – dėl Stambulo konvencijos, dėl Partnerystės įstatymo – kur mūsų ir Prezidento nuostatos sutampa šimtu procentų. Jeigu jis laimėtų rinkimus, nemanau, kad jis turėtų nuoskaudų dėl to, kad, matote, „valstiečiai“ kėlė savo kandidatą, neparėmė manęs.

Beje, toje pačioje laidoje Seimo kolega Matas Maldeikis apkaltino jus „meluojant prieš Dievą“, kai dievagojotės esąs susipažinęs su vadinamosios „Pranešėjo“ komisijos išvadomis. Tai skaitėte ar ne tuos dokumentus?

Aš esu susipažinęs su visais Vytauto Bako elektroniniais laiškais, kuriuos jis siuntinėjo Seimo nariams, ir su ta medžiaga, kurią jis pristatinėjo Seimo posėdžių salėje. Taip ir atsakiau, kai laidoje man buvo užduotas klausimas. Ar aš esu susipažinęs su visa slapta informacija? Penktadienį, kai kalbėjau televizijos laidoje, su ja net negalėjau būti susipažinęs, nes Seimo nariams ji buvo pateikta tik pirmadienį. Tad techniškai tas nebuvo įmanoma. Nenustebau, sulaukęs tokių kolegos kaltinimų. M. Maldeikis garsėja kaip liežuvio už dantų nelaikantis politikas – jaunas, karštas, nors mes esame vienmečiai. Toks jau kolegos charakteris.

O ką šiuo klausimu mano kraštietė Seimo narė, konservatorė Irena Haase?

Balsavimas yra slaptas, individualus, ir mes niekada nežinome, kaip kolega vienu ar kitu atveju balsuoja. To sužinoti neįmanoma. Kiekvieno asmeninė valia, kaip jis pasirenka ir už ką balsuoja. Tačiau jeigu mes esame tam tikros politinės jėgos atstovai, partijos nariai, tai suponuoja, kad rinkimuose mes palaikysime ne ką kitą, o savo kandidatą.

Rinkėjai, kurių sprendimui dažnai įtaką daro jų išrinkto politiko pozicija, turėtų pasiklausti jo paties, kaip čia yra. Tam yra rinkiminės agitacijos laikotarpis, per kurį vyksta daug susitikimų su rinkėjais, bendruomenėmis, ir yra galimybė gauti atsakymus į visus rūpimus klausimus. Taip pat ir į tą, už kurį kandidatą Prezidento rinkimuose balsuos jiems atstovaujantis Seimo narys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.