Dvidešimtmečio senumo istorija ir toliau neduoda ramybės

drevininkaiciaiGintarė MARTINAITIENĖ

Beveik dvidešimtmetį tęsiasi šakiečio Juozo Drevininkaičio kova dėl žemės sklypo, esančio Striūpų kaime, Šakiuose. Jis ir dabar prašo panaikinti, jo įsitikinimu, neteisėtą tarybos sprendimą ir atstatyti senąsias žemės sklypo ribas. Tačiau ar tai įmanoma? Galų gale, ar šioje nesibaigiančioje istorijoje įmanoma rasti išeitį ir užbaigti nesiliaujantį ginčą? Savivaldybė tikina, kad taškas seniai padėtas, savo sprendimus ne kartą skelbė ir teismai, nors pats J. Drevininkaitis sako kovosiąs toliau.

Nuotr. Jau beveik dvidešimtmetį J. ir J. Drevininkaičiai siekia, kad būtų atstatytos senosios sklypo ribos, tačiau savivaldybė tikina, kad taškas šioje istorijoje jau seniai padėtas.

Juozas Drevininkaitis ir jo sutuoktinė Janina Drevininkaitienė lapkričio viduryje kreipėsi į rajono valdžią su prašymu panaikinti, jų įsitikinimu, neteisėtą 1999 metų tarybos sprendimą, kuriuo buvo patvirtintos individulių namų statybos kvartalo ribos. Šiuo sprendimu savivaldybė patvirtino pakoreguotas, jau neatitinkančias 1993 metais patvirtintas ribas. Tada ir prasidėjo nesutarimų virtinė, besitęsianti iki šios dienos...
 
Ruošėsi statyboms

J. Drevininkaitienės motina Marija Gruzdaitienė 1993 metais ne konkurso tvarka įsigijo žemės sklypą statybai Striūpų kaime, Šakių seniūnijoje. Žemės sklypas buvo pamatuotas, pastatyti riboženkliai ir nurodyta, kad be žemės savininko žinios ar sutikimo negalima keisti sklypo ribų. Tais pačiais metais, kaip tikina J. Drevininkaitis, buvo paruošti projektai statyboms, gauti leidimai. Be to, iki sklypo buvo atvesta elektros linija, pastatytas elektros stulpas, kuris ir buvo sklypo riboženklis. Besiruošdamas statyboms uošvei priklausančiame sklype jis nusistumdė juodžemį, susivežė statybines medžiagas, pasisodino vaismedžių.

„Įlindo“ kaimynas

Atrodytų, viskas gražu, tačiau, pasak J. Drevininkaičio, kaimynas Česlovas Marūnas, dar net nepatvirtinus 1999 metais pakoreguotų ribų, pradėjo slinktis jo sklypo link. „Jis (Č. Marūnas – red.) jau iš anksto žinojo, kad tas pakoreguotas planas bus patvirtintas ir kad jis bus palankus jam. Visur čia korupcija“, - savo teisumu neabejojantis kalbėjo J. Drevininkaitis. Tad J. Drevininkaitis statybas vykdė atsižvelgdamas į 1993 metais tvirtintą detalųjį planą, o kaimynas paisė naujojo, patvirtinto 1999 metais. Dabar kaimynų ūkiniai pastatai stovi per arti vienas kito. 1999 metais suprojektuoti sklypai „užlipo“ ant seniau suformuotų. Be to, jis niekaip negali išsiaiškinti, kodėl tos ribos apskritai turėjo būti keičiamos, koreguojamos. „Aš tik noriu, kad būtų atstatytos senosios, 1993 metais patvirtintos ribos“, - ne kartą pokalbio metu tikino šakietis. Pasak jo, Č. Marūnas į jo sklypą „įlindęs“ apie 1.5 metro, o ir keliukas, Drevininkaičių pasakojimu, nutiestas ne iš tos pusės, kaip buvo numatyta.

Apie pakeitimus neinformavo

J. ir J. Drevininkaičiai piktinasi ir todėl, kad jų niekas neinformavo dėl ketinimo slinkti sklypo ribas. „Nors turėjau leidimą namo statybai, be mūsų žinios buvo permatuojamas sklypas ir keičiami riboženkliai. Apie ruošiamą detalųjį planą ir jo priėmimą M. Gruzdaitienė nebuvo informuota. Aš pats sužinojau tik jo priėmimo išvakarėse iš laikraščio. Iš karto kreipiausi į tarybos narius, kad sustabdytų šio klausimo priėmimą, tačiau rajono taryba prašymą ignoravo. Taip pat nebuvo paisoma ir mano daugkartinių kreipimųsi į tarybos narius ir į rajono merą“, - pasakojo J. Drevininkaitis.

Atstatyti nerealu

Situaciją komentuodama Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė teigė, kad atstatyti senąsias ribas tiesiog nerealu, nes visi šalia esantys sklypai yra įteisinti ir tai prieštarautų galiojantiems dokumentams. „Buvo 1993 metų ir 1999 metų matavimo dokumentai, tačiau tas 1993 metų, galima sakyti, iš karto buvo pasmerktas, nes natūroje matuojant įsivėlė klaida. Viskas. Liko 1999 metų ir jokių kitų sprendimų nėra ir negali būti, kadangi aplink esančios žemės yra privatizuotos“, - tikino vedėja.

Norėjo parodyti ribas

Kadangi J. ir J. Drevininkaičiai kreipėsi į rajono tarybą, administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis įpareigojo žemės matavimo darbus atliekančią UAB „Geotakas“ pamatuoti ir parodyti, kur yra ginčus keliančio sklypo ribos. „Tai jam ir parodė, kad tos senosios ribos įeina į kitą, nuosavą sklypą, kad neatitinka galiojančių matavimo dokumentų“, - teigė V. Valaitienė. Pats J. Drevininkaitis su žmona, dalyvaudami ženklinant ir matuojant sklypą iš karto konstatavo, kad tai nesąmonė. „Nieko čia nereiškia, nes „užlipa“ ant kitų sklypų, kažkokia nesąmonė. Aš reikalausiu, kad būtų atstatytos 1993 metų ribos“, - ne kartą tikino vyriškis. „Ta istorija jau pabaigta, tašką joje yra padėjęs ir teismas, tad nėra reikalo apie tai kalbėti“, - sakė Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja. Ji patikino, kad J. Drevininkaitis pagal 1999 metais patvirtintą planą nepraranda nė aro žemės.

Kovos toliau

Įdomumo dėlei galima paminėti, kad Drevininkaičiai į teismus kreipėsi ne kartą. Dar 2005 metais Kauno apygardos administracinis teismas nusprendė Drevininkaičių skundą dėl sklypo ribų nužymėjimo aktų panaikinimo atmesti kaip nepagrįstą. Ši nutartis buvo apskųsta, bet teisėjų kolegija nutarė skundą atmesti ir palikti galioti anksčiau priimtą. Dar šią vasarą Specialiųjų tyrimų tarnybos Kauno valdybos ikiteisminio tyrimo skyrius nutarė atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą pagal Drevininkaičių prašymą dėl Šakių rajono savivaldybės administracijos darbuotojų galimai nusikalstamo pobūdžio veikų. Visgi J. Drevininkaitis tikina, kad nepasiduos ir už savo teisybę kovos toliau.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.