Laikas apsispręsti, kaip pensijas kaupti toliau

pensijaAsta GVILDIENĖ
 
Įsigaliojus Lietuvos Respublikos pensijų sistemos reformos įstatymo pakeitimams, gyventojai gali apsispręsti, kokį pensijų kaupimo variantą rinktis: prisidėti savo lėšomis ar nekeisti nieko, o gal stabdyti socialinio draudimo įmokų pervedimą į pensijų fondą ir nuo 2014 metų likti tik „Sodros“ sistemoje.
 
Nuotr. Kaip susikaupti lėšų senatvei, privalome apsispręsti iki rugsėjo 1 dienos.
 
Turime apsispręsti iki rugsėjo 1 dienos
 
Pensijų kaupimo sistema – tai galimybė kaupti senatvei. Nuo šių metų sausio 1 dienos įsigaliojo pensijų kaupimo sistemos pakeitimai, kuriais pripažįstama II pakopos svarba ir sukurtos galimybės pensijų kaupimo sistemos dalyviams užsitikrinti didesnes pajamas senatvėje. Šie pakeitimai aktualūs tiek esamiems, tiek naujiems pensijų fondų dalyviams. Tad 2013-ieji yra apsisprendimo metai. Tik nuo kiekvieno iš mūsų pasirinkimo priklausys ateityje gaunamos pensijos dydis. Savo sprendimą dėl tolesnio kaupimo privalome priimti iki rugsėjo 1 dienos, todėl labai svarbu nedelsti ir jau dabar apsispręsti, kurį iš trijų kaupimo modelių pasirinkti.

Maksimalus kaupimo modelis

Pasirinkus šį variantą, pensijos įmoką sudarys trys dalys: bazinė „Sodros“ įmoka ir asmeninės lėšos, skaičiuojamos nuo darbo užmokesčio, bei papildoma skatinamoji valstybės įmoka iš biudžeto, skaičiuojama nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio.  Iki rugsėjo 1 dienos pensijų kaupimo bendrovėms tereikia pateikti prašymą kartu su valstybinio socialinio draudimo įmokos dalimi kaupti pensijų įmokas savo lėšomis nuo 2014 metų sausio 1 dienos, kurias turės apskaičiuoti ir į „Sodros“ biudžetą pervesti darbdavys. Už šiuos asmenis iš Valstybės biudžeto, tarpininkaujant „Sodrai“, nuo 2014 metų bus pervedama papildoma kaupiamoji pensijų įmoka.

Pasak Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Marijampolės skyriaus vyriausiosios ryšių su visuomene specialistės Gitanos Petrošiūtės, pasirinkus šį modelį, vėliau šių sąlygų keisti nebus galima. Sulaukę pensinio amžiaus gausime pensiją iš dviejų šaltinių: iš „Sodros“ ir iš pensijų fonde sukauptų lėšų, kurios bus paveldimos.

Kaip pasirinkti pensijų fondą?

G.Petrošiūtė pataria, kad renkantis pensijų fondą, būtina atsižvelgti į būsimą kaupimo trukmę – kuo šis laikotarpis ilgesnis, tuo labiau tinka rizikingesnio investavimo pensijų fondas, kurio investicijų grąža per ilgą laiką gali būti daug didesnė, nei pasirinkus atsargesnio investavimo pensijų fondą. Kadangi investavimas – ilgalaikė veikla, spręsti apie pensijų fondo pelningumą tik iš vienerių metų rezultatų - neverta. Reikėtų žiūrėti, kokia yra tendencija per ilgesnį laiką, nes prastus kurių nors metų rezultatus gali nulemti ne blogas investavimas, o nepalanki situacija rinkoje. Taip pat būtina atkreipti dėmesį ne vien į mokesčių dydžius, bet ir į jų derinį su fondo pajamingumu. Jei pensijų fondo mokesčiai yra maži, bet jo pelningumas - arti nulio, realus kaupimas jame kainuoja daug brangiau ir yra žymiai lėtesnis nei to pensijų fondo, kurio mokesčiai yra gerokai didesni, tačiau investavimo rezultatai yra labai geri ir pelningumas didelis.

Kaupimas ankstesnėmis sąlygomis

Pasirinkus šį modelį, pensijų kaupime dalyvaujame ankstesnėmis sąlygomis. Į asmeninę pensijų fondo sąskaitą, kaip ir iki šiol, bus pervedama tik bazinė „Sodros“ įmoka, skaičiuojama nuo darbo užmokesčio. Dėl tokio apsisprendimo kreiptis niekur nereikės.

Šiuo atveju sulaukę pensinio amžiaus gausime pensiją tik iš „Sodros“.

Nusprendus sustabdyti

Nusprendus sustabdyti socialinio draudimo įmokų pervedimą į pensijų fondą ir nuo 2014 metų sausio 1 dienos likti tik „Sodros“ sistemoje,  iki šių metų rugsėjo 1 dienos  apie tai reikia informuoti pensijų kaupimo bendrovę. Tuomet įmokos į pensijų fondą nebus pervedamos, tačiau ir toliau liktume pensijų kaupimo dalyviais, kol  dalyvavimas pensijų kaupime baigsis Pensijų kaupimo įstatymo 4 straipsnio 9 dalyje nurodytais pagrindais. Sustabdytą įmokų pervedimą galėsime atnaujinti ne anksčiau kaip kitų metų, einančių po dalyvavimo sustabdymo metų, sausio 1 dieną, apie tai raštu pranešus pensijų kaupimo bendrovei. Įmokų sustabdymas bus atnaujintas tokiomis pačiomis sąlygomis, kokios buvo iki sustabdymo momento.
 
Kuris iš variantų tinkamiausias asmeniškai, galima pasiskaičiuoti pasinaudojus specialiai sukurta pensijų skaičiuokle (http://www.pensijuskaiciuokle.lt ) arba „Sodros“ elektroninės gyventojų aptarnavimo sistemos suvestinėmis REP.05. ir REP.11. (https://gyventojai.sodra.lt).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ko tikitės iš perrinkto šalies Prezidento?

klausimelis 05 28Vilma iš Šakių:

Be abejo, kad dalyvavau rinkimuose. Rezultatus žinau. Iš antrai kadencijai perrinkto šalies vadovo tikiuosi stabilumo. Gal mažiau reikėtų pyktis su kaimynais. Ne viskas Prezidento galiose, jei žmonės tikisi, kad jis pensijas gali pakelti. Visgi nemanau, kad čia daug kas pasikeis. Tas pats bus. Plauks pasroviui ir viskas. 

klausimelis 05 28 2

Alma iš Šakių:

Aš manau, kad Gitanas Nausėda priims svarbių sprendimų. Ypač reikia švietimo, sveikatos srityje. Iki šiol švietimo ministro neturime. Sveikatos srityje labai daug ko trūksta. Šitokios eilės patekti pas gydytojus. Čia taip tiek Šakiuose, tiek Kauno klinikose. Per tą laiką, kol prieini pas gydytoją, ir numirti galima. Dabartinis Prezidentas, manau, tinkamai atstovavo mūsų šaliai. O dėl santykių su Rusija sunku ką nors komentuoti.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.