Ar taupiosios lemputės kenksmingos?

lemputeKaitrines lemputes buityje vis sparčiau keičia taupiosios lemputės, kurios ne tik tarnauja 15 kartų ilgiau, bet ir naudoja mažiau elektros energijos. Tačiau neseniai pasirodžiusios JAV mokslininkų tyrimų išvados buvo šokiruojančios. Pasirodo, energiją taupančios fluorescencinės lemputės gali pakenkti sveikatai.
 
Neseniai respublikinėje spaudoje pasirodė informacija apie taupiųjų lempučių kenksmingumą bei daugiausiai susirūpinimo ir kalbų keliančius  veiksnius  – taupiųjų lempučių skleidžiamus UV spindulius ir jose esančius 5 mg gyvsidabrio, kuris gali pakenkti tik sudužus lemputei.  Ar gali būti, kad toks populiarus apšvietimo šaltinis yra kenksmingas?

 Manoma, kad UV spinduliai su šviesa į aplinką gali patekti tik tuo atveju, jei lemputės stiklinė dalis yra nepakankamai gerai padengta liuminoforiniu sluoksniu, tačiau brangias taupiąsias lemputes gaminančios įmonės teigia, jog atsakingai žiūri į šiuos parametrus ir neigia jų kenksmingumą. Gyvsidabrio garai, kol lemputės korpusas nepažeistas, į aplinką nesklinda. Sudužus vienai energiją taupančiai lemputei,  iš jos pasklistų ne daugiau kaip 5 mg gyvsidabrio. Tuo tarpu medicinos darbuotojai teigia, kad žmogaus sveikatai pavojingas yra didesnis kaip 100 mg gyvsidabrio kiekis. Taigi, pavojus kiltų tik tada, jei namuose sudužtų maždaug dvidešimt energiją taupančių lempučių.

Pasirodo, šios lemputės daug pavojingesnės tada, kai yra išmetamos į sąvartyną kartu su kitomis buitinėmis atliekomis. Mat tada į aplinką gali patekti dideli jų kiekiai – lemputėms sudužus sąvartyne, gyvsidabrio sklidimo jau nesustabdytum. Yra paskaičiuota, kad 1 mg gyvsidabrio gali užteršti apie 20 ha vandens telkinį. Būtent dėl pavojaus mūsų aplinkai, perdegusias taupiąsias lemputes būtina atiduoti perdirbti.

Jau kelerius metus 46 šalies miestuose veikia daugiau nei 150 punktų, kuriuose yra priimamos energiją taupančios lemputės. Energiją taupančias ir liuminisencines  lemputes Šakiuose surenka  „Senukų“ prekybos centras (Kęstučio g.44) ir Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatoriaus „Lesto“ klientų aptarnavimo centras (Sodų g.2).
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.