Kaimo bendruomenės aptarė įgyvendintus projektus ir ateities perspektyvas

bcaAsta GVILDIENĖ
 
Lapkričio 12 dieną Šakių kultūros centro mažojoje salėje vyko informacinis renginys, kurį organizavo Šakių rajono bendruomenių centrų asociacija (BCA) ir Šakių krašto vietos veiklos grupė (VVG). Jo tikslas – susipažinti su rajono bendruomenių veikla, VVG strategijos rezultatais ir perspektyvomis.
 
Nuotr. Į informacinį renginį pasidalyti patirtimi susirinko net 25 bendruomenių centrų atstovai.
 
Pasak Šakių rajono BCA pirmininkės Grinutės Šnirpūnienės, šiuo metu rajone įsikūrusios 37 kaimo bendruomenės vykdo įvairias veiklas ir iniciatyvas, kuriomis siekiama kaimo gyventojus įtraukti į kultūrinį ir socialinį gyvenimą, didinti kaimo žmonių užimtumą, puoselėti bendruomeniškumo dvasią, skatinti tobulėjimo siekį ir bendravimą. Juk gerosios patirties sklaida, galima sakyti, yra pagrindinė bendruomenių centrų varomoji jėga.

Kaimo bendruomenių aktyvumas rodo teigiamas kaimo vystymosi tendencijas, sėkmingos veiklos pavyzdžiai įkvepia kitas bendruomenes, o bendradarbiavimas tarpusavyje padeda rasti atsakymus į kylančius klausimus. „Atliekant  rajono bendruomenių Poreikių tyrimą buvo nustatyta, kad  bendruomenėms  vis dar trūksta informacijos apie  kitų bendruomeniečių veiklą, jų pasiekimus bendruomeninio  verslo srityje bei  galimybes siekti ilgalaikių tikslų,  veiklos perspektyvų matymą, žmonių optimizmo skatinimą bei jų iniciatyvumo didinimą, - teigė G.Šnirpūnienė. - Todėl  šis informacinis renginys, kuriame dalyvavo 25 bendruomenių centrų atstovai, ir  buvo viena iš formų susipažinti su bendruomenių veiklos rezultatais ir kryptimis, pasidalyti verslumo pavyzdžiais ir asmeniniu iniciatyvumu.“

Šakių krašto VVG pirmininkas Algimantas Damijonaitis pristatė vietos plėtros strategijos įgyvendinimo rezultatus ir perspektyvas. Pasak jo, vietoj 49 numatytų projektų įgyvendinamas net 61. Tik vienoje „Viešosios infrastruktūros plėtros ir inžinerinių komunikacijų gerinimo“ srityje numatyti ir įgyvendinami penki projektai. Visose kitose priemonėse jų įgyvendinama daugiau nei numatyta. A.Damijonaičio teigimu, mūsų krašto VVG pagal projektinių lėšų įsisavinimą yra pirmajame šalies dešimtuke. Šiandien visiškai įgyvendinta 17 vietos projektų, pasirašytos trys bendradarbiavimo sutartys su partneriais Lietuvoje ir vienas tarptautinis projektas su Lenkija. Renginyje dalyvavusios bendruomenės, trumpai pristatydamos savo vykdomus projektus, pateikė daug įdomios vaizdinės medžiagos. Joms Šakių krašto VVG darbuotojos dovanojo išorės ženklinimo priemonių (skėčių, užrašų knygučių, tušinukų, puodukų) su Kaimo plėtros fondo, LEADER ir Šakių krašto VVG logotipais.

VVG pirmininkas informavo apie 2014 – 2020 metų kaimo plėtros prioritetus, kuriuose ypatingas dėmesys bus skiriamas žemės ūkio veiklos konkurencingumo ir ūkių perspektyvumo didinimui, maisto grandinės organizavimo ir rizikos valdymo žemės ūkyje skatinimui, efektyviam išteklių naudojimui, skurdo mažinimo ir ekonominės plėtros kaimo vietovėse vystymui. „Tiesa, LEADER perspektyvos 2014 – 2020 metais sumažės. Jei 2007 – 2013 metų strategijai buvo skirti 7,897 mlrd.litų ES lėšų, tai naujoje strategijos – 6,552 mlrd. litų, - teigė A.Damijonaitis. - Vietos projektų įgyvendinimui iš viso planuojama skirti apie 316 mln. litų. Maksimali parama vienam projektui - iki 690 tūkst. litų.“

Informaciniame renginyje dalyvavęs Seimo narys Mindaugas Bastys džiaugėsi aktyviomis mūsų rajono bendruomenėmis ir jų veikla, taip reikalinga kasdieniame kaimo žmonių gyvenime. Padėkos raštus už aktyvią visuomeninę veiklą jis įteikė trims bendruomenių centrų pirmininkams: Saulenai Kučiauskienei (Mikytai), Aldonai Narkūnienei (Keturnaujiena) ir Tautvydui Šukiui (Voniškiai). Bendruomenių atstovus pasveikino ir mero pavaduotoja Rima Rauktienė. Savo veiklą pristatė Marijampolės apskrities Moterų krizių centro vadovė Daiva Dovydė, informavusi apie rajone veikiantį Dienos centrą ir laikinus gyvenimo namus, kuriuose gali prisiglausti moterys, susidūrusios su prekyba žmonėmis ar patyrusios smurtą šeimose. Bendruomeniečių susiėjimas baigėsi, kaip įprasta, diskusijomis prie kavos puodelio.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.