Šakių chuliganai piešia savomis išmatomis

ismatosSima KAZARIAN
 
Jau kuris laikas vandalų, kurie dergia savo išmatomis ir šlapimu, taikiniu tapo Vytauto g.17 esantis bendrabučio tipo pastatas, kurio pirmajame aukšte įsikūrusios medicinos įstaigos, Šakių rajono žmonių su negalia sąjunga.
 
Nuotr. Atvykę pareigūnai nufotografavo įkalčius, bus ieškoma pažeidėjo. Prie šio pastato pamačius išgėrinėjančius ar kitaip viešą tvarką pažeidžiančius piliečius, policija prašo ją informuoti.
 
Ketvirtadienį ryte Žmonių su negalia sąjungos vairuotojas atėjęs į darbą išvydo šokiruojantį vaizdelį: laukinės durys, jų rankena ištepliota išmatomis, greta mėtosi tušti alaus buteliai, traškučių pakelis.

Žmonių su negalia sąjungos pirmininkė Stasė Vasaitienė, pamačiusi šį vandalizmą, iškart puolė skambinti policijai. „Randam tą kas rytą, tik vis su kitokiu vaizdu. Dažniausiai būna šlapimas, šiukšlės, šukės, cigarečių nuorūkos. O dabar – dar ir taip. Jau anksčiau nebuvo gražu, o dabar tuo labiau. Tai yra žmonių piktybiškumas. Dar nežinome, ką rasime savo pašto dėžutėje, kuri pas mus įmontuota laukinėse duryse.“

Pasirodo, kad šis įvykis yra ne vienkartinė „akcija“, chuliganai čia šiukšlina, šlapinasi dažnai – nebūna savaitės, kad bent kartą ar du atėję į darbą žmonės nerastų vienaip ar kitaip pridergta. „Kad savaitė praeitų be jokio nieko – nebūna niekada, po savaitgalio ką nors visada randame “,- pasakojo S. Vasaitienė.

Dalia Zaleskienė, kurios ambulatorija įsikūrusi tame pačiame pastate, sakė taip pat kenčianti nuo nekultūringų šakiečių elgesio, kurie aptepliojo išmatomis ir jai priklausančios pastato dalies sienas. „Baisu ir tiek, anądien jau valytoja šveitė, dabar laukiam vėl. Reikia budėti paeiliui, ar ką daryti, nežinau“,- suglumusi kalbėjo gydytoja.

 „Tas kampas privarytas ir privarytas, plaunam ir plaunam, chemijos visokios pilam, bet pastebėjau, kad darosi sunku permušt, jau jaučiasi rūgštokas kvapelis, kai prieini“,- kalbėjo vairuotojas, kuris, pasiruošęs sutvarkyti šios nakties vandalų darbelį, atsinešė pilną kibirą vandens ir šepetį. Jam paantrino ir S. Vasaitienė: „Jau tiek įpykę šiandien! Valėm, kol dar buvo skysta, bet dabar... Užkabino „šokoladą“ ant sienos ir viskas, šventa. Iškvietėm policiją.“

Į darbą atėję žmonės rado ne tik šiukšles prie durų, bet ir greta ant pievutės primėtytų šiukšlių ir butelių. Praeiviai ne kartą yra pastebėję, kad šioje vietoje mėgsta rinktis jaunimas. Mąstoma, kad problemą galbūt padėtų išspręsti įrengtas apšvietimas, galbūt įstatytos grotos.

Baldus meta tiesiog per balkoną

Nors nežinoma, kas tiksliai vykdo šį chuliganizmą, buvo pastebėta, kad bendrabučio tipo pastate gyvenantys žmonės taip pat ne visada supratingi. Kaip pasakoja pirmajame aukšte įsikūrusios Žmonių su negalia sąjungos vairuotojas, iš balkonų žemyn ant asfalto lekia baldai, nuorūkų pilni stiklainiai: „Eidamas turi žiūrėti, kad ant galvos neužkristų.“

 „Negana to, kad šunų išmatos čia mėtosi ištisai. Pavyzdžiui, čia esame rengę šiaurietiško vaikščiojimo pamokas, tai nėra kur kojos padėti. Šunis išveda ir šioje pievoje atlikti gamtinius reikalus, šneku tiesiai šviesiai. Tai kaip mums vaikščioti?“- klausė S. Vasaitienė.

Apžiūrėjo ir seniūnas

Į įvykio vietą iš kitoje gatvės pusėje esančios seniūnijos atskubėjo ir Šakių seniūnas Alfonsas Jakas, kuris aptarė jaunosios kartos auklėjimo klausimus. „Gi ne vieną kartą aiškinau, kad, jeigu nori, pastatau lentą, parodau, kurioje vietoje, ir duodu: paišykit, darykit, ir laužymui galiu sudaryti sąlygas. Aš juosiuos kalbinu, žinokit. Kur matau didesnis jaunuomenės būrys, prieinu, sakau žiūrėkimės, kad būtų tvarka, tačiau jie sako: „Tarp mūsų tokių nėra“. Aš tikiu, gal būt. Manau, kad pagrindinė priežastis dėl ko tai vyksta, tai blogas auklėjimas šeimoje“,- tikino A. Jakas, kuris pasisako už tai, kad Šakiuose būtų įvesta komendanto valanda ir nuo 22 val. jaunimas nevaikščiotų gatvėse. „Iki dešimt ir gana. Turi būti tvarka. Vis dėlto suaugę su žilais plaukais ir barzdom, atėję šitokių dalykų nedarė“,- teigė A. Jakas.

Jaudina išmatos?

Beje, toks elgesys su išmatomis, šlapimu gali liudyti ne vien chuliganizmą, tačiau ir tam tikrą nuokrypį nuo visuotinai priimtinos lytinės normos. Yra nedidelė grupė žmonių, kurie jaučia liguistą potraukį tuštintis, žavisi patirdami tikrą kontaktą su fekalijomis, galvodami ir kalbėdami apie jas, tuo pačiu jaučia lytinį susijaudinimą ir malonumą. Toks nukrypimas ir liguistas potraukis išmatoms vadinamas koprofilija. Tai retas nukrypimas, tačiau internetiniuose intymių skelbimų portaluose galima rasti partnerių ieškančių koprofilų.

Koks psichiatro požiūris į polinkį teplioti savo išmatomis? Psichiatras Audrius Starkauskas teigia, kad psichiatrijos mokslo teorijoje žmogus pereina kelias vystymosi fazes – viena jų analinė fazė, kurią išgyvename kūdikystėje, kuomet yra padidėjęs susidomėjimas savo išange ir išmatomis: „Tai pirmasis žmogaus produktas, kurį jis „pagamina“. Pasitaiko, kad kartais žmogus šioje fazėje užstringa. Tokie „suaugę kūdikiai“ savo „produktą“ laiko svarbiu, juo gali išreikšti ir savo agresiją.“

Kaip tokiems žmonėms padėti? A. Starkauskas teigia, kad šių problemų šaknys glūdi vaikystėje, todėl reikėtų kreiptis į psichoanalitiką, kad jis padėtų atrasti raktą į jų sprendimą. Psichiatras pripažįsta, kad dažnai šį sutrikimą turintys žmonės gali būti nebrandūs, kad suvoktų, jog jiems reikia pagalbos.

„Neatmestina, kad toks elgesys yra mėgdžiojimo fenomenas, kuris ypač paplitęs paauglių tarpe“,- teigė A. Starkauskas.

Tarp kitko, šiandien, lapkričio 19 dieną, yra minima Tualetų diena.

Šiuo adresu iškvietimų daug

Šakių policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis teigė, kad įvykių, kurie būtų susiję su šiuo adresu, nuo metų pradžios yra tikrai nemažai – apie 20. Ne vienąkart gauti žmonių skundai dėl grupės jaunuolių, kurie vienaip ar kitaip trikdo aplinkinių ramybę. Iškvietimų būta įvairių, yra tekę įsikišti ir medikams.

Akivaizdu, kad pastate, kuriame įsikūrusi visuomeninė organizacija, medicinos įstaigos – ambulatorija ir stomatologų kabinetai – tokie chuliganizmai yra netoleruotini. Ar policija gali padėti išspręsti šį įvykį? Prevencijos poskyrio vadovas Vidmantas Skeirys teigė, kad policija gali padėti išspręsti visus įvykius. „Šiuo metu vykdomas tyrimas, labai norėčiau paprašyti ir pačių gyventojų, kad jie, pamatę, kad vykdomas pažeidimas, visada informuotų policiją. Šis daugiabutis yra iš visų pusių praeinamas: visada bus taip, kad kažkas kažką matė, kažkas kažką girdėjo. Kiek yra buvę skambučių iki šiol – visada sureaguodavome ir pažeidėjai buvo nubausti. Manau, kad taip bus ir šiuo atveju. Šito namo gyventojams aš siūlyčiau inicijuoti „Saugios kaimynystės“ grupę“,- kalbėjo V. Skeirys, kuris teigė, jog šis namas ne vienintelis „karštas“ taškas Šakiuose, nemažai neramumų vyksta ir ties Bažnyčios gatvėje esančiu bendrabučiu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.