Diskutavo socialiniai darbuotojai

Šakių rajono savivaldybėje vykusiame socialinių darbuotojų susirinkime rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė pristatė socialinę situaciją rajone.
 
Nuo šių metų sausio mėnesio savivaldybė, skirianti socialines pašalpas rajono gyventojams, vykdo savarankiškąją funkciją, finansuojamą iš savivaldybės biudžeto lėšų. Jau ruošiamasi pavasarinei „Maisto banko“ akcijai, o kovo mėnesį įvyko socialinių darbuotojų mokymai.

Sugriežtinus Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems rajono gyventojams teikimo tvarką, seniūnijose buvo sudaryti teritoriniu principu veikiantys visuomeniniai organai – Paramos teikimo komisijos. Kai kuriose seniūnijose, pavyzdžiui, Lekėčių, Kidulių, tikrinti pareiškėjų buities ir gyvenimo sąlygų vyksta visi komisijos nariai. Socialinės paramos skyriaus duomenimis, per 2014 m. kovo mėnesį iš viso surašyta 150 buities tyrimo aktų. Surašius buities ir gyvenimo sąlygų patikrinimo aktus, 13 pareiškėjų piniginė socialinė parama neskirta. Lyginant  kovo ir vasario mėnesius, kovą socialinėms pašalpoms išmokėtų lėšų suma sumažėjo 14 procentų.

 Pasitarimo metu buvo diskutuojama dėl asmenų pasitelkimo atlikti visuomenei naudingus darbus. Jei be svarbių priežasčių vienas iš bendrai gyvenančių asmenų atsisako atlikti visuomenei naudingus darbus, socialinė pašalpa skiriama tik vaikams. Jei žmogus gyvena vienas, socialinė parama jam nutraukiama, kol bus atlikti darbai,- tik tuomet bus skiriama piniginė socialinė parama. Pasak socialinių darbuotojų, pasitaikė atvejų, kai paramos gavėjai atsisakė socialinių pašalpų būtent dėl  visuomenei naudingų darbų atlikimo.

Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Pilypaitytė informavo, kad dėl Lietuvos Respublikos antrojo laipsnio valstybinės pensijos pateikti 258 prašymai. Kiekvieną pareiškėją ir jos pagimdytus bei iki 8 metų užaugintus vaikus, pagal valstybinių pensijų skyrimo ir mokėjimo nuostatus, privaloma patikrinti  Informatikos ir ryšių departamento prie Vidaus reikalų ministerijos įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registre. Visos Lietuvos savivaldybės teikia užklausas, todėl atsakymų tenka laukti ilgai. Socialinės paramos skyriuje tokių prašymų yra 133. Valstybinių pensijų skyrimo komisijai prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos jau išsiųsti 125 prašymai, jie apsvarstyti ir laukiama atsakymų iš komisijos.

Susirinkime buvo diskutuojama dėl gaunamų prašymų elektroninėje erdvėje. Kyla problemų, nes šie prašymai nepasiekia seniūnijose dirbančių socialinių darbuotojų. Darbuotojos kėlė klausimą dėl elektroninių biuletenių, kadangi jie yra nematomi „Sodros“ duomenų bazėje.  Nuo  kovo 1 d. rajono gyventojams dėl vienkartinės išmokos gimus vaikui ir vienkartinės išmokos nėščiai moteriai reikia kreiptis į seniūniją pagal gyvenamąją vietą. Paskirtos išmokos per 10 darbo dienų pervedamos į išmokų gavėjų asmenines sąskaitas banke.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.