Nori keisti mokestį už šiukšles

zvaliauskasSima KAZARIAN
 
Biurokratai nerimsta: nori įdiegti naują mokėjimo už atliekų tvarkymą metodiką. Jau duotas nurodymas savivaldybių tarybose apsvarstyti dvigubą mokėjimo sistemą. Tačiau ką galima svarstyti, jei metodika savivaldybėms nepateikta ir net nesukurta?
 
Nuotr. „Buvo pristatyta, atseit, dokumentacija, kad jie vykdo projektavimą. Mes patikrinome – tai yra klastotė“,- apie atliekų perdirbimo gamyklos statybų eigą pasakojo A. Žvaliauskas.
 
„Dviguba metodika besiremiantis mokestis apskaičiuojamas taip: būtų pastovioji dalis ir kintama. Suprantat, kur šuo pakastas?- mįslingai šypsojosi Marijampolės regioninės plėtros tarybos pirmininkas Algis Žvaliauskas.

Mūsų dabartinė mokėjimo sistema yra ir nuo asmens, ir nuo ploto. Nėra nei vieno skundo teismui mūsų apskrityje dėl blogo jos taikymo. Alytuje jų apie 700. Šiandien mes susirenkame pakankamai pinigų, kad normaliai funkcionuotume – kaip ir nustatyta Europos Sąjungos – 95 proc“.

„Kai sistema veikia gerai, kas čia per noras kažką draskyti“,- piktinosi meras Juozas Bertašius. Jam pritarė ir A. Žvaliauskas, teigdamas, jog „nėra reikalo čia mums prieš rinkimus pasidaryti jovalo“.

Naujoji metodika įsigaliotų nuo 2015 metų rugpjūčio, tačiau panašu, jog vartotojai taip greitai pasikeitimų nesulauks, nes reikalavimas turi būti įgyvendintas per dvejus metus nuo įsigaliojimo, bet dar nėra pačios metodikos, todėl nėra ką ir svarstyti. Tarybos nariai svarstė, jog norint skaičiuoti pagal naują metodiką, reikėtų nustatyti pastoviąją dalį, identifikuoti visus konteinerius, be to, turi nelikti bendro naudojimo konteinerių.

Stringa gamyklos statybos

Tuo pačiu buvo aptartos ir naujosios atliekų perdirbimo gamyklos statybos. Naujoji gamykla Marijampolėje turėtų būti baigta 2015 metų gegužę, tačiau, kaip ir daugelį europinių projektų, taip ir šį, lydi nesusipratimai su rangovais. Jau penktame iš eilės posėdyje rangovų atstovų nebuvo. „Yra kažkokie du žmonės, kurie atvažiuoja, bet jie neįvardija, kas yra per vieni. Inžinierius prašė, kad rangovas pristatytų sutartis su subrangovais. Iki šiol tų sutarčių nėra ir jos nepristatytos. Dar gražiau – kovo 15 dieną turėjo prasidėti tos įmonės statyba, tačiau iki šiol nėra net projektavimo užduoties. Projektas nuo grafiko atsilieka trimis mėnesiais: jei statybos planuotos kovo mėnesį, dabar jie įtikinėja, kad būtinai pradės birželio mėnesį. Nėra mokėjimo grafiko“,- vardijo A. Žvaliauskas.

„Buvo pristatyta, atseit, dokumentacija, kad jie vykdo projektavimą. Mes patikrinome – tai yra klastotė, nėra autentiškų parašų, tai yra iš kitos topo nuotraukos nušviesti dokumentai susegti į segtuvą. Be to, buvo pasakyta, kad mes turime projekto gaisrinę, elektrinę dalis, vandentiekį, kanalizaciją. Tai man įdomu, kaip galima turėti, jei nėra paties projekto? Jūs įsivaizduojate, kas čia dedasi? Inžinierius norėtų sušaukti regioninės plėtros tarybos posėdį ir išaiškinti, kas čia dedasi ir kokia situacija. Prisišaukti nieko neina, niekas nieko nematė ir nežino“,- teigė A. Žvaliauskas.

„Kai mes pernai kalbėjome tuo klausimu, visų buvo labai gera nuotaika, visi išsiskirstėm, aš tada kai ką sakiau, negalvokite, kad aš buvau labai linksmas tą vakarą, bet mano pasakytos žinutės, jau pildosi. O mano paskutinė žinutė manau bus tokia: pinigų jau nėra“,- replikavo meras J. Bertašius.

Kiek žinoma, kol kas piniginis avansas yra užrakintas sąskaitoje „Šiaulių banke“, finansavimo niekas neskirs, kol šitie klausimai neišsispręs.

Buvo suabejota ir gamyklos perspektyvomis, manoma, kad ji niekada neperdirbinės 65 tūkst. tonų atliekų, nes rūšiavimas jų kiekį sumažina 45 proc.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.