Vakcina nuo Covid-19 tarpušvenčiu pasiekė ir Šakius

vakcina sakiuose
Šakių ligoninėje pirmoji nuo Covid-19 buvo paskiepyta anestezistė Nijolė Stadalninkienė. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Gruodžio 27-ąją tik gauta vakcina nuo Covid-19 paskiepyti pirmieji šalies medikai, o jau gruodžio 29-ąją 65 „Pfizer“ vakcinos pristatytos ir į Šakių ligoninę. Greitosios pagalbos automobiliu atvežtą krovinį atlydi buvusi ligoninės darbuotoja, dabar Kauno klinikų Anesteziologijos klinikos slaugos vadovė, anesteziologė ir intensyvios terapijos slaugytoja Daiva Didvalė, kurią pasitinka Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis ir Konsultacijų skyriaus vyriausioji slaugos administratorė Laimutė Singaitienė. Iškart ruošiamasi vakcinavimui. Jaudulio neslepia nei pirmieji besiskiepijantys, nei kolegas skiepijanti bendrosios praktikos slaugytoja Lina Navickienė.

Antradienio rytas, 10 valanda, iš prie ligoninės privažiavusio automobilio iškeliamas krovinys, jis nunešamas į buvusio akušerinio skyriaus patalpas, kur viename iš kabinetų ir suplanuotas skiepijamas. Komanda pasiruošusi – viename kabinete prie stalo pildomi reikiami dokumentai, matuojama temperatūra, dezinfekuojamos rankos, kitame vakcinuojama. Šiam darbui besiruošianti slaugytoja L. Navickienė sako, jog labai jaudinasi, tačiau jaudulio neslepia ir pirmieji besiskiepijantys. Kauno klinikų atstovė D. Didvalė dar duoda keletą patarimų ir prasideda darbas. Iš vieno buteliuko į atskirus švirkštus sutraukiamos penkios dozės. Pirmas skiepas pagal laiką numatytas 10.15 val., kiekvienas paskiepytas gauna specialią pažymą.

„Labai jaudinuosi, nes pirma. Nežinojau, kad būsiu pirma, bet man ir gyvenime taip, kad vis bėgu, vis anksčiau ir anksčiau, ir čia pakliuvau“, – sako pirmąjį skiepą Šakiuose nuo Covid-19 gavusi operacinės anestezistė Nijolė Stadalninkienė, pripažinusi, kad būta nedidelės dvejonės, ar verta skiepytis, bet ji greitai išsisklaidė.

„Puikiai jaučiuosi, dvejonių nebuvo, laukėm. Rodos, visi turėtų suprasti, kad reikia skiepytis“, – sako Vanda Jakštienė, taip pat operacinės darbuotoja.

Kauno klinikų, kurios ir organizuoja šio regiono skiepų pristatymą, atstovė D. Didvalė pasidžiaugia, kad pirmose besiskiepijančių gretose – slaugytojos, tačiau netrukus ateina ir paties vyriausiojo gydytojo Algirdo Klimaičio eilė.

„Pagal tvarką – ne pirmas, bet su Chirurgijos skyrium patenku. Prioritetinės grupės – tai Priėmimo-skubios pagalbos skyrius, Chirurgijos skyrius su operacine, reanimacija. Šios grupės pirmenybinės“, – prioritetus, kam skirtos pirmosios vakcinos, vardija ligoninės vadovas ir priduria, kad antrasis vakcinavimas turėtų būti atliekamas po 21 dienos.

Į klausimą, ar bus skiepijami Covid-19 jau persirgę darbuotojai, A. Klimaitis sako, jog bus žiūrima, koks persirgusių imuniteto lygis.

„Turim galimybę ištirti, nes vienas gydytojas sirgo, tai visai nelikę imuniteto, kitų triskart viršija normos ribas, tad toks darbuotojas galėtų būti plazmos donoras“, – sako vyriausiasis gydytojas ir daro prielaidą, kad kurie sunkiau sirgo, tų ir imunitetas susiformavo stipresnis, o lengvesne forma persirgusių organizme, deja, antikūnių gerokai mažiau.

Smalsauju, ar daug darbuotojų nesutiko ar atsisakė skiepytis, tačiau A. Klimaitis paaiškina, kad klausimas buvo formuluojamas, kas sutinka ir nori skiepytis, nes priklauso prie pirmenybinių grupių, o ne kas nenori.

Ligoninėje, kurioje 270 darbuotojų, 65 vakcinos nėra lašas jūroje?

„Ne visai, nes kalbame apie tą personalą, kuris pirmiausiai susiduria su pacientais. Juk dirba ir statistikai, buhalteriai, turim ūkio dalį, virėjas, kurie dirba aptarnaujantį darbą“, – sako medikas.

Skiepą gavęs A. Klimaitis, paklaustas, ar dabar psichologiškai jausis ramiau, sako: „Man ramu iki šiol, bus ramu ir toliau. Žinau, kad yra mokslas, žinau, kad nereikia blaškytis, ir žinau, kad pasaulis tobulėja ir reikia priimti tai, kas yra pasaulyje moksliškai pagrįsta, o ne žiūrėti į įkrautus bambalius ir klausyti netikrų pranašų.“

Net ir galima organizmo reakcija į skiepą, anot A. Klimaičio, nėra pretekstas atsisakyti skiepo, nes komplikacijų būna ir skiepijantis nuo kitų ligų, gana agresyviu skiepu medikas laiko skiepą nuo pasiutligės, tačiau būtent skiepas gali apsaugoti gyvybę, jei norime išvengti ligos, jos komplikacijų.

Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro darbuotojos dirba mobiliajame patikros punkte, tačiau kada vakcina galėtų pasiekti šią įstaigą, neaišku.

„Neturime jokios informacijos, lauksime savo eilės“, – sako laikinoji įstaigos vadovė Ligita Armonavičienė.

Šakių greitosios medicinos pagalbos stotis irgi nežino, kada įstaiga galėtų sulaukti vakcinos.

„Kai važiuoti – tai greitoji pirmose gretose, kai ką gauti – paskutinėse“, – teigė įstaigos vadovas Rimgaudas Lebedžinskas ir pridūrė, kad iš 25 darbuotojų Covid 19 persirgo 16.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.