Gydytoja ragina neatidėlioti profilaktinio sveikatos patikrinimo

statkuviene sveikatos patikrinimas
Vaikų ligų gydytoja Jolita Statkuvienė perspėja, jog dėl nuotolinio mokymosi pablogėjo ne tik vaikų regėjimas, atsirado laikysenos sutrikimų bei antsvorio problemų. (R. Majauskaitės nuotr.)


Raminta MAJAUSKAITĖ

Artėjant naujiems mokslo metams moksleiviams privaloma atlikti profilaktinį sveikatos patikrinimą, kurio rezultatai elektroninėje sveikatos sistemoje kasmet atnaujinami ir pateikiami ugdymo įstaigoms. Mokinio sveikatos pažymėjime nurodomi sveikatos patikrinimo duomenys, gydytojo išvados bei rekomendacijos. Tačiau nemažai mokyklinio ar ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų laukia paskutinių vasaros akimirkų ar pas šeimos gydytoją apsilanko tik rugsėjo pradžioje.
 
Didžiausia klaida, kurią daro tėvai ar globėjai – į savo vaikų sveikatos patikrinimą žvelgia pro pirštus. Jau be to, kad šią pareigą atideda paskutinėms dienoms, dažnai nepageidauja atlikti visų siūlomų tyrimų, nepasidomi, ar visos pažymos skiltys yra užpildytos, arba nekreipia didelio dėmesio į gydytojų pateiktas rekomendacijas.

Tėvai, turintys mokyklinio ar ikimokyklinio amžiaus vaikų, kasmet turi apsilankyti pas šeimos gydytoją, kuris patikrina vaiko sveikatą ir išrašo Mokinio sveikatos pažymėjimą, galiojantį metus, tad juo pasirūpinti derėtų iš anksto, nes ugdymo įstaigas jis turi pasiekti iki rugsėjo vidurio.

Kaip teigia Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vaikų ligų gydytoja Jolita Statkuvienė, didesnį mokinių antplūdį galima buvo pastebėti rugpjūčio pirmomis dienomis.

Apsilankymo pas šeimos gydytoją metu yra vertinamas vaiko ūgis, svoris, pamatuojamas kraujo spaudimas, įvertinamas regėjimas ir klausa, kraujotakos, kvėpavimo, virškinimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų būklės. Jei šeimos gydytojas randa pakitimų, tuomet vaikas yra siunčiamas pas gydytoją specialistą, kuris atlieka apžiūrą pagal savo kompetenciją bei esant būtinybei skiria reikiamus tyrimus.

„Šiais pandemijos metais, kada moksleiviai mokėsi nuotoliniu būdu, ypač pablogėjo daugelio vaikų regėjimas, nusilpo jų akys. Taip pat dažnai pastebime ir laikysenos sutrikimų, kurie anksčiau pasireikšdavo ne taip dažnai. Dar viena paūmėjusi problema – antsvoris. Vaikai dėl judrumo trūkumo ir neaktyvaus gyvenimo būdo priaugo daug svorio, kuris kenkia jų sveikatai“, – pastebi gydytoja J. Statkuvienė.

Derėtų atkreipti dėmesį ir į tai, jog daugėja vaikų, kurių dantų būklė nėra patenkinama, todėl profilaktinis patikrinimas – gera proga pasirūpinti vaiko dantimis bei apsilankyti pas gydytoją odontologą. Gydytojas odontologas įvertina vaiko dantų ir žandikaulio būklę, jei reikia, skiria gydymą.

Pasak gydytojos J. Statkuvienės, jeigu dabar nesusimąstysime, negrįšime į normalų gyvenimo ritmą, į mokyklas, ateityje turėsime dar daugiau rimtų sveikatos problemų.

Vaikų ligų gydytoja sako, kad kalbant apie skiepus nuo Covid-19 viruso įžvelgianti daugiau pliusų nei minusų, nes tikimybė susirgti sunkesne ligos forma yra žymiai mažesnė, kada esi pasiskiepijęs. Gydytoja, dirbanti ir kitose klinikose, savo akimis yra mačiusi sunkių šios ligos atvejų net ir jaunimo amžiaus grupėje, tad ragina nepamiršti savo sveikatos ir priimti atsakingus sprendimus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.