Šakiuose viešėjęs ministras atsargiai vertina rajono pasirinkimą ir pasigenda kritiškesnio požiūrio

dulkys sakiu ligonineje
Po susitikimo su rajono valdžios atstovais sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys apžiūrėjo keletą ligoninės skyrių, domėjosi ateities planais ir nors bendrą infrastruktūrą įvardijo per viduriuką šalies mastu, bet naujasis ligoninės vadovas Ignas Sadauskas (dešinėje) jam paliko motyvuoto vadovo įspūdį. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Penktadienį Šakiuose viešėjo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Pirmiausiai jis susitiko su savivaldybės administracijos vadovais, vėliau lankėsi Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centre (PASPC), kur pasiskiepijo nuo gripo bei COVID-19, o vizitą užbaigė apžiūrėjęs Šakių ligoninę bei susitikęs su medikų bendruomene.

Šakiuose svečiavęsis ministras pripažino, kad čia lankosi pirmą kartą, tačiau iki viešnagės žinojo karilioną, kurį aplankė, įspūdį paliko ir Mergaitės skulptūra, apie kurią taip pat buvo girdėjęs, žinojo, kad ji buvo nuversta, tad norėjo apžiūrėti. Visgi susitikimo esmė ne turistų traukos objektai, o sveikatos sistema, apie kurią ir buvo kalbama mero darbo kabinete.

Pokalbio su meru Raimondu Januševičiumi, vicemeru Dariumi Jakavičiumi ir ligoninės vadovu Ignu Sadausku metu ministras A. Dulkys teiravosi, tai kokia gi pačios savivaldybės pozicija dėl rajono sveikatos tinklo, mat, kaip žinia, savivaldybės taryba nutarė kurti sveikatos centrą funkcinio bendradarbiavimo būdu, kai įstaigos bendradarbiauja sutarčių pagrindu, nors ministerija mūsų rajone labiau matė struktūrinę pertvarką, kai vykdoma restruktūrizacija, ligoninė susijungia su poliklinika, o paslaugos teikiamos viename juridiniame vienete.

„Nebus, kad po penkerių metų vis tiek darysit struktūrinį?“ – retorinį klausimą kėlė ministras, o vicemeras D. Jakavičius reaguodamas į tai purtė galvą.

„Dar iki pandemijos 50 proc. jūsų pacientų paliko vietines sveikatos priežiūros įstaigas ir per 30 proc. vyksta net gydytojo konsultacijų kitur“, – teigė A. Dulkys ir tikino, kad matymas ir siūlymai paimti ne iš oro, o stebint ilgalaikes tendencijas ir mažėjantį paslaugų mastą, kuris, anot ministro, yra žemesnis nei šalies vidurkis. Tad jis tikino, kad tokiais atvejais situacija turėtų būti vertinama kritiškiau, ir buvo atviras: „Turit turėti savo planą, kaip ruošiatės išlaikyti tuos skyrius, nes valstybės biudžete niekas neplanuoja, iš investicijų paketo irgi esame susiderinę, ką stipriname.“ Tad jeigu, kaip mūsų atveju, nuspręsta vystyti stacionarą, papildomų investicijų sulaukta nebus.

„Aš paskirstysiu toms savivaldybėms, kurioms reikia ir kurios nori“, – atviravo ministras, mat papildomos lėšos numatytos tik struktūrinę pertvarką (restruktūrizaciją) pasirinkusioms savivaldybėms.

Visgi rajono vadovai atkreipė dėmesį, kad pasikeitusi tiek rajono valdžia, tiek Šakių ligoninės vadovas, turintis nemažai planų, o jie juo tiki. Nenori jie mažinti ir ligoninės paslaugų spektro.

„Norėčiau pasidžiaugti jumis ir nurodyti kaip pavyzdį, tik duokit pagrindo <...>. Gal tikrai po pusmečio čia važiuos visi operuotis, – sakė ministras ir patikino: kad ir kokie sprendimai rajone priimti, ministerija vis tiek bus bendražygė, ir pridūrė: – Duok, Dieve, kad pasitvirtintų jūsų versija, aš statau už savo, bet jūs esat geriau įsigilinę į savo situaciją ir viskas jūsų, savivaldybės, rankose.“

D. Jakavičius su R. Januševičiumi ministrui aiškino matantys ligoninės stiprinimą per bendradarbiavimą su Jurbarku – galėtų susijungti traumatologija ir chirurgija. Taip pat keltas klausimas, kodėl, pavyzdžiui, apendicito operacijai pacientas negalėtų būti vežamas į Jurbarką, o ne į Kauną, tačiau taip veikia greitosios algoritmai ir ministras pripažino, kad šiais klausimais jam reikia labiau pasigilinti į situaciją.

Susitikimo metu kalbėta ir apie pacientų susigrąžinimo politiką, ministras linkėjo, kad bent dalis kitur paslaugų išvažiuojančių pacientų grįžtų, taip pat svarstė, kad reikėtų didinti sveikatos draudimo įmokas, kurios dvigubai mažesnės nei Europos vidurkis.

Po pietų ministras apsilankė Šakių PASPC, kur pasiskiepijo nuo gripo bei COVID-19. Paklaustas, kodėl skiepytis pasirinko Šakius, jis teigė, kad nori parodyti, jog tai galima daryti visur, o dar ir vizitas taip sutapo.

„Pavyzdžiui, kai prasidėjo pirmieji COVID-19 skiepai, tai važiavau į Naująją Vilnią, kur skiepijosi mažiau žmonių, paskui į Kauną, kur veikė didžiausias centras, bet norisi parodyti, kad tai galima daryti bet kur ir visur yra puikių medikų“, – teigė A. Dulkys ir pridūrė, kad nuo gripo skiepijasi kiekvieną sezoną, o Šakiuose gautas skiepas nuo COVID-19 yra ketvirtas.

Ministras PASPC aplankė keletą šeimos gydytojų, domėjosi, su kokiomis problemomis jiems tenka susidurti. Pavyzdžiui, šeimos gydytoja Reda Naujokaitienė atkreipė dėmesį, kad pacientams ypač nepriimtinas kompensuojamųjų vaistų kainyno kaitaliojimas, nes pacientai pripranta prie vaisto pavadinimo, bet ne prie veikliosios medžiagos ir jiems labai sunku suprasti, kodėl tam tikrą laiką rašomas vieno pavadinimo vaistas, o po kurio laiko – jau kitas.

„Gal komunikacijos šiuo klausimu trūksta...“ – svarstė gydytoja, su kuria sutiko ir ministras.

Be to, išsakytas pastebėjimas, kad šeimos gydytojai norėtų labiau ir glaudžiau bendradarbiauti su antriniame lygyje dirbančiais medikais, nes šiuo metu susiklausymo ir bendradarbiavimo trūksta. Tad tai girdėdamas sukluso ir meras, svarstė, kas gi tam trukdo, kai įstaigos kone viename kieme.

Ministras apžiūrėjo keletą ligoninės skyrių, susitiko su medikų bendruomene, tačiau gydytojai buvo gana tylūs ir galimybe pasidalinti įžvalgomis ar užduoti klausimus nelabai pasinaudojo. A. Dulkys teigė, kad pagal matytą vaizdą gydymo infrastruktūrą vertina per vidurį šalies mastu, tad pasitempti Šakiams tikrai yra kur. Vienas iš pastebėjimų, kad jeigu dabartinis ligoninės vadovas I. Sadauskas telemediciną (kompiuterinių ir telekomunikacinių technologijų naudojimas medicinos informacijos apsikeitimui) mato kaip galimybę ir šiuo klausimu jau daro žingsnius, tai ministras kėlė retorinį klausimą ir apgailestavo, kodėl ligoninė tuo nepasinaudojo anksčiau, kai telemedicinai net buvo numatytas finansavimas. Į klausimą, tai kiek regione matysime lėšų ir investicijų, ministras atsakė lakoniškai: „Tiek, kiek parengsite projektų.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.