Vaikų alergologė: „Tu dirbi detektyvu“

Vaikų ligų gydytoja Šakių ligoninėje dirbanti Ineta Dulinskienė yra ir alergologė, tad nuo gruodžio 6-osios teiks ir alergologo konsultacijas. Anot medikės, jai labiausiai patinka matyti savo darbo rezultatą – gerėjančią sergančiojo būklę. D. Pavalkio nuotr.

Vaikų ligų gydytoja Šakių ligoninėje daugiau nei du mėnesius dirbanti Ineta Dulinskienė nuo gruodžio 6-osios Konsultacijų skyriuje dirbs ir kaip vaikų alergologė, tad su gydytoja kalbamės ne tik apie odos ligas, jos kelią į Šakius, bet ir apie tai, ką ji gali ir nori patarti tėvams.

Šiuo metu I. Dulinskienė Šakiuose dirba vieną dieną per savaitę ir džiaugiasi čia sugrįžusi, mat galimybę padirbėti Šakių ligoninėje ji turėjo praėjusių metų vasarą, tačiau, pasikeitus šeimyninėms aplinkybėms, moteris su šeima bandė įsitvirtinti kitur, bet gyvenimas ją vėl sugrąžino į Šakius – vaikų ligų gydytoja dirba nuo rugsėjo, o netrukus konsultuos ir kaip vaikų alergologė, tad šakiečiams pagalbos nereikės ieškoti kituose miestuose. Tiesa, gydytoja gyvena Kaune, tačiau patikina, kad pati yra kilusi iš Marijampolės, o Šakiuose turi giminaičių, tad mūsų kraštas jai nėra svetimas, o ir apskritai visada norėjo dirbti kažkur aplink Kauną, bet ne Kaune, tad, rodos, atrado aukso viduriuką. Gydytoja atvirauja, kad Šakių ligoninėje jai išties patinka, jeigu bus poreikis, yra planų pacientus konsultuoti daugiau nei vieną kartą per savaitę.

Ji informuoja, kad, nustatant alergijas, Šakiuose bus atliekami odos dūrio mėginiai, daromi tyrimai iš kraujo, nosies sekreto citologinis tyrimas, o ateityje yra planų atlikti ir odos lopo tyrimą.

„Aš labai džiaugiuos, kad čia grįžau, man labai patinka tai, ką aš darau. Nes kai dirbi su vaiku, tu dirbi su visa šeima, dažnai užsiimi edukacija, aiškini, kaip vartoti vaistus, stebi, kaip keičiasi vaiko būklė, ir kai matai darbo rezultatą, ta dalis man labiausiai patinka“, – tikina I. Dulinskienė, su kuria bendraujant iškart supranti, kad tai ne tušti žodžiai, kad gydytoja išties yra savo rogėse.

Džiaugiasi ji paklausiusi rezidentūros vadovės pasiūlymo rinktis alergologiją ir priduria, kad šis darbas yra it detektyvo, tačiau gydytojai tai ypač patinka, ji su užsidegimu pasakoja apie tai, kad, kilus įtarimams ar klausimams, visada geriau pasikonsultuoti su specialistu, mat su klaidomis, uždelstomis problemomis darbo kasdienybėje irgi tenka susidurti. Pavyzdžiui, kad ir netinkamai naudojamais hormoniniais tepalais, netaisyklingai į nosį purškiamais vaistais bei su tuo susijusiais padariniais.

„Visada geriau atvykti konsultacijai, neužsiimti savigyda, nes tikrai būna, kad net veidui tepami stiprūs hormoniniai tepalai, nes štai padėjo draugų vaikui ir panašiai, bet yra kūno vietų, kur tokie tepalai apskritai nerekomenduojami“, – sako gydytoja, kuri darbo praktikos alergologijos srityje turi, nuolat gilinasi į naujoves, o savo žiniomis dalijasi su aplinkiniais ir ateityje net turi siekį išleisti knygą!

„Mane labai motyvavo draugė, kuri pasakė, kad jeigu tai, ką tu žinai, nesidalini su kitais, tu darai žalą, nes tavo žinojimas gali padėti“, – sako I. Dulinskienė, kuri neseniai savo patarimais pradėjo dalintis ir socialiniame tinkle „Instagram“.

Kalbėdama apie odos problemas gydytoja tikina, kad bėrimas dar nebūtinai reiškia alergiją ar atopinį dermatitą, kuris yra lėtinė uždegiminė liga ir kuris dažnai susijęs ir su maisto ar aplinkos alergenais. Tokiais atvejais reikia pašalinti alergenus.

„Bet gali būti tiesiog blogas odos barjerinis sluoksnis, tai yra iš savęs oda sausa, šiurkšti, tada užtektų emolientais gerai sudrėkinti odą, atkurti barjerinį sluoksnį ir bėrimai nyksta. Kaip sakau, oda kaip plytų siena, tad jeigu ta siena kiaura kaip rėtis, tai viskas iš aplinkos, visi kontaktiniai dirgikliai, įkvepiami alergenai lenda gilyn ir didina odoje uždegimą, jeigu ir nėra tikrosios alergijos“, – aiškina gydytoja ir priduria, kad apskritai alergijos atsiradimą lemia daugybė priežasčių, pavyzdžiui, kad ir gyvenimas užterštoje, itin urbanizuotoje vietoje, vandens kietumas, įvairios su maistu naudojamos kvapiosios, stabilizuojančios ir kitos medžiagos, jau nekalbant apie tai, kad didesnis polinkis į alergiją yra tose šeimose, kur kažkas jau turi tokių sveikatos problemų.

„Taip, tai darbas su visa šeima. Kai neturime tikrosios alergijos, ieškai, atrinkinėji, kas yra, kas tinka. Net ir priemonės kartais tinka iš pirmo karto, kartais iš ketvirto ar penkto. Čia nėra vienos stebuklingos piliulės“, – tikina pašnekovė.

Visgi sutinka, kad dažnai alergijas, atopinį dermatitą lydi ir astma ar alerginis rinitas, tad svarbu išmokti, kaip su tuo gyventi, kad tai kuo mažiau blogintų gyvenimo kokybę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.