Pasenę vaistai ne į šiukšlių dėžę, o į vaistinę

vaistai3Sandra JUŠKAITĖ

Kiekvienuose namuose yra vieta, kur sudėti įvairūs vaistai, tarp kurių tikrai yra jau pasibaigusio galiojimo. Dažnas juos tiesiog palieka toliau gulėti stalčiuje, o kitas, pamatęs,  kad pasibaigė galiojimas, išmeta į šiukšliadėžę ar į klozetą. Bet ar visi žino ir ar visi yra informuoti, jog nebegaliojančius vaistus galima nemokamai grąžinti į vaistinę?

Teiravomės Šakiuose dirbančių farmacininkių, ar vaistinėse yra priimami nebegaliojantys vaistai? Iš visų sulaukėme teigiamo atsakymo, tačiau nedaug žmonių atneša pasenusius vaistus. Galbūt nėra pakankamai informacijos apie tai, kad visose vaistinėse priimami pasibaigusio galiojimo vaistiniai preparatai. Tad kur žmonės deda pasenusius medikamentus? Daugelis sakė, kad išmeta į šiukšliadėžę ar sudegina ir tik keli apklaustieji teigė, kad vaistus neša į vaistinę.

Viena farmacininkė pasakojo, kad retai klausiama apie nebegaliojančių vaistų priėmimą. Jos teigimu, žmonėms trūksta informacijos apie tai, kur reikėtų juos dėti. Išmesti vaistus į šiukšliadėžę ar nuleisti į klozetą yra labai pavojinga. Konteineriuose gali raustis benamiai žmonės, kurie gali suvartoti tokius vaistus ir apsinuodyti, o patekę į vandens telkinius vaistai ypač didina užterštumą.
 
Būna žmonių, kurie surenka visus nevartojamus vaistus ir nuneša į vaistinę atiduoti, tačiau įdėmiai nepažiūri, kad tarp jų gali būti ir dar galiojančių vaistų ar vitaminų. „Kartais, atsidariusios maišelį, nustembame pamačiusios, kiek dar yra galiojančių medikamentų, tuomet pasiūlome atnešusiajam pasiimti atgal, o negaliojančius pačios surūšiuojame ir atiduodame naikinimui“, – pasakojo farmacininkė. Moteris sakė, kad vaistinėse nevyksta jokios akcijos, kurios atkreiptų žmonių dėmesį dėl nebegaliojančių vaistų surinkimo vaistinėse. Pasak jos, vienoje šalyje vyko tokia akcija, kurios metu žmonės buvo skatinami iš namų pašalinti nebegaliojančius medikamentus ir atnešti juos į vaistines. Kiekvienam atnešusiajam buvo duodamas atlygis – penki kiaušiniai. „Tokia akcija pritraukė žmonių dėmesį, o kiaušiniai paskatino saugiai atsikratyti nebegaliojančių vaistų“, – šypsodamasi teigė pašnekovė.

Paguoda lieka tai, kad nuo kitų metų sausio 1 dienos senus vaistus priimančioje vaistinėje turės atsirasti aiškiai matoma ir įskaitoma informacija apie galimybę joje nemokamai atiduoti naikintinus vaistinius preparatus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.