Vaiko sveikata: reikia daugiau žinių ir finansavimo

Ar rekomenduotinas vaikų vegetarizmas? Šį ir kitus klausimus apmąstyti verčia besikeičiančios gyvenimo realijos ir mažėjantis gimstamumas.
 
Vaikai sudaro truputį daugiau nei 18 procentų šalies gyventojų. 2014 metai yra paskelbti Vaikų sveikatos metais, todėl įvairių sričių specialistai šiemet ypač dažnai diskutuos aktualiu visuomenei vaikų sveikatos klausimu.

Sveikatos apsaugos ministro įsakymu, sudaryta darbo grupė sprendė ankstyvosios reabilitacijos vaikams teikimo aktualijas, vaikų vegetarizmo, lėtinių ligų valdymo ir kitus aktualius klausimus. Buvo pristatyta Vilniaus universiteto mokslininkų nuomone apie šiuo metu populiarėjantį vaikų vegetarizmą. Akcentuota, kad tėvai turi teisę pasirinkti savo mitybos įpročius, tačiau vaikų mityba turi būti subalansuota, atitikti vaiko amžių. Vaikai iki 18 metų negali gauti tik vienos rūšies maisto, todėl veganiška dieta ar vegetarinis maitinimas jiems nerekomenduojami.

Kalbant apie lėtinių ir kitų ligų gydymą, buvo akcentuojama, kad medicinos sistema turi kur tobulėti tiek kalbant apie gydytojų pasirengimą, tiek apie mokėjimo klausimus. Pagal Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvenciją, valstybė privalo užtikrinti vaiko teisę naudotis tobuliausiomis sveikatos sistemos paslaugomis ir ligų gydymo bei sveikatos atstatymo priemonėmis.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.