Darželiuose – aukštesnės tvoros

vidrieneAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Norint užtikrinti vaikų saugumą darželiuose, imamasi įvairiausių priemonių. Įrengiamos vaizdo stebėjimo kameros, statomos aukštesnės tvoros. Už šias įstaigas atsakingiems asmenims tenka nueiti nemenkus vargo kelius, norint įgyvendinti iškeltus reikalavimus.

Nuotr. Vilma Vidrienė teigė, jog vis dar tikisi pakeitimų, kad nereikėtų nugriauti prieš kelerius metus už 13 tūkst. Lt (3765 Eur) pastatytos tvoros.

Ne žemesnė nei 1,5 m tvora

Marijampolės visuomenės sveikatos centro Šakių skyriaus vedėja Daiva Miknevičienė pasakojo, kad šiuo metu galiojančiose Lietuvos higienos normose nustatyta, jog ikimokyklinio ugdymo įstaigos teritorija turėtų būti aptverta ne žemesne kaip 1,5 m aukščio tvora. Nuo šių metų gegužės 1d. įsigalios nauja Higienos norma, o nuo 2018 m. lapkričio 1 d. bus dar labiau sugriežtinti reikalavimai ir bus tikrinama, ar tų reikalavimų laikomasi.

Taigi, nors iki šiol  buvo reikalaujama darželius aptverti 1,5 m aukščio tvoromis, tačiau, motyvuojant tuo, kad trūksta lėšų, kai kurios ikimokyklinio ugdymo įstaigos buvo aptvertos gyvatvorėmis ar nuo darželio pastatymo laikų užsilikusiomis tvoromis. Kitaip tariant, nebuvo atsižvelgta į reikalavimus.  

Visuomenės sveikatos centro Šakių skyriaus vedėjos pasiteiravus, kurie rajono darželiai neatitinka reikalavimų ir jų teritorijos yra aptvertos žemesnėmis tvoromis, ji į klausimą konkrečiai neatsakė.

„Visos rajone esančios ikimokyklinio ugdymo įstaigos yra aptvertos. Tik kai kurios neatitinka reikalavimų – tvoroms trūksta 20–30 cm iki reikiamo aukščio“, – kalbėjo D.Miknevičienė.

Neatitinka reikalavimų

Gelgaudiškio darželis „Eglutė“ yra viena iš tų ikimokyklinio ugdymo įstaigų, kurios teritoriją juosianti tvora iš dalies neatitinka reikalavimų.

Šeštus metus direktorės pareigas darželyje einanti Vilma Vidrienė informavo, jog iki 2010 m. įstaiga apskritai nebuvo aptverta, nes tvora buvo sulūžusi, nugriuvusi, avarinės būklės, kėlė didelį pavojų vaikų ir darbuotojų sveikatai. 2010m. rajono savivaldybei skyrus 13 tūkst. Lt, buvo renovuota buvusi įstaigos tvora.

Problemų kaip ir nebūtų, tačiau iki 1,5 m tvoros aukščio trūksta 20–30 cm tam tikrose tvoros pusėse. Pasak V. Vidrienės, techniniu požiūriu 1,5 m aukščio tvorą ten, kur buvo palikti senos, žemesnės tvoros kuolai, užtverti nebuvo galima. Žinoma, buvo galima statyti naują, tačiau darželio direktorė teigė, jog buvo taupomos lėšos, todėl renovuota senoji tvora.

Kreipėsi į ministrę

Nugriauti seną tvorą ir statyti naują? V. Vidrienė mano, kad taip elgtis būtų neracionalu ir neekonomiška, juolab kad lėšų tam Gelgaudiškio darželis taip pat neturi.

„Nugriauti naują tvorą, dėl kelių centimetrų trūkumo iki teisės akto reikalaujamo 1,5 m aukščio ir vėl statyti kitą, naują, būtų ne tik neracionalu ir neekonomiška, bet ir neatitiktų sveiko proto logikos. Nugriauti dabartinę naują tvorą, ją likviduoti ir vėl statyti naują prireiktų daug lėšų, kurių įstaiga paprasčiausiai neturi“, – sakė darželio direktorė.

Beje, V. Vidrienė klausimą („Ar galėtų būti numatytas Higienos normos 22 punkto pakeitimo projekto svarstymas, numatantis ikimokyklinio ugdymo įstaigų renovuotų, seniai statytų, bet geros būklės (būtent ne naujai statytų) tvorų aukščio reikalavimus, kurie atsižvelgiant į aplinkybes nebūtų konkrečiai apibrėžti terminu „ne žemesne kaip 1,5 m aukščio“) raštu uždavė ir Sveikatos apsaugos ministrei Rimantei Šalaševičiūtei, kai ši viešėjo Šakiuose. Tačiau konkretus atsakymo darželio direktorė į paklausimą nesulaukė. Visgi V. Vidrienė dar tikisi: jos prašymas bus išgirstas, bus atlikti pakeitimai ir nereikės tverti naujos tvoros.

Kituose rajono darželiuose situacija taip pat įvairi. Štai Šakių mokyklos „Berželis“ direktorė Lina Viliūšienė, Lukšių Vinco Grybo gimnazijos ikimokyklinio skyriaus „Ąžuoliukas“ vedėja Irena Korsakienė teigė, jog jų ugdymo įstaigų teritorijas juosia tinkama – 1,5 m aukščio tvora. Sintautų pagrindinės mokyklos skyriaus darželio „Vyturėlis“ direktorė Rūta Galinskienė teigė, jog jos vadovaujamo darželio tvoros aukštis kai kuriose vietose 1,5 m, o kai kur tvora žemesnė. „Vyturėlį“ juosianti tvora įrengta, kai buvo statomas darželis, – 1982 m. R. Galinskienės teigimu, naujos tvoros tvėrimui darželis paprasčiausiai neturi lėšų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.