Moksleiviai išbandė save tarybos nario kėdėje

moksleiviai taryboje
Gausus būrys moksleivių iš įvairių rajono mokyklų turėjo galimybę išsakyti savo mintis ir priimti sprendimus imituojamame tarybos posėdyje. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį antradienį rajono savivaldybės posėdžių salę užėmė jaunimas. Čia visą dieną vyko renginys „Pažink savivaldybę“, kurio tikslas supažindinti moksleivius su vietos savivaldos funkcionavimu. Jaunimas turėjo unikalią galimybę atostogų metu ne tik pagilinti savo žinias, bet ir priimti sprendimus tarybos posėdžio simuliacijoje.
 
Per atostogas – į savivaldybę

Nors tuo metu mokiniai atostogavo, renginiu „Pažink savivaldybę“ susidomėjo net 27 jaunuoliai iš įvairių rajono mokyklų, panorę vieną dieną praleisti savivaldybėje. Ir ne veltui. Čia jie ne tik praplėtė žinias, bet ir galėjo išbandyti save tarybos nario kėdėje – buvo imituojamas darbas komitetuose ir tarybos posėdyje.

Renginį organizavusi tarybos narė, Šakių atviro jaunimo centro darbuotoja Judita Ambrasienė ir jos pagalbininkės – ilgalaikę savanorystę šioje organizacijoje atliekančios moksleivės Agnė Kereišiūtė ir Goda Endzelytė – džiaugėsi, kad moksleiviai išdrąsėjo ir vis aktyviau įsitraukia į tokius renginius. Visais klausimais organizatorėms gelbėjo savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius, pristatęs moksleiviams savivaldybės struktūrą ir skyrių atsakomybes, tarybos sudėtį ir veiklą.

Prie tarybos posėdžio simuliacijos prisijungė ir svarbius rajono jaunimo klausimus padėjo spręsti tarybos nariai Raminta Jakelaitienė, Rima Rauktienė, Margarita Liukaitienė, Gintautas Lenkas ir Vaidas Balčiūnas. Su moksleiviais daug bendravo ir rajono meras Edgaras Pilypaitis, ryte pasveikinęs jaunimą ir pristatęs savo komandą, o po pietų užėmęs posėdžio pirmininko poziciją.

Norėtų važinėti nemokamai

Diskutuojant pirmuoju darbotvarkės klausimu, ar moksleivio pažymėjimas galėtų tapti bilietu laisvam keliavimui po rajoną, jaunimas išreiškė pageidavimą nemokamai vykti į įvairius renginius. Šiuo metu jie gali nemokamai važinėti tik konkrečiu pažymėjime nurodytu maršrutu, kitu atveju tenka susimokėti patiems. Moksleivių manymu, kai kurių maršrutų autobusai vis tiek važinėja pustuščiai, tai koks skirtumas, jei pavežtų vienu ar dviem keleiviais daugiau. D. Jakavičius priminė, kad į forumus, konferencijas ar kitus renginius moksleiviai jau ir šiais mokslo metais su Šakių autobuso parko transportu gali važiuoti nemokamai, tik turi vairuotojui pateikti oficialų mokyklos delegavimo raštą ir mokinio pažymėjimą.

Antru klausimu moksleiviai palietė viešojo transporto būklę. Mat jiems tenka susidurti su tokiomis problemomis, kaip žiemos metu užšalę autobusai, sulūžusios sėdynės, saugos diržų nebuvimas. R. Rauktienė manymu, tai reikėtų patikrinti ir, jei iš tiesų pasitvirtintų ši informacija, nesudaryti sutarčių su tais vežėjais, kurie teikia nekokybišką paslaugą.  

Pageidavo daugiau erdvių

Kitas jaunimui svarbus klausimas – rekreacinių erdvių kūrimas. Pasak moksleivių, nors jie Šakiuose ir turi Atvirą jaunimo centrą, tačiau jame labai mažai vietos, ypač organizuojant paskaitas ar kitokius renginius. Jaunimas mato daug apleistų pastatų – juos renovavus būtų galima panaudoti įvairioms veikloms. Meras domėjosi, kokios tos veiklos, nes šiuo metu jie gali lankyti Jaunimo kūrybos ir sporto centrą, Meno mokyklą, be to, yra gausybė kitokių būrelių.

Pasak moksleivių, norėtų patalpų tokių, kur jie galėtų pasiruošti namų darbus, pažaisti stalo žaidimus, pailsėti vadinamų langų metu ar tiesiog palaukti autobuso. Šios erdvės galėtų būti įrengtos ir mokyklų pastatuose. Kaip paaiškėjo, jaunimas šiuo klausimu su mokyklų vadovais dar nekalbėjo, tačiau, M. Liukaitienė įsitikinusi – jei būtų gautas toks pageidavimas ar net pasiūlymas, kokioje vietoje galima tokią erdvę įrengti, tikrai niekas nedraustų jos turėti, tačiau pirmiausia jaunimas turi parodyti iniciatyvą ir pats prisidėti prie įkūrimo.

Taip pat moksleiviai daug diskutavo ir apie pagrindinių (5–10 klasių) mokyklų poreikį kaimo vietovėse, kur, nesudarant pilnų klasių, atsiranda jungtinės. Jaunimas pasisakė prieš jungtines klases vien dėl to, kad tai gali pakenkti rezultatams, tačiau realiai tik vienas jaunuolis galėjo pasidalinti savo asmenine patirtimi, nes jungtinėse klasėse mokėsi iki šeštos klasės, o tada perėjo į didesnę mokyklą.

Iš tiesų jaunimas supranta, kad mokymosi vietos pakeitimas turi savo iššūkių, nes pirmaisiais mėnesiais pablogėja ir pažymiai, tenka pasitempti ir įdėti daugiau pastangų ruošiantis pamokoms.

R. Jakelaitienė savo pavyzdžiu motyvavo jaunus žmones, kad net išėjus mokytis į Vilnių galima pasivyti ir net pralenkti savo bendraklasius. Tiesa, ji pastebėjo, kad pakeitus mokyklą tenka susidurti ir su patyčiomis. Tad skatino surasti savyje stiprybės ir nepalūžti, daug mokytis ir tobulėti.

Siūlė skatinti papildomai

Dar vienas klausimas – respublikinėse olimpiadose ir konkursuose dalyvaujančių mokinių skatinimas. Šiuo metu jie gauna padėkos raštus, tačiau mano, kad to nepakanka ir siūlo skirti papildomą skatinimą. Pavyzdžiui, apsilankymą baseine, bilietų į įvairius renginius. Jaunimas atviravo, kad dalyvavimas olimpiadose jau tampa ne prestižu, mokiniai nenori dalyvauti, o mokytojai nenori jų ruošti. Pasak mero, apie šią problemą rajono vadovai jau yra girdėję, tik ne iš mokinių, tačiau tai netoleruotina situacija, kurią reikia spręsti.

M. Liukaitienės nuomone, kiekviena mokykla turėtų būti pasirengusi mokinių skatinimo tvarką, atsižvelgiant į mokinių nuomonę, kokie konkretūs prizai juos motyvuotų – juk galima surašyti net konkrečius spektaklių pavadinimus, įtraukti knygyno „Pegasas“ čekius ir kitas priemones.

Savanoriautų ir pašte

Prasidėjus diskusijai dėl savanorystės skatinimo rajone, daugelis mokinių pasisakė už tai, kad norėtų savanoriauti savo gyvenamojoje vietoje. Šiuo metu iš šešeto priimančių organizacijų penkios (VšĮ „Bendruomeniniai šeimos namai“, VšĮ „Namai visiems“, Atviras jaunimo centras, Jaunimo kūrybos ir sporto centras, Šakių kultūros centras) yra Šakiuose ir tik viena Lekėčiuose.

Paaiškėjo, kad netrukus bus akredituotas ir Šakių socialinių paslaugų centras, kuris galės priimti net 20 savanorių. Jaunimas išreiškė norą savanorystę atlikti ir senelių globos namuose, ir vaikų darželiuose, ir vaikų dienos centruose, ir netgi pašte. J. Ambrasienė patarė jiems dėl to kalbėtis su organizacijų vadovais ir registruoti Jaunimo departamento puslapyje, kad joms akreditacija būtų suteikta greičiau.

Šešis darbotvarkės klausimus moksleiviai kartu su tarybos nariais išnagrinėjo ir priėmė sprendimus per 1,5 valandos. Rajono vadovai ir tarybos nariai dėkojo jaunimui už jų mintis ir dalyvavimą renginyje, kviesdami įgytas žinias parnešti į savo mokyklas ir jomis pasidalinti, drąsino aktyviai dalyvauti visuomeniniame gyvenime.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.