Ateinančiais mokslo metais Gelgaudiškyje vienuoliktokų neliks

dailidiene odeta
Gelgaudiškio mokyklos direktorė Odeta Dailidienė komisijos narius informavo, kad sprendimas nuo rugsėjo neformuoti 11 klasės priimtas situaciją aptarus su kolektyvu bei įsivertinus rezultatus. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Antradienį į posėdį dar kartą rinkosi Švietimo įstaigų tinklo pertvarkos komisija, bandžiusi sudėlioti taškus ant „i“ dėl vienuoliktokų Gelgaudiškio mokykloje, dėl Tūkstantmečio mokyklų projekto bei aptarusi kitas aktualijas.

Kaip sakė pertvarkos komisijos pirmininkas, vicemeras Darius Jakavičius, dėl numatomo mokinių skaičiaus 11 klasėje daugiausiai skaudulių nusimato 2026-aisiais (pagal projektinį variantą klasėje turėtų būti 31 mokinys), tačiau dėl Gelgaudiškio būsimų vienuoliktokų klausimų kyla jau dabar. 11 klasė šioje mokykloje neformuota šiais mokslo metais, ne pirmą kartą svarstoma, kaip elgtis ateinančiais mokslo metais. Šįkart klausta ir dviejų tiesiogiai susijusių vadovių nuomonės – Gelgaudiškio mokyklos direktorės Odetos Dailidienės ir Lukšių Vinco Grybo gimnazijos, kurios vidurinio ugdymo skyrius yra Gelgaudiškis, direktorės Nijolės Šapolienės.

Pasak O. Dailidienės, buvo kalbėta tiek su direktore, tiek su darbuotojais ir prieita prie nuomonės, kad 11 klasė ateinančiais metais Gelgaudiškyje nebūtų formuojama.

„Pagal turimus rezultatus ir su kokiom problemom susiduriam su dešimtokais, geriau būtų neformuoti. Taip nutarė visas kolektyvas. Juolab kad kitais metais yra 11 devintokų, neaišku, kiek aštuntokų turėsim, bet vaikų mažėja, rezultatas kaip ir aiškus“, – kalbėjo Gelgaudiškio mokyklos direktorė, kuriai pritardama N. Šapolienė samprotavo, kad kai nėra molio, iš kurio galima lipdyti, dirbti sudėtinga, keli mokiniai yra specialiųjų poreikių.

Tad geriau, kalbėta posėdžio metu, kad tokie vaikai „per klaidą“ ir neateitų į vienuoliktą klasę, o iškart rinktųsi profesinį mokymąsi, nes sunkiau besimokantiems ištempti 11 ir 12 klasę būna išties sudėtinga, būta atvejų, kai mokslus meta tik pradėję.

Tad vienbalsiai nutarta 11 klasės Gelgaudiškio mokykloje nuo rugsėjo neformuoti, tačiau Lukšių gimnazijos skyrių kol kas dar palikti, kad, atsiradus reikiamam mokinių skaičiui, nebūtų užkirstas kelias formuoti vyresniųjų klasę. Mat dabartinių aštuntokų yra 32, tad neaišku, kokie ateityje bus jų pasirinkimai.

„Uždaryti visada spėsim“, – kalbėjo vadovės.

Darkart posėdžio metu grįžta ir prie „Varpo“ mokyklos Slavikų skyriaus likimo, tačiau čia visi vienbalsiai sutarė, kad jeigu tėvai pirmokus ir antrokus nori leisti į Slavikus, juos tenkina ugdymo kokybė jungtinėje klasėje, jokių kliūčių tam daroma nebus.

Nemažai kalbėta ir apie Tūkstantmečio mokyklų projektą. Jau anksčiau buvo įvardinta, kad jame dalyvauti bus siūlomos „Varpo“ mokykla ir „Žiburio“ gimnazija, dėl trečiosios svarstymų netrūko ir posėdžio metu. Mat Lukšių Vinco Grybo gimnazija galbūt labiau atitinka reikiamą mokinių skaičių, tačiau norą dalyvauti projekte reiškia ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija. Visgi nuspręsta, jog šiek tiek daugiau bonusų surenka Lukšių gimnazija, o Kudirkos Naumiesčio ir Griškabūdžio gimnazijos bei Panemunių mokykla projektui būtų siūlomos antrame etape. Juolab kaip dėmesį atkreipė Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas, reikėtų nepamiršti, ir kiek kuriai mokyklai skirta „Kokybės krepšelio“, „aplinkos“ lėšų, kad nebūtų finansiškai pastiprintos vis tos pačios mokyklos. Mat Kudirkos Naumiesčio gimnazija, kaip skaičiavo vedėjas, finansinių injekcijų, lyginant su Lukšiais, gavusi daugiau. Vicemeras kalbėjo ir apie tam tikrus išvestinius dalykus, konkrečiai, galimybę Kudirkos Naumiesčio darželyje netelpančius vaikus, tiksliau bent priešmokyklinukus, iškelti į mokyklos patalpas. Šios gimnazijos direktorius Romas Eikevičius yra teigęs, kad mokykloje tokių galimybių nėra, Lukšių mokykloje yra dvi darželio grupės, svarstoma apie trečią.

„Daug išvestinių dalykų, gal ir lankstumo reikėtų vadovo ar paties kolektyvo“, – svarstė D. Jakavičius.

Komisijos narė, „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė samprotavo, kad kaip bežiūrėtume, Lukšių  gimnazija prieš galimas pertvarkas atsilaikytų ilgiausiai, kitas komisijos narys Antanas Burkšaitis minėjo, kad „riba labai maža, bet visgi Lukšių naudai“, o vedėjas D. Aštrauskas irgi svarstė, kad geriau numatomas lėšas Tūkstantmečio projektui skirti trims mokykloms, o ne trupinti keturioms.

„Mes kelio neužkertam, bet Kudirkos Naumiestį paliekam antram etapui“, – sutarė komisijos nariai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.