Mokyklose vaikus orientuos penkios karjeros specialistės

kajackiene karjeros
Karjeros koordinatorė Ligita Kajackienė (kairėje) akcentavo, kad profesinis orientavimas mokyklose buvo vykdomas ir iki šiol, juolab kad tai išties naudingas, nors ir sunkus darbas. Tiesa, galima suprasti, kad skirtingos mokyklos į tai kreipė skirtingą dėmesį. D. Pavalkio nuotr.

Mokyklose dirbančios karjeros specialistės nuo spalio įdarbintos Švietimo pagalbos tarnyboje, tačiau su moksleiviais karjeros orientavimo klausimais ir ne tik jais dirbančios specialistės sako, kad veiklos sritis nėra nauja, tik pavadinta kitaip.
 
Susitikimą bei pažintį su karjeros specialistėmis inicijavo meras Edgaras Pilypaitis. Anot jo, norisi tinkamai ir laiku reaguoti, identifikuoti situaciją mokyklose.

Šiuo metu šį darbą dirba penkios specialistės (Ligita Kajackienė, Daiva Bataitienė, Sonata Kurienė, Rima Pranckevičienė ir Rasita Gokdere), tačiau, kaip jos pažymėjo, tai tikrai nėra nauja veikla. Kaip pasakojo jų koordinatorė, „Žiburio“ gimnazijos socialinė pedagogė L. Kajackienė, vykdanti ir profesinio orientavimo veiklą, profesinio informavimo taškai ir profesijos patarėjai mokyklose atsirado dar 2004 m. Vėliau vyko karjeros koordinatorių projektas, proporcingai vaikų skaičiui įstaigose buvo įdarbinti žmonės, jie rengė planus ir vykdė veiklą, vaikus vesdavosi į įmones, būdavo suteikiamos galimybės susipažinti su vienokia ar kitokia specialybe. Nuo 2015 m., pasibaigus projektui, specialistės liko dirbti savanoriškai, kai kurios mokyklos už darbą joms mokėdavo, kai kurios tokių galimybių nelabai rasdavo.

„Nė viena mokykla to darbo nenumetė, nes tai tikrai reikalinga, o dabar dirbame toliau“, – sakė L. Kajackienė.

Tiesa, iššūkių kyla ypač toms specialistėms, kurios turi važinėti per kelias mokyklas, nes nuvykusios į kitą mokyklą ir vaikų nepažįsta, ir laiko negali pasiplanuoti taip, kaip savoje mokykloje, kur veiklai laiką galima išnaudoti laisvų pamokų metu ir pan. Tačiau moterys nesiskundžia, bet jų klausantis susidaro įspūdis, beje, apie tai anksčiau yra kalbėjęs ir Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas, kad skirtingose mokyklose ši veikla buvo vykdoma labai skirtingai: jeigu vienur tuo būdavo užsiimama pavyzdingai, tai kitur veikla išvis beveik nevyko. Todėl dabar, kai specialistės įdarbintos ŠPT, tikimasi, kad darbas vyks užtikrintai ir visose ugdymo įstaigose, nes vaikams padėti susivokti, kokių gebėjimų jie turi, kur galėtų toliau mokytis, išties nelengvas, bet labai reikalingas darbas.

Tiesa, susitikimo metu prabilta ir apie tai, kad dirbti ir šviesti reikia ne tiek vaikus, kiek tėvus, kurie neretai į profesinį mokymąsi vis dar žiūri neigiamai.

„Sovietmečiu galėjo žmogus kažką pasiekti tik su aukštuoju, tai gyvas tas įsitikinimas, kad be aukštojo tu niekas <...>. Turi mūsų sąmonė pasikeisti, kad jeigu tu nenori mokytis ir nenori aukštojo mokslo, tu puikiai gali rintis profesinį mokymą ir eiti dirbti“, – mintimis dalijosi L. Kajackienė.

Suprantama, patraukli turi būti ir pati profesinė veikla, nes dabar yra tokių įstaigų, kurių vardą ištarus mokiniai tarsi nurašomi ir vos ne prapulčiai pasmerkiami, tad, keldamos prestižą, turi padirbėti ir pačios mokyklos.

ŠPT vadovė Diana Jazukevičienė vylėsi, kad kitais metais bus kompensuojamos trūkstamos lėšos darbuotojų važinėjimui į mokyklas bei už darbą su specialiųjų poreikių turinčiais vaikais, nes dabar šias išlaidas kompensavo pati taryba, tačiau kitiems metams  bus jaučiamas šioks toks stygius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.