V. Meškaitienė: „Noriu duoti kažką daugiau nei lietuvių kalbos pamokas...“

varpo dramaAsta GVILDIENĖ
 
Balandžio 22 – 26 dienomis Šakių „Varpo“ vidurinėje mokykloje vyko vaikų ir jaunimo teatrų šventė „Scenos pavasaris 2013“. Per keturias dienas žiūrovai čia išvydo vienuolika spektaklių ir dvi kompozicijas. Tradiciškai, atsisveikindama su pačiais vyriausiais Dramos studijos aktoriais – paskutiniaisiais „Varpo“ vidurinės mokyklos dvyliktokais, jos vadovė Vilija Meškaitienė puoselėja viltį, kad studija išliks ir dar ilgai gyvuos.
 
Nuotr. V.Meškaitienė džiaugėsi, kad draugėn subūrė tokį didelį būrį jaunų žmonių, kuriems reikia šiek tiek daugiau, nei bendravimo virtualioje erdvėje, t.y. gyvo bendravimo scenoje, peno ne tik kūnui, bet ir sielai.
 
Elektrikai pakoregavo scenarijų
 
Pasak vaikų ir jaunimo teatrų šventės „Scenos pavasaris“ organizatoriaus – Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotojo Stanislovo Grušio, ši graži teatrų šventės idėja gimė 1989 metais Gelgaudiškyje. „Kadangi po trejų metų ji liko be ją įgyvendinusio žmogaus – Gelgaudiškio vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotojas ir dramos puoselėtojas Saulius Ambrazaitis išvyko gyventi į kaimyninį Jurbarko miestą, teatrų šventes ėmėsi organizuoti dramai neabejingas jaunas  naujai įsikūrusios „Varpo“ vidurinės mokyklos kolektyvas. Juo labiau visai neseniai buvome sukūrę savo Dramos studiją, - pasakojo S.Grušys. – Tada teatrų šventė ir buvo pavadinta „Scenos pavasariu“, kuris jau dvidešimt antrus metus tradiciškai ateina į mūsų sceną.“ Šiemet vaikams ir jaunimui buvo parodyta vienuolika spektaklių ir dvi kompozicijos. „Deja, vieną teatrų šventės dieną elektrikai iškirpo iš scenarijaus – antradienį „Varpo“ vidurinėje mokykloje nebuvo elektros, todėl tą dieną numatytų spektaklių scenoje neišvydome, - apgailestavo organizatorius. – Juos teko perkelti į kitas dienas, o vienas taip ir liko neparodytas žiūrovams.“

Spektakliai - jauniesiems žiūrovams

Spektaklių tematika ir juose vaidinančių aktorių amžius lėmė, kad šiais metais „Scenos pavasaris“ buvo skirtas daugiau jaunajam žiūrovui – ikimokyklinukams ir pradinukams, nei vyresniesiems. Jie su dideliu susidomėjimu scenoje stebėjo Šakių lopšelio – darželio „Klevelis“ vaikų teatro atliekamas „Vabalų pasakas“ (režisierė D.Bendoraitienė), Šakių „Berželio“ mokyklos priešmokyklinės grupės lietuvių liaudies pasakos „Katinėlis ir gaidelis“ inscenizaciją (režisierė R.Lažauninkienė), du Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos vaikų teatro spektaklius – „Grybų karas“ (režisierė A.Kriaučiūnienė) ir „Jonuko liga“ (režisierius M.Venckūnas) bei Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro vaikų teatro spektaklį „Meilė, skausmas ir rūgštynės“ (režisierė L.Kajokaitė-Balčiūnienė). Be jų, „Scenos pavasaryje“ dalyvavo ir rajono vaikų teatrai. Slavikų pagrindinės mokykos dramistai inscenizavo „Grybų karą“ (režisierė L.Sinkevičienė), kurį savaip interpretavo ir Kriūkų vidurinės mokyklos vaikų teatras (režisierė R.Puidokaitytė), Panovių laisvalaikio salės vaikai suvaidino nuotaikingą pjesę „Zuikių margučiai“. Svečiai iš Šiaulių Gegužių progimnazijos visus sužavėjo vieninteliu muzikiniu lėlių spektakliu „Ne tie trys paršiukai“.

Lieka tik trys dramistai

Jaunimui šįsyk buvo parodytos tik dvi kompozicijos ir du spektakliai. Didelio pasisekimo sulaukė Lekėčių laisvalaikio centro jaunimo teatro spektaklis „Kitaip nei kitaip“ (režisierė V.Brazaitienė) ir svečių iš Kauno Antano Smetonos gimnazijos moksleivų poetinė kompozicija „Krizis mieste, krizis kaime“ (režisieriai A.Miknienė ir P.Tamolė). Kaip ir kasmet, šventę  užbaigė  scenos šeimininkai – „Varpo“ vidurinės mokyklos dramos studijos aktoriai, parodę poetinę kompoziciją „Pagaminti Lietuvoje“ bei vienos dalies forumą „Moderatoriai“ (režisierė V.Meškaitienė). Juo buvo siekiama parodyti labai aktualią šių dienų problemą – mokėjimą bendrauti tik virtualioje erdvėje ir ką „tikro gyvenimo“ sąvoka reiškia žmogui, kuris gyvena ne šiame pasaulyje. Dramos studijos vadovės Vilijos Meškaitienės teigimu, šiemet, kaip niekad, sunku atsisveikinti su studiją paliekančiais dramistais. Dėl rajono mokyklų tinklo pertvarkos ateinančiais metais Šakių „Varpo“ vidurinė mokykla - pati didžiausia rajono mokykla - taps dešimtmete. „Todėl Dramos studiją paliks ne tik mokyklą baigiantys dvyliktokai, bet ir į gimnaziją išeinantys šiųmečiai aštuntokai bei dešimtokai, - apgailestavo V.Meškaitienė. - Dramos studijoje lieka tik trys dramistai. Ar išliks teatras mokykloje, ar ne, priklausys ne tik nuo manęs. Šį klausimą reikia spręsti visiems bendrai. Nuo pirmųjų įsteigimo dienų iki šiol teatras, muzika ir dailė buvo tarsi „Varpo“ mokyklos vizitinė kortelė. Bijau, kad ją kartą pametus, gali daugiau nesurasti.“

Įdėjo po mažytį varikliuką

Šiandien V.Meškaitienė mato du kelius – į Dramos studiją kaip į visuomeninę organizaciją pakviesti vaidinti kitų mokyklų moksleivius ir užsiauginti per kryptingo meninio ugdymo pamokas, kurios „Varpo“ vidurinėje mokykloje buvo įvestos prieš dešimt metų. Tiesa, jau kurį laiką šis ugdymas nebuvo siūlomas mažiesiems, tačiau nuo ateinančių metų ir vėl planuojama jį atnaujinti. Norisi tikėtis, kad Dramos studija „Varpo“ mokykloje išliks ir dar ilgai gyvuos. Ne veltui sakoma, kad kuo daugiau atiduodama, tuo daugiau gaunama. Atsisveikindama su savo auklėtiniais Dramos studijos vadovė džiaugėsi, kad subūrė draugėn tokį didelį būrį jaunų žmonių, kuriems reikia šiek tiek daugiau, nei bendravimo virtualioje erdvėje, t.y. gyvo bendravimo scenoje, peno ne tik kūnui, bet ir sielai. „Man neužteko vien lietuvių kalbos pamokų, nes visada mokiniams norėjau duoti kažką daugiau, - atviravo V.Meškaitienė. – Norėjau padovanoti bendravimą, pavadintą teatru. Šiandien aš matau jo rezultatus ir džiaugiuosi, kad pabuvę scenoje vaikai tapo laisvesni, jautresni, gebantys kitaip mąstyti, kitaip bendrauti. Į kiekvieną iš jų įdėjau po mažytį varikliuką, kuris visada padės žengti pirmyn.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.