Atšvaitai gali išgelbėti pėsčiųjų gyvybę

Policijos pareigūnams kelia didelį nerimą eismo įvykiai, kuriuose sužalojami ar žūsta pėstieji. Gausiai dalijami atšvaitai, sustiprinta vairuotojų ir pėsčiųjų kontrolė tamsiuoju paros metu, įvairių akcijų ir susitikimų metu keliamas žmonių sąmoningumas rodo, kad ne viskas priklauso nuo policijos pareigūnų pastangų.
 
Šiandien eismo dalyvių, ypač pėsčiųjų, savisaugos stoka yra viena aktualiausių problemų. Dažniausiai pėsčiuosius ir  dviratininkus transporto priemonės partrenkia ar sužaloja neapšviestuose kelio ruožuose. Pasitaiko atvejų, kai pėsčiuosius, gulinčius važiuojamojoje dalyje, transporto priemonės pervažiuoja. Dėl tokių eismo įvykių dažnai kalti būna patys pėstieji, neturintys jokių šviesą atspindinčių elementų, dėvintys tamsius drabužius. Paprastai jie, prieš įžengdami į važiuojamąją dalį, neįvertina atstumo iki artėjančios transporto priemonės.

Policijos pareigūnai pabrėžia, jog esant prastam orui ar tamsiam paros metui, svarbu ne tik turėti atšvaitą, bet ir tinkamai jį prisitvirtinti. Jis turi būti prisegtas dešinėje drabužių pusėje, automobilio žibintų aukštyje, kad jį matytų iš priekio atvažiuojančiųjų transporto priemonių vairuotojai. Juostinis atšvaitas dedamas ant dešinės rankos, ties alkūne, ir ant dešinės kojos, žemiau kelio. Ant rankinės ar kuprinės atšvaitai segami iš dešinės pusės.

Atšvaitą ant vaikų drabužių reikia pritvirtinti suaugusio žmogaus kelių lygyje. Šioje vietoje prikabintas atšvaitas labiausiai atspindės autotransporto šviesas ir siųs įspėjamąjį signalą automobilio vairuotojui. Prisegti ar prisiūti prie vaiko drabužių arba prikabinti, pavyzdžiui, prie kuprinės, atšvaitai „apšviečia“ vaiką 130–140 m atstumu nuo automobilio. Turintį atšvaitą vaiką vairuotojas, įjungęs trumpąsias šviesas, pastebės iš 140 metrų, o įjungęs ilgąsias šviesas – net iš 400 metrų atstumo.

Šių metų spalio 1-19 dienomis mūsų šalyje policijos pareigūnai vykdys sustiprintą pėsčiųjų, dviračių vairuotojų, vadeliotojų kontrolę. Dar kartą norima atkreipti šių eismo dalyvių dėmesį į saugumą kelyje, atšvaitų ar kitų šviesą atspindinčių elementų naudojimo svarbą tamsiuoju paros metu. Policijos pareigūnai, vykdydami eismo priežiūrą, nesitaikstys su eismo dalyvių daromais šiurkščiais Kelių eismo taisyklių pažeidimais, t. y., už netinkamą elgesį kelyje bus taikomos ne tik prevencinio, bet ir administracinio poveikio priemonės.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.