Saugią aplinką bendruomenėse kuria patys gyventojai

mockeviciute ausraRita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ
 
Geri kaimynai – gyvenimo dovana, apie kurią dažnai pamirštame. Artimiau susipažinę, pabendravę, įgyjame ne tik gerų draugų, bet ir padedame vieni kitiems saugiau gyventi. Saugiai žmogus jausis tik tada, kai ir pats aktyviai įsijungs į kovą su nusikalstamumu.
 
Nuotr. Šakių komisariato Prevencijos poskyrio vyresnioji specialistė Aušra Mockevičiūtė sako, kad saugią aplinką galime susikurti patys.
 
Saugios kaimynystės idėja Lietuvoje atsirado 1999 m. Tuo metu šis projektas buvo pavadintas „Stabdyk nusikalstamumą“. Prevencinę programą vystyti turėjo policija, bendruomenės ir savivalda, tačiau viskas nevyko taip sklandžiai, kaip norėjosi. 2007 m. prevencinė programa atgimė ir gavo naują pavadinimą – „Saugi kaimynystė“. O Lietuvos vidaus reikalų ministerija įpareigojo Policijos departamentą rūpintis šia programa, tačiau dėl finansavimo trūkumo programa merdėjo.
 
Saugi aplinka – mūsų pačių rankose

Šių metų gegužės 29 d. minint Europos kaimynų dieną Marijampolės apskrities policijos komisariato Šakių rajono policijos komisariatas paskelbė konkursą „Saugiausia rajono bendruomenė 2015“. Kaip sako konkurso kuratorė, Šakių komisariato Prevencijos poskyrio vyresnioji specialistė Aušra Mockevičiūtė, šio konkurso tikslas – paskatinti bendruomenes aktyviau dalyvauti šiame projekte ir skatinti bendradarbiavimą tarp vietos gyventojų ir policijos. Tik nuoširdžiai rūpindamiesi vieni kitų saugumu, stebėdami aplinką ir fiksuodami visus įvykius, gyventojai gali sukurti saugesnę aplinką sau ir savo artimiesiems. Šiuo metu yra 17 aktyvių bendrijų, kurios yra pasirašiusios dvišales arba trišales bendradarbiavimo sutartis su Šakių policijos komisariatu, tačiau kurios bendruomenės aktyviai dalyvaus šiame konkurse, paaiškės tik gruodžio 11 d. Iki šios datos bendruomenės dar turi galimybę pateikti savo veiklos aprašymus su nuotraukomis ar vaizdine medžiaga, ką jie nuveikė patys kurdami saugią aplinką. Aktyvios bendruomenės bus apdovanotos įvairiais prizais.
 
Aktyvios bendruomenės

Kaip sako vyresnioji specialistė, mūsų rajone yra aktyvių bendruomenių. Kaip pavyzdį A. Mockevičiūtė įvardija Kubilių bendruomenę: žmonės patys susiorganizavo ir likvidavo apleistame name įsikūrusią liaudyje vadinamą „landynę“. Tame name dar gyveno ir senolė, kuriai gyventojai surado saugią gyvenamąją vietą pas kitus giminaičius ir namas buvo sutvarkytas – daugiau ten nebesirenka išgėrinėti mėgstantys piliečiai.

Aktyviai rūpinasi savo krašto gyventojų saugumu ir Gelgaudiškio bendruomenė „Atgaiva“, kuri  jau penkerius metus dalyvauja projekte  „Eismo saugumas bendruomenėse“. Kaip sakė Genė Žilinskienė, viena iš šios bendruomenės narių, gelgaudiškiečiai pamažu patys įsitraukia į veiklą ir jaučiasi atsakingi vieni už kitus. Anot G. Žilinskienės, stipraus alkoholio pardavinėjimo apribojamas per įvairias šventes Gelgaudiškyje – tai pirmas žingsnis, parodantis, kad žmonės miestelyje nori  saugiai gyventi. Be to, jau kuris laikas galima pastebėti, jog Gelgaudiškio gyventojai nėra abejingi vieni kitų saugumui kelyje: gatvėse jau retai galima pamatyti dviračio vairuotoją, kuris nedėvėtų specialios liemenės.

„Žinoma, visada atsiras ir tokių, kurie nenori laikytis taisyklių ir kelia pavojų sau ir kitiems, tačiau džiugu, kad atsiranda žmonių, kurie neabejingi saugios gyvenamosios aplinkos kūrimui savo bendruomenėje“, – teigia G. Žilinskienė.

Slavikų bendruomenės vadovė Renata Baltrušaitienė pabrėžia, kad jų seniūnijoje patys gyventojai labai aktyviai stebi savo gyvenamąją aplinką ir nėra abejingi, kai reikia pagalbos.

„Slavikų gyventojai apie visus negerus įvykius pirmiausia informuoja pasienio pareigūnus, kadangi jie čia nuolat budi. Su šia tarnyba mūsų ryšys yra glaudžiausias, nes jie visada šalia“, – sako bendruomenės pirmininkė.
 
Skatinamas tarpusavio bendradarbiavimas

Anksčiau gyventojų ir policijos bendradarbiavimą daugiau inicijavo policijos pareigūnai, siekdami, kad kuo greičiau iš seniūnijų juos pasiektų informacija. Kaip sako A. Mockevičiūtė, dabar saugi kaimynystė yra aktualesnė patiems gyventojams, kurie nori gyventi ramioje aplinkoje, kad kiekvienas ten atsitikęs įvykis neliktų nepastebėtas, nes tai padeda tai pačiai policijai greičiau išaiškinti tiek nusikaltimus, tiek eismo įvykius.

Pernai vyresnioji specialistė kartu su mūsų rajono bendruomenių atstovais vyko pasižiūrėti, kaip gyvena Ežerėlio bendruomenė. Kaip sako pareigūnė, ši bendruomenė yra tokia stipri, kad pati kontroliuoja ir užtikrina saugumą miestelyje, aiškinasi įvairius įvykius, patruliuoja gatvėse. Policijos pareigūnų pagalba jiems beveik nereikalinga, su visomis problemomis susitvarko patys. Ežerėlio bendruomenė aktyviai dalyvauja įvairiuose projektuose, konkursuose ir tokiu būdu savo veikloms gauna lėšų. Anot A. Mockevičiūtės, būtų džiugu, kad ir mūsų rajone atsirastų tokių stiprių bendruomenių. Todėl ir šio konkurso tikslas ir yra paskatinti mūsų rajono gyventojus padėti užtikrinti saugią savo ir kaimynų aplinką bei aktyviai dalyvauti rašant įvairius projektus. Pareigūnė sako, jog šis konkursas ragina bendruomenės narius aktyviau kurti saugios kaimynystės grupes, bendradarbiauti su policija, atkreipti dėmesį į nepažįstamus ir įtartinus asmenis, kurie gali daryti teisės pažeidimus. Tai pagerintų informacijos rinkimą aiškinantis rengiamus, daromus ar jau padarytus nusikaltimus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.