Kūrenimo sezonas – rūpestis ir gyventojams, ir ugniagesiams

Šį rudenį prasidėjus karantinui ugniagesiai gelbėtojai nevykdo įprastinių prevencinių akcijų, tačiau problemos dėl kūrenimo krosnimis niekur nedingo – dega kaminai, suodžiai, netinkamai eksploatuojamos krosnys. Kol kas šiais metais rajone gaisruose žūčių nėra, bet inspektoriai sako, kad gyventojai vis tiek kūrenimo sezonu privalo išlikti budrūs, kad apsaugotų gyvybes ir turtą.

Prieš pusantros savaitės Šakiuose Kranto gatvėje ūkiniame pastate nuo kamino kilo didžiulis gaisras, kuris pridarė pačiam šeimininkui didelių nuostolių, o smulkesni pranešimai, kur ugniagesiai važiuoja į iškvietimus dėl užsidegusių kaminų ar rūkstančių dūmų, į viešąsias suvestines Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos tinklalapyje netgi nededami. Tačiau tai, kad oficialių pranešimų visuomenei nėra, nereiškia, kad smulkių gaisrų nebūna. Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyresnysis inspektorius Rolandas Pavalkis sako, kad nuo sausio 1 d. šiais metais buvo 14 gaisrų, susijusių su kaminų eksploatacija, kur teko skubėti gelbėtojams. Praėjusį penktadienį ugniagesiams teko skubėti į Lukšiuose Pergalės gatvėje esantį daugiabutį namą, kur taip pat buvo gautas pranešimas, kad dega kaminas. Tačiau atvykus paaiškėjo, kad dar niekas nedega, o tik uždūminta antro aukšto patalpa nuo pirmame aukšte užkurtos krosnies. Tiesa, inspektorius patvirtino, kad kasmet vykdytos akcijos, pavyzdžiui, „Gyvenkime saugiai“, kai specialistai vaikščiodavo po sodybas, namus, apžiūrinėdami ir konsultuodami gyventojus dėl tinkamo krosnių, kaminų, elektros instaliacijos eksploatavimo, šįmet dėl karantino nevyksta. Taip pat niekas netikrina, ar yra namuose veikiantis dūmų detektorius.
 
„Pas žmones neinam, bet konsultuojam telefonu, reaguojam į įvairius pranešimus apie galimus pažeidimus, netinkamą elgesį – darbas vyksta“, – sako R. Pavalkis.

Tačiau būtent tai, kad nėra kontrolės, pasak inspektoriaus, turėtų paskatinti pačius gyventojus atidžiau saugoti savo turtą, gyvybę ir patiems pasirūpinti saugumu. Šįmet rajone ugniagesiams teko vykti į 80 iškvietimų – degė ne tik kaminai, bet gaisrai kilo ir atvirose teritorijose, kur teko gesinti užsidegusią žolę, ražienas, šiukšles, šakas ir kitus objektus. Iš viso šįmet ugniagesiai iškvietimų į atviras teritorijas jau sulaukė 23 kartus. Ne kartą teko važiuoti gesinti traktorių, kombainų, ūkinių pastatų. Taip pat du kartus šiais metais gaisrai buvo kilę ir didelėse įmonėse – UAB „Mediresta“ bei UAB „Idavang“.

Per 2019 m. rajone iš viso kilo 107 gaisrai, vienas žmogus žuvo, kitas buvo sunkiai sužalotas. Pasak R. Pavalkio, krosnių, židinių rudeninis kūrenimo sezonas dar tik prasidėjo, todėl negalima spėlioti, kokia statistika bus iki metų pabaigos, nes ji gali smarkiai pasikeisti vos per keletą dienų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.