Su įsišaknijusiu smurtu artimoje aplinkoje ne taip lengva kovoti

mockeviciute smurtas
Šakių rajono bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė jau kuris laikas veda dialogą su savivaldos atstovais, jog būtina suaktyvinti kai kurias primirštas prevencines priemones, o viena iš jų ir yra skirta kovai su smurtu artimoje aplinkoje. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Smurtas artimoje aplinkoje – gaji problema visuomenėje. Policija pastebi, kad smurto atvejų rajone tik daugėja. Pastaruoju metu tam įtakos gali turėti ir karantinas, kad žmonės daugiau laiko leidžia namuose. Tiek policija, tiek savivaldybė deda nemažai pastangų, kad ši problema būtų sprendžiama nedelsiant, o šiais metais ir prevencijai bus skiriamas didesnis dėmesys bei lėšos.

Dėl smurto artimoje aplinkoje Bendruoju pagalbos numeriu 112 pernai iš rajono gauta netgi 551 pranešimas. 142 atvejais pradėti ikiteisminiai tyrimai. Dar 50 ikiteisminių tyrimų buvo nutraukta. Iš viso pernai rajone buvo sulaikyti 97 smurtautojai. Pareigūnai pastebi, kad iš dešimt devyni atvejai būna tada, kada tiek smurtautojas, tiek auka būna neblaivūs. Rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius svarsto, ar policija gali padaryti dar didesnį indėlį kovoje su smurtu, nes pareigūnai, gavę pranešimą apie smurtą, šeimos nepalieka, darbui su smurtu artimoje aplinkoje skiria daug dėmesio, vykstama į tą pačią šeimą pakartotinai tikrinti, kokia situacija, imamasi kitų veiksmų.

„Ką mes dar galime įtakoti šiuo klausimu – nežinau. Ar ta bausmė smurtautojui veiksminga? Nes po to įvykio po kurio laiko tos šeimos vėl sueina kartu, veda bendrą ūkį ir vėl tas pats ratas apsisuka“, – sakė A. Kvederevičius, pristatydamas metų veiklos ataskaitą.

Sprendžiant smurto artimoje aplinkoje problemą svarbu ir visos visuomenės, savivaldybės bei teisininkų indėlis. Savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius informavo, kad šiais metais biudžete numatyta daugiau lėšų policijos prevencinėms priemonėms įgyvendinti – kovos su prekybos žmonėmis programai numatyta 2 tūkst. eurų, o kovos su smurtu prevencijai numatyta netgi 5 tūkst. eurų. Pristatant policijos veiklos metinę ataskaitą paaiškėjo, kad pernai savivaldybė buvo skyrusi 300 eurų prevencinei veiklai vykdyti. Tačiau apie tai, kad jau reikia daugiau investuoti į tam tikras priemones, mokymus, samdyti lektorius, įvairių susirinkimų metu priminė savivaldai Šakių rajono bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė.

Vicemeras D. Jakavičius pastebėjo, kad savivaldybėje yra diskutuota ir kitu opiu klausimu. Anot mero pavaduotojo, neteisinga, kada vaiko teisių specialistai priima sprendimą nedelsiant išvežti vaikus ir mamą iš namų, toliau nuo smurtautojo, o pats smurtautojas lieka namuose. Tokių šeimų (mamos su vaikais), kurios šiuo metu gyvena Jurbarko krizių centre, šiuo metu yra trys, o už jų pragyvenimą ten savivaldybė sumoka nemenkus pinigus (beveik 500 eurų asmeniui). Savivaldybė, anot vicemero, linkusi būtų išvežti patį smurtautoją, nes ir jam reikia pagalbos, o antra – taip vaikai liktų savo žinomoje aplinkoje, kuri jiems įprasta. Tačiau, kad toks modelis funkcionuotų, anot D. Jakavičiaus, turbūt reikia keisti ir įstatyminę bazę.

„Vaiko teisės taip pat spaudžia savivaldybę, kad šeima (mama su vaikais) nebūtų išvežti toli nuo savo gyvenamosios vietos, liktų toje pačioje socialinėje aplinkoje, o smurtautojas lieka iš viso namuose. Deja, kol kas mes netgi neturime savo krizių centro, turime vežti į kitus rajonus tuos žmones. Taip pat būtų gerai, kad tokį požiūrį palaikytų ir policija arba tie patys prokurorai, kurie prasidėjus ikiteisminiam tyrimui priima sprendimus“, – kalbėjo vicemeras.

Bendruomenės pareigūnė A. Mockevičiūtė pastebėjo, kad kartais pareigūnams apskritai nėra kur dėti smurtautojo, kur jo išvežti, nes yra buvęs atvejis, kada per šalčius asmuo gyveno ūkiniame pastate, nes jam nebuvo galima artintis prie namo, kuriame gyveno jo šeima. Diskusijos dalyviai sako dar prie šio klausimo grįšią, kai bus savivaldybėje tarpinstitucinis pasitarimas, dar labai aktualu būtų šiuo klausimu išgirsti prokurorų nuomonę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.