Rajone linkę nusikalsti vis jaunesni nepilnamečiai

mockeviciute ausra
Šakių bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė kalba ne tik apie nepilnamečių padaromas nusikalstamas veikas, bet dėmesį atkreipia ir į rūkymo problemas bei elektronines cigaretes, kurios prilyginamos tabako gaminiams, jie nepilnamečiams iki 18 metų draudžiami. Nors problema išties aktuali, tačiau policija apie šio pobūdžio pažeidimus pranešimų gauna itin mažai. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Apie nepilnamečių nusikalstamumą kalbėdama Šakių bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė konstatuoja, kad jaunėja nusikalstamas veikas darančių asmenų amžius, be to, pareigūnės pastebėjimu, padarytos nusikalstamos veikos sunkėja. Daugiau nusikaltimų nepilnamečiai įvykdo ir kaimiškose vietovėse.

Pasak A. Mockevičiūtės, lyginant 2021-aisiais ir 2022-aisiais ištirtas nepilnamečių padarytas veikas, skaičiai padidėję. Pavyzdžiui, 2021 m. buvo ištirtos aštuonios nusikalstamos veikos, 2022 m. – 12, tiesa, 2020 m. ištirta net 18 nusikalstamų veikų.
„Lyginant su bendru ištirtų nusikalstamų veikų skaičiumi, mūsų rajone nepilnamečių nusikalstamumas nėra didelis: 2021m. bendrai ištirta 259 nusikalstamos veikos, o 2022m. – 231“, – sako pareigūnė ir priduria, kad pernai trys nepilnamečiai nusikalstamas veikas padarė mieste (2021 m. penkios veikos), o devynias kaime, ankstesniais metais tokių veikų kaimiškose teritorijoje buvo tik trys.

2022 m. nusikalstamas veikas rajone padarė šeši nepilnamečiai asmenys (2021 m. – 10), visi  vyriškos lyties. Keturi buvo 16–18 m., du – 14–15 m.

Pernai, kaip informuoja pareigūnė, ištirti dviejų nepilnamečių įtariamųjų padaryti viešosios tvarkos pažeidimai (2021 m. buvo vienas ikiteisminis tyrimas), trys vagystės (2021 m. – viena): dvi įsibraunant į gyvenamąsias patalpas, viena iš transporto priemonės. Taip pat ištirti trys ikiteisminiai tyrimai pagal Baudžiamojo kodekso 259 str. (neteisėtas disponavimas narkotinėmis, psichotropinėmis medžiagomis, neturint tikslo platinti), o 2021 m. tokių bylų rajone nebuvo.

„Priežastys, dėl kurių nepilnamečiai asmenys padarė nusikalstamas veikas, – tai kilus ginčams, iš keršto ir net 10 iš savanaudiškų paskatų. Subendrintai galima pasakyti, kad, stebint ištiriamas nusikalstamas veikas, matosi, kad jaunėja nusikalstamas veikas darančių asmenų amžius ir taip pat, sakyčiau, sunkėja padarytos nusikalstamos veikos. Daugėja nusikalstamų veikų, kurias nepilnamečiai daro kaimiškose vietovėse“, – sako A. Mockevičiūtė, remdamasi Informatikos ir ryšių departamento statistikos duomenimis.

Baudžiamojon atsakomybėn bendra tvarka nepilnamečiai asmenys traukiami nuo 16 metų, tačiau, vadovaujantis tam tikrais atvejais, ir nuo 14 metų (pavyzdžiui, už nužudymą, sunkų sveikatos sutrikdymą, vagystę ir kt.). Nepilnamečiui gali būti skiriamos tik šios bausmės: viešieji darbai; bauda; laisvės apribojimas; areštas; terminuotas laisvės atėmimas. Nepilnamečiams negali būti paskirta daugiau nei 240 valandų viešųjų darbų. Bauda gali būti skiriama tik dirbančiam ar savo turto turinčiam nepilnamečiui. Nepilnamečiui gali būti skiriama nuo 5 iki 50 MGL dydžio bauda. Taip pat gali būti skiriama nuo penkių iki keturiasdešimt penkių parų arešto. Laisvės atėmimo bausmė nepilnamečiui negali viršyti dešimties metų.

Kalbant apie nepilnamečių padarytus administracinius nusižengimus, padėtis šiek tiek kitokia ir pirmiausiai, kaip sako A. Mockevičiūtė, į akis krenta nepilnamečių padarytas administracinių pažeidimų kiekis: 2021 m. – 142, 2022 m. – 86 administraciniai nusižengimai. Net 47 nusižengimus padarę asmenys buvo iki 16 metų (2021 m. – 39), 16–18 m. amžiaus grupei priklausė 39 nepilnamečiai (2021 m. – 103).

Kalbėdama apie dažniausiai pasitaikiusius administracinės teisės pažeidimus, pareigūnė vardijo, kad, pavyzdžiui, du nepilnamečiai padarė nusižengimus dėl narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo be gydytojų paskyrimo, o 2021 m. tokių pažeidimų fiksuota nebuvo. Abi šias veikas padarę asmenys buvo iki 16 metų amžiaus. Du nepilnamečiai iki 16 m. padarė smulkias vagystes, įvairius Kelių eismo taisyklių pažeidimus pernai padarė 15 nepilnamečių iki 16 m. ir vienas, priklausantis 16–18 m. amžiaus grupei, o 2021 m. 18 asmenų iki 16 m., 40 asmenų 16–18 metų amžiaus.

Nedidelius viešosios tvarkos pažeidimus 2022m. padarė 11 nepilnamečių iki 16 m. (keikimasis, kibimas prie žmonių, patyčios, buvo atvejis, kai pamokos metu iškeikė mokytoją), o 2021 m. buvo tik vienas asmuo iki 16 metų.

Nusižengimus dėl alkoholinių gėrimų vartojimo ar turėjimo, kai tai daro jaunesni negu 20 m. asmenys, 2022 m. padarė 18 asmenų iki 16 metų (12 berniukų), 19 – nuo 16–18 metų, o 2021 m.  12 nepilnamečių buvo iki 16 m., 35 – 16–18 metų.

Peržiūrėjus skaičius, padarytus nepilnamečių pažeidimus, anot pašnekovės, nerimą kelia, kad stipriai ankstėja pažeidimus darančių asmenų amžius, t. y. iki 16 metų, kurie tiesioginėn teisinėn atsakomybėn nėra traukiami. Dėl jų padarytų administracinės teisės pažeidimų atsisakoma pradėti teiseną, o jei ji pradėta – nutraukiama, nes subjektas nesulaukęs įstatymo numatyto 16 metų amžiaus.

„Apie nepilnamečio padarytą teisės pažeidimą pranešama Šakių rajono savivaldybės administracijos direktoriui, Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai. Nepilnamečiai, kuriems pažeidimo metu jau buvo sukakę 16 metų, patys traukiami administracinėn atsakomybėn“, – sako A. Mockevičiūtė.

„Statistika visiškai neatspindi nepilnamečių rūkymo problemos. Nors dažnai tenka girdėti pasipiktinimų, kad moksleiviai rūko mokyklose, jų teritorijose ar už jų, tačiau iš visuomenės tokių pranešimų apie daromus šio pobūdžio pažeidimus policija gauna mažai. Tikriausiai net ne visi tėvai žino, kad elektroninės cigaretės yra prilyginamos tabako gaminiams, jos, kaip kiti tabako gaminiai, nepilnamečiams iki 18 metų draudžiami. Jų nepilnamečiai negali nei rūkyti, nei turėti su savimi“, – sako Šakių bendruomenės pareigūnė ir pripažįsta, kad yra tekę girdėti, jog tėvai savo vaikams dovanoja elektronines cigaretes gimimo dienos ar kitokia proga ir nemato tame nieko blogo, nors apie galimą atsakomybę ir žalą jaunam organizmui trimituojama žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose.

„Siūlyčiau tėvams, artimiesiems ir patiems elektroninių cigarečių vartotojams pasidomėti, kokią žalą daro tabako gaminių ir elektroninių cigarečių rūkymas, kokios cheminės medžiagos naudojamos elektroninių cigarečių papildymams, kokios medžiagos išsiskiria“, – mintimis dalijasi pareigūnė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.