Kviečiame vienytis kovoje su miškų gaisrais

Valstybiniams miško apsaugos pareigūnams tenka atsakinga užduotis -  nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens stebėti ir gesinti miško gaisrus, kylančius visų nuosavybės formų miškuose. Miškų urėdijos kiekvienais metais didelę dalį savo lėšų skiria miško gaisrų prevencijai. Šios lėšos panaudojamos priešgaisrinių mineralizuotų juostų įrengimui ir atnaujinimui, priešgaisrinių informacinių ženklų ir stendų gamybai bei įrengimui, telekomunikacinių ryšių sistemų tobulinimui ir eksploatacijai, lapuočių medžių juostų sodinimui, miško apsaugos tarnybos ir gaisrų gesinimo komandų išlaikymui.
 
VĮ „Šakių miškų urėdija“ kviečia privačių miškų savininkus, įveisiant bei atkuriant miškus aukštos degamumo klasės plotuose (daugiausia spygliuočių miškai), prisidėti prie bendros priešgaisrinės miškų apsaugos. Savo miškuose pagal galimybes sodinti priešgaisrines lapuočių juostas, pagaminti ir iškabinti plakatus priešgaisrine tematika, prisidėti prie kilusių gaisrų gesinimo darbų bei nuolat palaikyti ryšį su artimiausios girininkijos miško apsaugos pareigūnais.

Didžiausia grėsme kilti gaisrui miške yra metas, kai prasideda pavasarinės žolės deginimas ir mėlyniavimo sezonas. Jo metu (birželio mėnesio antroje pusėje) daugelis rajono gyventojų ir svečių pasklinda po miškus rinkti uogų. Sausesniais metais natūraliame miške mėlynės būna smulkios, todėl stambesnių uogų ieškoma gilesniuose miško masyvuose, esančiuose miško pelkutėse. Neatsargiai elgiantis su ugnimi ir kilus gaisrui miško pelkutėse  ir užsidegus durpių sluoksniui, ypač sudėtinga patekti į gaisro vietą su reikalinga technika ir ten jį lokalizuoti, be to gesinti gaisrus durpynuose yra itin sunku.

Taigi skubus miško gaisrų lokalizavimas yra svarbiausias miškininkų ir priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų uždavinys, nes gaisrui išplitus miške, jį užgesinti yra ypač sudėtinga. Šakių urėdijos miškininkai, saugodami rajono miškus, prašo visų gyventojų bei privačių miškų savininkų bendradarbiauti su rajono miškininkais, prisidėti prie miško gaisrų gesinimo. Pastebėjus galimą miško gaisrą, būtina nedelsiant pranešti miškininkams bei priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnams.

Pastebėjus dūmus ar miško gaisrą,patartina naudotis Bendrojo pagalbos centro paslaugomis, iškviečiant Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnus, ir kreiptis į miškų urėdijos miškininkus. Kontaktiniai asmenys: vyr. miškininkas Romas Juozas Kupstaitis, tel. 8 686 51302, miško želdinimo ir apsaugos inžinierius Vytautas Kęstutis Jankauskas, tel. 8 686 51306, miškų urėdijos priešgaisriniai budėtojai, tel. 8 673 22723 arba artimiausios girininkijos miškininkai.

VĮ „Šakių miškų urėdija“ įgyvendindama Miškų įstatymo reikalavimus, viena pirmųjų Lietuvoje 2010 metais įdiegė automatinę antžeminę miško gaisrų stebėjimo sistemą. Stebėjimo bokštuose įrengtos kameros besisukdamos aplink savo ašį fotografavimo būdu fiksuoja dūmus, o gauta informacija perduodama į centrinį stebėjimo punktą. Centriniame stebėjimo punkte dirbantis operatorius gauna signalą ir nustato kilusio gaisro židinio vietą. Nuo operatyvaus ir tikslaus gaisro kilimo vietos nustatymo priklauso gaisro plitimo greitis ir jo lokalizacija, priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų iškvietimo bei atvykimo į gaisro vietą trukmė.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.