Nusikaltėliai įžūlėja, bausmės - švelnėja

akelaitis policijaVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Kiekvieną kartą, kuomet žiniasklaidoje pasirodo pranešimai apie įvykdytus žiaurius nusikaltimus, iš pasipiktinusios visuomenės pasipila priekaištai: „Kur žiūri valdžia, kodėl mūsų neapgina policija?“ Ar išties šiandien nesaugu gyventi Lietuvos miestuose ir kaimuose?
 
Nuotr. Šakių rajono policijos komisariato viršininko M.Akelaičio manymu, pojūtis, kad Lietuvoje gyventi nesaugu, yra žiniasklaidos intensyvaus smurto reklamavimo vaisius. 
 
Kriminalinės paraštės – populiariausios
 
Visuomenės saugumo ir nusikalstamumo tema šiandien vyksta nuolatinės diskusijos. Sunkių nusikaltimų išprovokuotas aštrias visuomenės reakcijas paprastai šiek tiek apramina politikų sprendimai, - skubus aukščiausių pareigūnų atstatydinimas. Tik vargu ar vienadieniai sprendimai gali „užlopyti“ esamas teisėsaugos sistemos spragas. Yra manančių, kad neretai perlenkiama lazda, nes Lietuvoje reali situacija nėra tokia grėsminga, kokia ji atrodo pavarčius šalies dienraščių puslapius.

Šakių rajono policijos komisariato viršininko Mindaugo Akelaičio nuomone, apie visuomenės saugumą ar  nusikalstamumo lygį pirmiausia reikėtų spręsti ne pagal pavienius rezonansinius nusikaltimus, o pagal konkrečius faktus ir turimus duomenis. „Šiandien visuomenė kažkodėl labai linkusi į purvą,- nesvarbu, kad nusikaltimai išaiškinami, kad kaltieji nubaudžiami, - policija vis tiek kaltinama, jog dirba blogai. Manyčiau, žiniasklaidoje turėtų būti gerokai mažiau kriminalinių naujienų. Deja, mūsų televizijų laidose žinios prasideda ir baigiasi tik blogomis naujienomis. Matyt, visuomenei  dar teks pergyventi tam tikrą etapą, kuomet ji pradės ieškoti ne negatyvių, bet pozityvių gyvenimo reiškinių ir įvykių“,- savo nuomonę atvirai išsakė M.Akelaitis. Jo manymu, pojūtis, kad Lietuvoje gyventi nesaugu, yra žiniasklaidos intensyvaus smurto reklamavimo vaisius. „Televizija ir spauda meistriškai sukuria nesaugumo atmosferą, iškeldama ir išryškindama pirmiausia visus sunkiausius nusikaltimus, nesvarbu, kad palyginus su bendru nusikaltimų skaičiumi, tai yra reti atvejai. Taip visuomenei suformuojamas bendras nesaugumo jausmas. Vidaus reikalų ministerija kasmet atlieka plačią apklausą, kurios rezultatus pareigūnai detaliai išanalizuoja. Į klausimą, ar saugu jūsų gyvenamojoje vietovėje, dauguma respondentų atsako, jog saugu. Kai jų klausiama, kaip vertinate viešo saugumo padėtį Lietuvoje, jie atsako, jog padėtis nesaugi. Matome savotišką paradoksą. Aš jaučiuosi saugiai, bet kažkur kitur turėtų būti nesaugu...“,- pastebi  pareigūnas.
 
Daugiau visuomenės nepakantumo,- daugiau išaiškintų pažeidėjų

Kaip rodo turima Šakių rajono policijos komisariato statistika, realiai sunkių ir labai sunkių nusikaltimų (nužudymų, plėšimų ir kt.) pastaraisiais metais mažėja, tačiau didėja bendras nusikalstamų veikų skaičius.  „Pas mus vyrauja smurtinio pobūdžio nusikaltimai, dažniausiai kyla buitiniai konfliktai, kurių metu ir  nusikaltėlis, ir jo auka būna neblaivūs“,- sakė policijos komisariato viršininkas, pateikdamas konkrečius kelerių metų statistinius duomenis. 2011 metais rajone buvo užregistruota 361 nusikalstama veika, iš šio skaičiaus sunkių ir labai sunkių nusikaltimų įvykdyta 10, 2012 metais – 395 nusikaltimai, iš jų 16 - sunkių, o šiais metais užfiksuotos 424 nusikalstamos veikos, iš kurių sunkių ir labai sunkių nusikaltimų - 12. Kaip pastebi M. Akelaitis, šiuo metu daugėja daugiaepizodžių bylų, dėl kurių bendras statistinis nusikalstamų veikų skaičius gerokai išauga.

Administracinių teisės pažeidimų statistika rodo, kad per devynis šių metų mėnesius Kelių eismo taisyklių pažeidėjų, lyginant su praėjusiais metais, taip pat gerokai padaugėjo,- jau užfiksuota 140 įvykių. Avarijose žuvo 5 žmonės ( pernai - 2 ). Sulaikyta 118 neblaivių asmenų, vairavusių transporto priemones. Pasak viršininko, aktyviau į pažeidimus reaguojant visuomenei ir gaunant gana nemažai pranešimų  apie nedrausmingus vairuotojus, pavyksta daugiau išaiškinti Kelių eismo taisyklių pažeidėjų. Beje, ir kitų viešosios tvarkos pažeidimų šiemet užfiksuota beveik dvigubai daugiau nei pernai -782. Didžioji dalis  viešosios tvarkos pažeidimų susiję su alkoholio vartojimu. „Alkoholio vartojimas apskritai yra labai rimta problema. Mes esame rajono savivaldybei siūlę didesnių švenčių metu riboti alkoholio pardavimą. Alkoholio kontrolės įstatymas rajono savivaldybės tarybai suteikia teisę priimti tokį sprendimą. Deja, mūsų rekomendacijomis rajono savivaldybė nesusidomėjo,“- apgailestavo rajono policijos komisariato vadovas.
 
Tikslas - ne tik įkalinti, bet ir perauklėti

Žmones piktina nereti atvejai, kuomet policijos komisariatų tyrėjams išaiškinus nusikaltimo vykdytojus ar užsakovus ir byloms atsidūrus teisme, nusikaltėliai gauna itin švelnias bausmes arba dėl tam tikrų procesinių pažeidimų įtariamieji būna tiesiog išteisinami, net paleidžiami į laisvę teismo salėje. Rajono policijos komisariato viršininko M.Akelaičio manymu, kalbant apie procedūrinius pažeidimus, dėl ko atmetami kaltinimai įtariamajam, atsakomybę turėtų prisiimti tie pareigūnai, kurie vykdė ikiteisminį tyrimą ir padarė klaidų. „Temidė yra akla, teisėjai vertina tai, ką mato konkrečiai užfiksuota dokumentuose. Jeigu žmogaus kaltė nėra visiškai įrodyta, apkaltinamasis teismo nuosprendis negali būti priimtas. Būna atvejų, kai atvykus į įvykį, nukentėjusysis tvirtina, kad nusikaltimą padarė būtent anas žmogus, tereikia jį gerai prispausti ir šis prisipažins. Vėliau paaiškėja, kad žmogus, ant kurio krito didžiausi įtarimai, iš tikrųjų buvo nekaltas. Tad surinkti tvirtus įkalčius – svarbiausia pareigūnų užduotis“,- sako M.Akelaitis. Anot komisariato viršininko, švelnesnių bausmių skyrimo tvarką nustato įstatymų leidėjai,- tokia yra šiandieninė mūsų valstybės politika. Gyvename demokratinėje valstybėje, todėl reikia laikytis demokratinių principų. Jeigu anksčiau turėjome įteisintą mirties bausmę, dabar jos nėra, jei anksčiau kalbėjome apie nuteistųjų įkalinimą, dabar kalbame apie jų perauklėjimą, socializaciją, integraciją į visuomenę. Ar įmanoma perauklėti 9 ar 12 kartų teistus asmenis, matyt, jau būtų kitas diskusinis klausimas.

Pareigūnai jau gali pradėti ruoštis įkurtuvėms

Šalies policijos komisariatų pareigūnai, dirbantys sunkų ir pavojingą darbą, ne visada deramai įvertinami, - tiek finansine prasme, tiek kalbant apie jų socialines garantijas ar darbo sąlygas. Pareigūnų trūksta, tačiau laisvos darbo vietos neužpildomos. Su tomis pačiomis problemomis susiduria ir Šakių rajono policijos komisariatas. „Darbuotojų trūksta įvairiuose policijos padaliniuose. Trūksta tiek kriminalinės policijos skyriaus tyrėjų, tiek patrulių. Pastaraisiais metais atsiranda vis daugiau merginų, norinčių dirbti policijoje. Šiuo metu rajono policijos komisariate apie trečdalis visų statutinių pareigūnų yra moterys. Štai patrulių būryje dirba 20 pareigūnų, iš jų 8 – moterys. Iš viso turime 96 etatus, šiuo metu yra 12 laisvų etatų“,- sakė M.Akelaitis. Šakių rajono policijos komisariatas yra bene „moteriškiausias“ visoje Marijampolės apskrityje, be to, čia  nemažai vadovaujančių postų taip pat užima moterys. Viršininkas įsitikinęs, kad darbo kokybę lemia ne lytis, o noras ir gebėjimas dirbti. Pašnekovas pripažino, kad pasitaiko atvejų, kai dėl savo charakterio savybių moterys ne visada gerai ir užtikrintai jaučiasi vilkėdamos policijos pareigūnės uniformą, tačiau didelė dalis gražiosios lyties atstovių puikiai susitvarko su savo pareigomis. Daug klausimų galima išspręsti ir nenaudojant fizinės jėgos. „Ypač kviestume vaikinus iki 35 metų amžiaus, kurie turi aukštąjį neuniversitetinį arba aukštąjį išsilavinimą, nebūtinai teisinį. Baigusiems teisės studijas, įsidarbinti, suprantama, bus lengviau. Yra ir daugiau reikalavimų,- būtina nepriekaištinga reputacija, gera sveikata. Deja, labai dažnai jaunimas nepatenka į mūsų tarnybą dėl prastos sveikatos“,- sakė viršininkas M.Akelaitis. Šakiečiai pareigūnai turi ir kuo pasidžiaugti. Pasak viršininko, yra numatyta skirti lėšas naujojo policijos komisariato pastato rekonstrukcijai, baigiamas rengti projektas, o pabaigus projektą bus skelbiamas viešojo pirkimo konkursas darbams atlikti. Planuojama, kad teritorija bus aptverta, numatoma įrengti dvi automobilių stovėjimo aikšteles. Pastato, kuriame buvo „Žiburio“ gimnazijos bendrabutis, patalpos iš vidaus ir iš išorės pasikeis neatpažįstamai. Projektuotojų manymu, per metus projektas turėtų būti įgyvendintas. Vadinasi, šakiečiai pareigūnai gali pradėti ruoštis jau daug dešimtmečių lauktoms įkurtuvėms.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.