Gyventojai pajamas ir turtą deklaruoja aktyviau

stankiene
Nuotr. Valstybinės mokesčių inspekcijos Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Judita Stankienė informavo, kad jau pirmomis dienomis Šakių rajone buvo pateikta 40 proc. deklaracijų daugiau nei pernai, aktyviau deklaruoja gyventojai ir internetu.  

Vertindama prasidėjusį deklaravimo sezoną Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pastebi, kad gyventojai turtą ir pajamas deklaruoja pareigingiau, tad dėkoja tiems mokesčių mokėtojams, kurie nelaukdami paskutinės deklaravimo dienos pajamas bei turtą deklaruoja laiku. VMI Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Judita Stankienė kalba apie šių metų deklaravimo naujoves ir kitas aktualijas.
 
Palyginus deklaravimo mastą Šakių rajone su praėjusiais metais, per 5 pirmąsias dienas nuo deklaravimo pradžios pateikta kiek daugiau nei 2 tūkst., t.y. 40 proc. daugiau deklaracijų nei praėjusiais metais.

Praėjusiais metais VMI iš viso sulaukė apie 1,4 mln. pajamų ir turto deklaracijų, 96 proc. jų buvo pateikta el. būdu. VMI pastebi, kad gyventojai noriau naudojasi informacinėmis technologijomis – kasmet deklaruojančių internetu skaičius auga. Šiemet Šakių rajone per pirmąsias dienas daugiau nei 98 proc. deklaracijų pateikta el. būdu ir tai yra 40 proc. daugiau nei pernai.  

Valstybinė mokesčių inspekcija jau kovo 16d. įdėjo gyventojų preliminariąsias deklaracijas, kurias, kaip ir kiekvienais metais, reikia pateikti iki gegužės 2 d. Pasak Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkės J. Stankienės, iki minėtos datos deklaracijas privalo pateikti tie asmenys, kuriems pajamų deklaracijų pateikimas yra privalomas. Gyventojai, kurie pageidauja pasinaudoti mokesčių lengvatomis, pajamas deklaruoti gali ir vėliau.

J. Stankienė informuoja ir apie šiemet paskelbtas deklaravimo naujoves: atnaujintas Elektroninės deklaravimo sistemos (toliau – EDS) puslapis: gyventojai lengvai ras susistemintą jam reikalingą informaciją, pranešimus apie taisytinas klaidas, paprasčiau bus pateikti deklaraciją, pridėti reikalingus dokumentus. Pateikęs deklaraciją gyventojas gaus detalesnę informaciją apie dokumento nagrinėjimo eigą, deklaravimo sistemoje matys, ką su jo pateiktais duomenimis daro VMI, ar reikia ir ką būtent patiksinti deklaracijoje. Gyventojas taip pat bus informuotas apie grąžintą permoką. VMI tinklalapyje šiemet paskelbta metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio ir metinio papildomo neapmokestinamojo pajamų dydžio skaičiuoklė. Ji aktuali tiems gyventojams, kurie dirbo ne visus metus ir gali susigrąžinti dalį gyventojų pajamų mokesčio (toliau GPM) dėl pritaikyto per didelio neapmokestinamojo pajamų dydžio (toliau NPD). Ši skaičiuoklė, kaip tikina specialistė, ypač aktuali jauniems žmonėms, studentams, kurie pernai dirbo keletą mėnesių. Taip pat gyventojai gali skirti iki 2 proc. pajamų mokesčio dalį meno kūrėjams, kuriems Lietuvos Respublikos kultūros ministerija yra suteikusi paramos gavėjo statusą. EDS bus pateikiama informacija apie pajamų deklaracijos duomenų pagrįstumo patikrinimo būseną; Trečiųjų šaltinių pažymoje už 2016 m. ir preliminarioje pajamų deklaracijoje nebus pateikiama informacija apie privalomojo sveikatos draudimo įmokų deklaravimą; yra informacija apie gyventojų iš skolinimosi platformų gautas palūkanas.

Pasak Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkės, pajamų deklaracijas privalo pateikti gyventojai, vykdę individualią veiklą ar gavę pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, taip pat gyventojai, kurie privalo tai daryti dėl užimamų pareigų (politikai, tarnautojai ir kt.). Deklaracijas turėtų pateikti ir gyventojai, norintys pasinaudoti mokesčių lengvatomis bei susigrąžinti dalį mokesčių. Pajamų deklaracijas taip pat reikia pateikti, jeigu gyventojui buvo pritaikytas per didelis NPD ir dėl to privalu sumokėti dalį GPM arba susigrąžinti šį mokestį, nes buvo taikytas per mažas NPD.

Gyventojus kasmet labai domina galimybė susigrąžinti dalį GPM. Lengvatomis gali pasinaudoti žmonės, kurie praėjusiais metais mokėjo įmokas už būsto kreditą, gyvybės draudimą, III pakopos pensijų fondų įmokas ar pirmas studijas aukštojoje mokykloje. GPM permokos pirmiausia grąžinamos tiems mokėtojams, kurie teikia teisingas elektronines deklaracijas. Pernai VMI gyventojams grąžino 66 mln. eurų GPM permokos.

Deklaruojančiam asmeniui svarbu žinoti, kad piliečiai, turintys 2015 ir 2016 m. atidarytas bei uždarytas elektronines sąskaitas bei sąskaitas užsienio bankuose, apie tai privalo informuoti Mokesčių inspekciją iki gegužės 2 d. Pažymima, kad ši tvarka galioja tik nuolatiniams Lietuvos gyventojams, pasiekusiems ar viršijusiems metinę 15 tūkst. eurų apyvartą.

Gyventojams, turintiems prievolę deklaruoti pajamas ir turtą, reikėtų nepamiršti deklaruoti ir užsienyje turimą turtą ir gautas pajamas.

Kaip ir praėjusiais metais, išlieka prievolė deklaruoti didesnes nei 2 500 eurų vertės gautas dovanas pinigais ar turtu, išskyrus iš sutuoktinių, vaikų (įvaikių), tėvų (įtėvių), brolių, seserų, senelių ir vaikaičių dovanojimo būdu nekilnojamaisiais daiktais, esančiais Lietuvoje, gautas pajamas (šių pajamų deklaruoti nėra privaloma).

Prašymas pervesti pajamų mokesčio dalį vienetams, turintiems teisę gauti paramą, ir (arba) politinėms partijoms bus tenkinamas, tik pateikus/patikslinus visas privalomas mokesčių deklaracijas.

Šiemet VMI gyventojus net savo šūkiu ragina būti išmanius – „Pajamas ir turtą deklaruoti internetu, o eiles palikti poezijai“. El. būdu pateikti deklaraciją galima naudojantis Elektroninio deklaravimo sistema, adresu www.deklaravimas.vmi.lt, arba programėle išmaniesiems telefonams e.VMI.

Gyventojų pajamų deklaracijas galima pateikti ir atvykus į bet kurį VMI gyventojų aptarnavimo padalinį, tik svarbu turėti elektroninės bankininkystės prisijungimo rekvizitus arba VMI suteiktas identifikavimo priemones.

VMI ragina gyventojus nelaukti paskutinės deklaravimo dienos ir deklaracijas jiems patogiu būdu pateikti anksčiau. Vertindami prasidėjusį deklaravimo sezoną specialistai pastebi, kad gyventojai deklaruoja pareigingiau – didelis aktyvumas fiksuotas nuo pat pirmosios dienos po preliminariųjų deklaracijų paskelbimo.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.