Egzaminas – ekonominių žinių patikrinimui

Nacionalinis ekonomikos egzaminas, kuriuo skatinama daugiau domėtis ekonomika ir „pasimatuoti“ savo ekonomikos žinias, pirmą kartą Lietuvoje vyks kovo 13 dieną.  

Šiam projektui susivienijo tie, kurie rūpinasi ekonominiu švietimu: visų šalies universitetų ekonomikos fakultetai, švietėjiškos organizacijos ir geriausi ekonomikos mokytojai. Visi jie kuria egzamino užduotis, apdovanos nugalėtojus.
 
Dalyviai varžysis trijose kategorijose: bus išrinktas ekonomiškai raštingiausias moksleivis, studentas ir pilietis. Kiekvienos kategorijos laimėtojas bus apdovanotas piniginiu prizu – 500 eurų. Išskirtinis prizas – vadovėlių „Ekonomika per 31 valandą” komplektai bus skirti aktyviausiai mokyklai.

Egzamino klausimai apims svarbiausias ekonomikos temas: pagrindinius principus, asmeninius finansus, verslumą, ekonominę politiką, tarptautines rinkas. Klausimai kvies mąstyti, o ne prisiminti faktus ar apibrėžimus.

Lietuvos penkiolikmečių finansinį raštingumą vertinęs Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) tyrimas atskleidė, kad atsiliekame nuo kaimynų lenkų ir rusų. Pagal tai, ką mūsų mokiniai žino apie asmeninį biudžetą, taupymą, investavimą, pajamų mokesčius ir finansines paslaugas, esame 11–12 vietoje iš 15 tyrime dalyvavusių šalių. Tos pačios organizacijos 2015 m. atliktas vertinimas taip pat rodo, kad ir suaugusiųjų finansinio raštingumo žinios atsilieka nuo EBPO šalių vidurkio.

Egzamino pradžia kovo 13 d., 11 val., laikyti jį galės interneto svetainėje www.ekonomikosegzaminas.lt

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ko tikitės iš perrinkto šalies Prezidento?

klausimelis 05 28Vilma iš Šakių:

Be abejo, kad dalyvavau rinkimuose. Rezultatus žinau. Iš antrai kadencijai perrinkto šalies vadovo tikiuosi stabilumo. Gal mažiau reikėtų pyktis su kaimynais. Ne viskas Prezidento galiose, jei žmonės tikisi, kad jis pensijas gali pakelti. Visgi nemanau, kad čia daug kas pasikeis. Tas pats bus. Plauks pasroviui ir viskas. 

klausimelis 05 28 2

Alma iš Šakių:

Aš manau, kad Gitanas Nausėda priims svarbių sprendimų. Ypač reikia švietimo, sveikatos srityje. Iki šiol švietimo ministro neturime. Sveikatos srityje labai daug ko trūksta. Šitokios eilės patekti pas gydytojus. Čia taip tiek Šakiuose, tiek Kauno klinikose. Per tą laiką, kol prieini pas gydytoją, ir numirti galima. Dabartinis Prezidentas, manau, tinkamai atstovavo mūsų šaliai. O dėl santykių su Rusija sunku ką nors komentuoti.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.